Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Čačak, 07. Mart 2016. PR Objave: Saopštenje -

Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak, umetnost predstavlja jednu od poslednjih oblasti gde je deci dopušteno da isražuju i donose samostalne odluke. Umetničke aktivnosti mogu da pomognu na razne načine - od stimulisanja čula i sticanja samopouzdanja, do razvoja socijalnih sposobnosti, kao i sposobnosti za rešavanje problema.

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak, umetnost predstavlja jednu od poslednjih oblasti gde je deci dopušteno da  isražuju i donose samostalne odluke. Umetničke aktivnosti mogu da pomognu na razne načine - od stimulisanja čula i sticanja samopouzdanja, do razvoja socijalnih sposobnosti, kao i sposobnosti za rešavanje problema.

Uz kreativnost do samostalnog razmišljanja

Nametanje modela ili obrasca koji deca moraju da slede dovodi do toga da deca menjaju način razmišljanja i počinju da kopiraju i imitiraju, umesto da razmišljaju. Koncept umetnosti zasnovane na procesu ne sadrži planirani proizvod i ne podrazumeva postojanje uzorka koji treba kopirati - naprotiv, ovakav koncept je spontane i otvorene prirode, sa nedefinisanim krajnjim ishodom. Uz pomoć umetnosti deca uče da razmišljaju i veruju sopstvenoj mašti, ona koriste sopstvene ideje i sama rešavaju probleme.

Direktor predškolske ustanove u Lidsu, Hilari Merta, i njen tim su usvojili čitav niz principa filozofije progresivnog učenja u čijoj su osnovi kreativni projekti. Mnogo drugih profesora i vaspitača usvojili su njenu ideju i počeli su sa primenom metoda progresivnog učenja koje koriste u stvaranju jedinstvenog pristupa umetničkim aktivnostima dece.

5 životnih sposobnosti koje deca uče kroz umetnost

Društvene veštine: Deleći materijale i sarađujući na kreativnim projektima, deca uče da sarađuju sa drugima, pregovaraju i rade kao tim.

Kognitivni razvoj:  Umetnost uči decu kako da samostalno  razmišljaju, od ranog  čulnog ispitivanja (osećaj kada se bojicom prelazi preko površine papira, miris boje) i donošenja odluka, do rešavanja problema (kako spojiti dva materijala).

Samo-izražaj: Kao dragoceno sredstvo komunikacije, umetnost prethodi pisanom i verbalnom izražavanju, omogućujući deci da pripovedaju priče i izraze  svoje misli i osećanja.

Razvoj motornih sposobnosti: Fini pokreti prstiju, šake i zgloba šake koje dete izvodi dok drži bojicu ili četkicu, dok crta, boji ili oblikuje plastelin, pomažu razvoj finih motornih sposobnosti dece.

Inventivnost: Ohrabrujući decu da eksperimentišu i rizikuju isprobavajući novine u toku samog kreativnog procesa, omoućuje im da razviju inventivnost, što je važno za budućnost.  

Izbor umetničkih aktivnosti u kojima dete učestvuje u velikoj meri određuje kvalitet i efekat učenja. Ključ leži u umetničkom postupku sa otvorenim ishodima.

Link: http://pino-toys.rs/kako-umetnost-i-igra-mogu-da-ucine-cuda-za-razvoj-vaseg-deteta/PODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

Ključne reči

Umetnost, deca, igracke, jamax m, jamax

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed