Sprečite dečiju gojaznost i vežbajte s decom

Beograd, 24. Mart 2014. PR Objave: Obaveštenje -

SpreÄite deÄiju gojaznost i vežbajte s decom

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala veoma zanimljiv tekst: Sprečite dečiju gojaznost i vežbajte s decom Trudim se da bratanci ne budu instalirani ispred televizora. Naređamo se na tepih i prvo skočimo u vazduh, pa čučnemo s rukama pored stopala, iskočimo u poziciju za sklek, ponovo skočimo u čučanj i onda skočimo u vazduh - pa sve ponovo. Još uvek se nisu žalili kako imaju najgoru tetku na svetu.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala veoma zanimljiv tekst:

Sprečite dečiju gojaznost i vežbajte s decom

Trudim se da bratanci ne budu instalirani ispred televizora. Naređamo se na tepih i prvo skočimo u vazduh, pa čučnemo s rukama pored stopala, iskočimo u poziciju za sklek, ponovo skočimo u čučanj i onda skočimo u vazduh - pa sve ponovo. Još uvek se nisu žalili kako imaju najgoru tetku na svetu.

Čitam kako je klincima uzrasta do 6 godina potrebno bar oko sat vremena fizičkih aktivnosti na dan jer će tako na vreme ojačati kosti i mišiće. Na ovaj način se stiču navike koje mogu da traju do kraja života pa vežbanje od detinjstva olakšava održavanje telesne težine u odraslom dobu. Znam koliko je ovo tačno i da naše telo bolje memoriše događaje iz detinjstva nego što to uradi naše pamćenje.

Trogodišnjak Lu Zhi-hao iz Kine - najgojaznije dete na svetu.

Dečije pohlepne masne ćelije
Samo 10% ljudi koji su bili normalne telesne težine u detinjstvu postanu gojazni kao odrasli, dok 75% nekad gojazne dece budu gojazni i u odraslom dobu. Nikada nije kasno za zdraviju ishranu i ovo jeste jako važna oblast. Ali ako težite tome da vaše dete kada poraste nema problema oko "tekućeg održavanja" svoje linije i želite da mu to ide spontano, lako i bez previše truda - ipak možete da zakasnite. Dečije masne ćelije ne čekaju da vi rešite da promenite prehrambeno-sportske navike i ne zanima ih kada je vaš "naredni ponedeljak".

Čovek ima određenu količinu masnih ćelija na telu i kada one počnu da se pune količina masti u njima može da bude manja ili veća. Svakako određena količina masti jeste neophodna i dobro je da ih imamo. Ipak kada todobro postane preterano a postojeće masne ćelije se napune kao pred eksploziju, dolazi do potrebe da budukreirane nove masne ćelije. Ovaj proces stvaranja novih masnih ćelija je posebno brz i efikasan u detinjstvu.

One su stvorene zato što je za njima postojala potreba - ali treba znati da nikada više ne mogu da se izgube. Mogu da se isprazne u nekom trenutku ali ostaju na telu - uvek spremne da ponovo skladište. Prekobrojne masne ćelije kreirane u detinjstvu nazivaju i pohlepnim masnim ćelijama jer je osnovna crta njihovog karaktera da su uvek gladne.

Imati fit dete nije stvar mode, estetike ili diktature medija - niti to znači gajiti malog mršavca kome se po svaku cenu broje zalogaji. Imati fit dete znači imati živahno, pokretljivo, snažno, aktivno dete koje ima primerenu telesnu težinu i ne uspavljuje se čokoladicama i keksićima.

Ovako je bilo nekada...
Čini mi se da su klinci nekada bili črvršći, kreativniji, spretniji, energičniji - i da je tako bilo zbog samo dva TV kanala, nepostojanja igrica na računaru i više kretanja.

Ja čvrsto verujem i u postojanje mišićne memorije. Moj tata je u predsoblje stavio ripstol (švedske merdevine)kad sam bila jako mala i svako veče smo radili trbušnjake. Danas, bez ikakve pripreme, čak i nakon većih pauza u vežbanju - mogu da radim trbušnjake na vratilu. Isto je i sa karikama na kojima sam morala da savladam okretanje u vreme kada nisam bila dovoljno visoka ni da ih dohvatim. Nisam uradila okret na njima nekoliko godina, da bih letos na Adi iz cuga odradila "krug" u 36. godini bez ikakve prethodne pripreme.

Ovo i jeste poenta mišićne memorije i to što sam dobila priliku da je zaradim u detinjstvu danas opravdavasvaki minut koji moj tata nije proveo u odmaranju nakon posla i svaku sekundu koji je uložio u mene kad sam bila mala - a bio je tehnički direktor u farbikama nameštaja, zatim i prezeuzeti preduzetnik. Stigao je da me redovno vodi u šetnje, naučio da vozim biciklu i rolšule, skijam, plivam kraul - čak i da kosim ručnom kosom (što je fenomenalno za struk mada ne verujem da je puno žena to probalo) :)
Priznajem da mi ponekad nije najjasnije kada je sve to stigao da uradi jer se sećam i da je spavao...

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://www.vitkigurman.com/2014/03/09/deca-gojaznost/PODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed