Par Pametnih Ponedjeljkom: Što učiniti kad svijet stane 1. dio i Empadinha de frango - Male pite s piletinom

Beograd, 07. Maj 2014. PR Objave: Obaveštenje -

Par Pametnih Ponedjeljkom: Å to uÄiniti kad svijet stane 1. dio i Empadinha de frango - Male pite s piletinom

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je objavila nov tekst: Par Pametnih Ponedjeljkom: Što učiniti kad svijet stane 1. dio i Empadinha de frango - Male pite s piletinom Evo ga opet. Točno kao urica. Svjetsko prvenstvo. Pojavljuje se k'o elementarna nepogoda svake 4 godine. Nama šljive rode svake četiri godine, al' kod šljiva nikad nisam sigurna. S ovim čudom od nogometa, jesam.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je objavila nov tekst:

Par Pametnih Ponedjeljkom: Što učiniti kad svijet stane 1. dio i Empadinha de frango - Male pite s piletinom

Evo ga opet. Točno kao urica. Svjetsko prvenstvo.

Pojavljuje se k'o elementarna nepogoda svake 4 godine.

Nama šljive rode svake četiri godine, al' kod šljiva nikad nisam sigurna. S ovim čudom od nogometa, jesam. Čak nema ni potrebe dodavati pridjev "nogometno", jer svjetsko prvenstvo je samo jedno.
Izostalo je samo 1942. i 1946. godine, zbog Drugog svjetskog rata.
Razmišljam, bi li se možda, kad bi se održavalo trajno i bez prestanka, uspjeli izbjeći ratovi.
Jer svijet doslovno stane kad muškarci u grupama po 11, krenu natjeravati loptu.
Čudo jedno.
Bilo što drugo da im se predloži da čine tako grupirani, svrsishodnije, produktivnije, gledali bi u čudu i sasvim sigurno se oko milijun stvari ne bi složili, ni našli slobodne termine ili bi odgađali unedogled, ali tu se sjate k'o muhe na...
I muškarci i pare.
A kako se to dvoje uglavnom drži skupa i upravo u toj kombinaciji zamašnjak su koji pokreće svijet, jasno je zašto, kad svi okrenu blejat u onu loptu i trčat za njom, taj isti svijet stane.
Da, ne volim nogomet.
Prema samoj sam igri zapravo prilično indiferentna, ali ne volim nuspojave koje ga prate, kako na lokalnim, tako i na globalnoj razini.
Ta igra ima nevjerojatnu moć i nije nikakvo čudo što se u njoj i oko nje kumulira silan novac. Ali tu negdje počinje i moje nevoljenje tog i takvog nogometa. Znam da to nije problem samo nogometa, niti je nogomet kao igra, za to kriv ili zaslužan, ali kad je o sportu riječ, osim još u onim nekim čudnim američkim sportovima  i NBA košarci, nogomet je sport koji privlači najviše novca i sve ostalo što s njim dolazi.

Ne mogu općenito suspregnuti prijezir prema činjenici da se poslovi koji ulaze u show bussines, u koji je odavno ušao i nogomet, plaćaju basnoslovnim svotama, poslovi koji nisu teški fizički poslovi, u najtežim radnim uvjetima i po život opasni, poput rada u rudniku, na naftnim platformama i sl. Za ljude koji rade takve i sl. poslove nikad nitko nije čuo, nitko ih ne slavi, nisu globalni heroji, morali bi odraditi više stotina svojih života da bi se svojom zaradom jedva i ako, samo približili nekom razvikanom nogometašu.

Da, znam, to je daleko kompleksniji problem sistema vrijednosti koji je svijet prihvatio ili mu je nametnut, nego samo pitanje nogometa kao sporta, ali u nogometu je posebno vidljiv. Sve one silne naslovnice o enormnim iznosima transfera, svi oni napisi o nogometnim kuhinjama, kad ti već i sama igra ne predstavlja neki doživljaj, čine je dodatno, svakojakom, samo ne atraktivnom i ljubavi i pažnje vrijednom.

Pridodamo li tome i fenomen navijačkih skupina koje su odavno izgubile lice običnog dobroćudnog kvartovskog navijača za svoj klub i reprezentaciju i postale prijetnja, stalan izvor tinjajuće mržnje, nacionalizma, rasizma, netrpeljivosti radi netrpeljivosti po bilo kojoj osnovi, sve do mjere da su odlasci na nogometne utakmice postali po život opasni, sve to čini da nogomet postaje odbojan.

Slika oca navijača koji drži sina na ramenima i zajedno navijaju za klub ili reprezentaciju, a djetetu na taj način prenosi ljubav prema sportu, osjećaj pripadnosti i vjernosti skupini s kojom dijeli iste pozitivne vrijednosti, odavno je zamijenjena slikama nereda i i nasilja s nogometnih tribina i ulica…

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://doubletkitchen.blogspot.com/2014/05/par-pametnih-ponedjeljkom-sto-uciniti.htmlPODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed