Kakva je veza između osećanja koja vas IZJEDAJU i hrane koju JEDETE?

Beograd, 25. Novembar 2016. PR Objave: Obaveštenje -

Kakva je veza izmeÄu oseÄanja koja vas IZJEDAJU i hrane koju JEDETE?

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Aleksandra Birta Ilić je napisala tekst Kakva je veza između osećanja koja vas IZJEDAJU i hrane koju JEDETE? Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o nekom problemu koji me je tištio i još uvek mi odzvanja rečenica koju sam joj tada više puta ponovila: “Izjeda me (ovaj problem). Ne znam više šta da radim!” To je bila samo jedna rečenica, a toliko toga je rekla.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Aleksandra Birta Ilić je napisala tekst:

Kakva je veza između osećanja koja vas IZJEDAJU i hrane koju JEDETE?

Skoro sam sa jednom poznanicom pričala o nekom problemu koji me je tištio i još uvek mi odzvanja rečenica koju sam joj tada više puta ponovila: “Izjeda me (ovaj problem). Ne znam više šta da radim!”

To je bila samo jedna rečenica, a toliko toga je rekla.

Teško mi je. Nemoćna sam, nesigurna. Osećam strepnju, manjak samopouzdanja.

Uglavnom sve negativno. I nisam verovatno za džabe iskoristila taj glagol “izjedati”. Ko ga je u našem narodu izmislio za ove svrhe, svaka mu čast. On tako slikovito opisuje situacije u kojima nas problemi preplavljuju, kao da tada jedu svu našu snagu i volju.

I šta sam ja onda uradila? Naručila sam toplu čokoladu, naravno. A kad sam stigla kući, pojela sam preostalo parče kolača. I bilo mi je bolje, to je sigurno, ali samo na kratko.

Šta je emocionalna glad?

Moje prethodno opisano ponašanje stručnjaci opisuju kao emocionalnu glad. To je ništa drugo nego povećani unos hrane koji je odgovor na neki naš emocionalni stres. Ljudi koji tada traže utehu u hrani to rade iz dva razloga:

  1. zato što veruju da će im prejedanje u tom trenutku ublažiti negativne emocije ili
  2. zato što im to prejedanje skreće pažnju sa neprijatnih osećanja na prijatne stimuluse, kao što su lepa ili ukusna hrana.

Oh, kako me je onomad topla čokolada ugrejala, i ustima je prijala, a kad sam došla kući kolač je nahranio i moje oči. Koliko mi je samo čula tada bilo nahranjeno. I to je ok, zato što te stvari radim samo ponekad. Imam sreću da ovo nije često moj metod rešavanja problema jer se sa njima uglavnom aktivno suočavam. Ako vi to ipak mnogo češće upražnjavate, verujem da se tu ne završava sve. Vrlo brzo vaše misli ponovo odlutaju na probleme, ili te brige zamenite jednom novom – krivicom zbog toga “što ste opet nabacili koji kilogram”. Taj višak nastaje upravo zbog toga što u opisanim situacijama vi ne jedete da bi nahranili svoje telo, već da bi nahranili svoja osećanja. Tako lako upadate u začaran krug, jer kad osetite krivicu zbog toga što ste opet pojeli nešto što nije trebalo, vi onda neretko uzmete nešto novo da pojedete, jer valja nahraniti i tu krivicu, jel tako?

Ako je to obrazac koji sve češće upražnjavate, postoji rizik da postanete kandidat za neki od poremećaja ishrane. O tome je više pisala Jovana na svom blogu i ponudila je korisne linkove na kojima se možete dodatno informisati.

Koju hranu najčešće jedemo kada smo uznemireni?

To je svakako hrana koja je lepa po ukusu, po izgledu, koja mami naša čula. Najčešće je i kalorična.

Postoji jedno zanimljivo istraživanje u kom je pronađeno da postoji razlika u hrani koju će birati muškarci kao utehu od one koju će birati žene. Muškarci su izjavili da u situacijama neprijatnih emocija najčešće biraju sladoled, picu ili supu, dok žene biraju sladoled, čokoladu ili keks. Razlozi za to su vrlo zanimljivi, jer su bili uslovljeni razlikama u ulogama koju  muškraci i žene imaju u društvu: muškarcima su ta supa i pica bili u stvari potpuni obrok, koji ih je podsećao na sigurnost, razmaženost i brižnost koju dobijaju dok jedu kući, a žene su ta ista jela asocirala na trud, proteklo vreme i nered koji prate pripreme ovih jela. One su izabrale hranu koja je gotova i za koju se ne treba pomučiti (ni isprljati) dok je spremaš.

Iako je istraživanje rađeno na američkoj populaciji, verujem da bi se sličnim principom vodili i ispitanici u našem regionu. Samo što bi muškarci možda izabrali neki obrok svojstven našoj kuhinji. A žene bi sigurno zadržale one čokoladičaste slatke đakonije.


Ovo je samo deo teksta. Ceo tekst možete pročitati na aleksandrabirta.com/kakva-je-veza-izmedu-osecanja-koja-vas-izjedaju-i-hrane-koju-jedetePODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed