10 godina VIP Fonda

Novi Sad, 25. Decembar 2014. PR Objave: Saopštenje -

10 godina VIP Fonda

Prošlo je deset godina od kako VIP fond uspešno podstiče priliv stranih direktnih investicija (SDI) u vojvođanski region. Osnovan je na inicijativu Izvršnog veća Vojvodine i odlukom Skupštine AP Vojvodine 13. avgusta 2004. godine, a kancelarija je zvanično počela da radi u decembru iste godine.

Prošlo je deset godina od kako VIP fond uspešno podstiče priliv stranih direktnih investicija (SDI) u vojvođanski region. Osnovan je na inicijativu Izvršnog veća Vojvodine i odlukom Skupštine AP Vojvodine 13. avgusta 2004. godine, a kancelarija je zvanično počela da radi u decembru iste godine.

I pored toga što je u ovih deset godina stalo i šest godina ekonomske krize, sumornih prognoza za globalnu privredu, usporavanja svetske privredne delatnosti, povećane opreznosti investitora i tranzicionih grčeva Srbije koje su njegovu misiju činile težom, VIP fond je uspeo da dovede u Vojvodinu kompanije koje su do sada ukupno uložile oko 300 miliona evra i zaposlile oko 11.000 ljudi.

Neke od kompanija na čijem smo dolasku radili su I.G. Bauerhin, Grundfos, Draexlmaier, Luvata, Rasco, Flammat, Kolektor, Plados i druge. Uz podršku VIP Fonda prošle godine su obezbeđene pokrajinske subvencije za nove investicione projekte kompanija Lames, Fresenius Medical Care, Cooper Standard i Calzedonia. U prva tri kvartala 2014, ove kompanije su uložile 25,32 miliona € i zaposlile oko 1213 radnika. Ove godine su odobrene subvencije i kompaniji Swarovski za investicioni projekat koji će ova firma realizovati u narednom periodu.

Naša misija u toku protekle decenije bila je da podstičemo priliv SDI i pružamo profesionalne usluge stranim kompanijama koje investiranjem u Vojvodinu jačaju konkurentnost lokalne ekonomije, obezbeđuju transfer znanja i tehnologije, kreiraju nova i kvalitetna radna mesta i povećavaju porodične prihode u Vojvodini, pa samim tim, i u celoj Srbiji.

 

Šta smo uradili u 2014. i šta planiramo za 2015.

Ukupne investicije i reinvesticije projekata na kojima je VIP fond radio u 2014, u različitim fazama realizacije, iznose 68,55 miliona € investicija i 3920 radnih mesta. Pored izgradnje ili proširenja pogona već prisutnih kompanija koja prate i nova zapošljavanja, uz asistenciju VIP Fonda je u ovoj godini u Vojvodinu došlo i 5 novih kompanija. One planiraju ukupna ulaganja u iznosu od 16 miliona € i zapošljavanje 1.820 radnika. U pitanju su:

  • Mađarska kompanija Tisza Automotive (Senta, proizvodnja kablovskih setova za autoindustriju)
  • Slovenačka kompanija Kolektor (Novi Sad, proizvodnja plastičnih komponenti za autoindustriju)
  • Italijanska kompanija Magnetica (Mačvanska Mitrovica, proizvodnja transformatora)
  • Italijanska kompanija Luvata (Sremska Mitrovica, proizvodnja izmenjivača toplote)
  • Italijanska kompanija Plados-Telma (Nova Pazova, proizvodnja kuhinjskih sudopera od kompozitnih materijala).

Naša misija i u 2015. ostaje ista, ali ćemo akcenat staviti na promovisanje konkretnih projekata, posebno u oblastima prehrambene industrije i obnovljivih izvora energije, zajedničkom radu sa relevantnim institucijama sa ciljem kompletne pripreme greenfield i bronwfield lokacija u Vojvodini, na još intenzivnijoj saradnji sa postojećim investitorima u Vojvodini, i svakako na daljem privlačenju novih investicija kroz proaktivno targetiranje stranih kompanija i kreiranje specijalne ponude i rešenja po meri za njih.

 

Priznanja VIP Fondu i Vojvodini za privlačenje stranih investicija

Zahvaljući svojim promotivnim aktivnostima, VIP Fond i Vojvodina dobili su nekoliko međunarodnih priznanja. Između ostalog, na konkursu „Najbolji projekat stranih direktnih investicija za 2013. godinu u Istočnoj Evropi", koji je održan u okviru Godišnje investicione konferencije AIM u Dubaiju, VIP Fond je dobio drugu nagradu za investicioni projekat Grundfos u Inđiji. Godine 2012. VIP se našao među pet najboljih svetskih agencija za privlačenje SDI po načinu na koji na Internetu promovišu svoje regije, zauzevši 3. mesto na konkursu britanskog magazina fDi Intelligence.

Najvrednija priznanja koja je Vojvodina dobila su svakako 1. mesto u grupi regiona srednje veličine na konkursu „Evropski gradovi i regioni budućnosti 2014/2015.", po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja, kao i 4. mesto u kategoriji svih evropskih regiona, po istom kriterijumu.

 

Partneri VIP Fonda

VIP fond je u protekloj deceniji promovisao investicione potencijale Vojvodine u mnogim zemljama, ali i podizao kapacitete samih lokacija u pokrajini kroz saradnju sa Vladom AP Vojvodine i lokalnim samuopravama, kojima je pomagao u pronalasku investitora, u razvoju infrastrukture, poslovnih inkubatora i industrijskih zona, u prezentaciji investicionih potencijala i kreiranju njihovih nastupa pred stranim investitorima.

Naši partneri bili su i Nemačka organizacija za tehničku saradnju - GIZ, Austrijska razvojna agencija - ADA, Japanska agencija za međunarodnu saradnju - JICA, državne institucije, međunarodna poslovna udruženja (Savet stranih investitora FIC, Savetodavno veće japanskih investitora - JOI, Nemačko - srpsko privredno udruženje - DSW, Poslovni klub Slovenije, Confindustria i Komora italijansko-srpskih privrednika, Francusko - srpska privredna komora), Svetska banke i njene organizacije, diplomatska predstavništva, obrazovne institucije, NVO sektor (Stalna konferencija gradova i opština - SKGO, USAID...), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, mediji koji su pratili privredna dešavanja itd.

Hvala svima na saradnji i puno uspeha u narednoj, i sledećih deset godina.
VIP FondPODACI O FIRMI

Naziv: Fond za podršku investicija u Vojvodini - VIP
Adresa: Narodnog fronta 23d
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: office@vip.org.rs
Web: www.vip.org.rs
Tel: 021 472 32 40
Kontakt osoba:
Ime: Vlastimira Stanković-Ruškuc
Funkcija: savetnica za PR
Tel:
e-mail: vlastimira.stankovic@vip.org.rs

Više...

Ključne reči

vojvodina, investicije, fond, vip, 10 godina

POVEZANI SADRŽAJI

Poslovni optimizam u Srbiji ohrabruje

Poslovni i investicioni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici... Više...

Drugi poziv vojvođanskim lokalnim samoupravama za učešće u programu - "Misli globalno-privlači lokalno"

17. vojvođanskih lokalnih samouprava uskoro će imati kvalitetne PPT prezentacije o svojim potencijalima... Više...

Drugi poziv vojvođanskim lokalnim samoupravama za učešće u programu - "Misli globalno-privlači lokalno"

17. vojvođanskih lokalnih samouprava uskoro će imati kvalitetne PPT prezentacije o svojim potencijalima... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed