Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Čačak, 17. Juni 2016. PR Objave: Saopštenje -

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja problema i jačaju njihovu kondiciju. Deca će, pokušavajući da pronađu najmanje skrovište u koje mogu da se smeste, vrlo brzo početi da shvataju i matematički koncept zapremine. Žmurke - korisna ili opasna igra? Čega god da se igrate - jednostavne igre za bebe "vir-vir", žmurke ili skrivanja predmeta, dobro je znati koje su stvarne prednosti i opasnosti ovih jednostavnih dečijih igara.

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja problema i jačaju njihovu kondiciju. Deca će, pokušavajući da pronađu najmanje skrovište u koje mogu da se smeste, vrlo brzo početi da shvataju i matematički koncept zapremine.

Žmurke - korisna ili opasna igra?

Čega god da se igrate - jednostavne igre za bebe "vir-vir", žmurke ili skrivanja predmeta, dobro je znati koje su stvarne prednosti i opasnosti ovih jednostavnih dečijih igara. Igrajući se sa svojim detetom, najpre skrivalice, a zatim i traženja skrivenih predmeta, ubrzo ćete doći do uzbuđenja koje donosi igra žmurke, bez opasnosti da dođe do povrede.

Jednostavna igra skrivalice u kojoj zaklonimo lice pred bebom da bi ga potom iznenada otkrili, pored toga što uveseljava dete, pomaže mu da usvoji koncept postojanosti predmeta, učeći ga da stvari nastavljaju da postoje i kada ih više ne vidimo. Igranje različitih igara skrivanja povezano je sa određenim očiglednim kognitivnim prednostima. Potraga za predmetima i ljudima podstiče decu da koriste maštu i pomaže im da razviju sposobnosti rešavanja problema, nastojeći da pronađu najbolje mesto za skrivanje, odnosno mesto na kome je skriveno ono što traže. Pored ovoga, otvaraju im se mogućnosti za razvijanje socijalnih sposobnosti kroz zajedničku igru sa drugim učesnicima, rešavanje nesuglasica i sukoba, naizmenično preuzimanje uloga i sticanje drugih važnih znanja koja će im omogućiti da efikasno učestvuju u timskim aktivnostima. 

Igranje žmurke je korisno i za fizički razvoj deteta, jer igra u pokretu jača fizičku kondiciju i pomaže razvoju muskulature. Pronalaženje savršenog skrovišta im pomaže da razviju osećaj za ravnotežu, agilnost i kooridinaciju pokreta.

Svaka fizička aktivnost nosi rizik od određenih opasnosti, pa ni igra žmurke u tom smislu ne predstavlja izuzetak. Veoma je važno nametnuti određena osnovna pravila, kao što je postavljanje granica bezbedne zone unutar koje će se igra odvijati, uz zabranu penjanja iznad određenje visine, kao i ukazivanje na skrovišta koja se moraju izbegavati. Takođe je dobra ideja unapred dogovoriti određeni signal kojim se označava završetak igre, za slučaj da ne možete da pronađete neko od dece koje se zavuklo u neko genijalno skrovište, ili se igra otegla do kasno i došlo je vreme da se pođe kući. Uvek postoji opasnost da neko od dece padne ili da se ogrebe, i zbog toga je važno da deca budu prikladno obučena. Konačno, najbolji način da se osigura bezbednost dece u ovoj igri jeste da ih stalno nadgledamo.  

Igranje žmurke tradicionalno predstavlja sastavni deo detinjstva svih nas. Uz prednosti koje donosi, deci koja rastu, važno je da se ova tradicija nastavi i u budućnosti. I zato zatvorite oči, izbrojte do deset i bili spremni ili ne, neka potraga krene.

Link: http://www.eci-pec.rs/blog/zasto-su-igre-skrivanja-dobre-za-decuPODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Kako razgovarati sa decom o emocijama?

Koliko često vam se desilo da vaše dete ne ume da kontroliše emocije i da pravi scene na javnim... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed