Nema priključenja na "Južni tok"

Bor, 14. Novembar 2013. PR Objave: Objava -

Nema prikljuÄenja na "Južni tok"

Iako će trasa gasovoda "Južni tok iz Bugarske ući u Srbiju kod Zaječara, i proći na samo 12 kilometara od Bora, projektom nije predviđeno, a samim tim ni dozvoljeno, priključenje gradova na gas koji se nalaze uz samu trasu gasovoda.

Da je gasovod "Južni tok" itekako značajan za Srbiju, u potpunosti je jasno. Definitivno je dogovoreno da trasa iz Bugarske u Srbiju bude kod Zaječara, i od Bora će proći na samo 12 kilometara. Sve ove informacije kod mnogih Timočana, odnosno žitelja istične Srbije, upućuje na razmišljanje o grejanju na gas, i uopšte o korišćenju gasa u mnoge svrhe, i to podjednako za domaćinstva, ali i za privredu.

Poslednjih godina su mnogi čelnici opština u istočnoj Srbiji davali izjave medijima da će za njihovu opštinu mnogo značiti gasovod "Južni tok", i da će izgradnja sekundarne mreže omogućiti gasifikaciju celog područja. Da je priča u potpunosti drugačija i da uopšte projektom nije predviđeno, a ni dozvoljeno, bilo kakvo priključenje na "Južni tok", što znači da nema ni govora od gasifikacije istočne Srbije od "Južnog toka", potvrđuje Saša Galik, stručnjak za infrastrukturu u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.
 
"Ono što bi građani Timočke krajine trebalo da znaju jeste da je "Južni tok" projekat koji je namenjen isključivo distribuciji gasa do zemalja zapadne Evrope. Nikada nijednim delom projekta nije bilo predviđeno naknadno priključenje na "Južni tok", dakle nema priključenja nijednog domaćinstva, preduzeća ili grada. Jedino mesto priključenja u Srbiji jeste Banatski dvor, gde već postoji skladište. Prema dogovorima, tu će se skladištiti gas iz "Južnog toka" za potrebe Srbije. Ukoliko želimo da govorimo o gasifikaciji istočne Srbije, i gradova Bor, Zaječar, Negotin, to su onda potpuno drugi projekti koji sa "Južnim tokom" nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Gasifikacija istočne Srbije može doći iz pravca Paraćina ili Niša, a to je već postojeća distributivna gasovodna mreža. Kada to kažem, ukazao bih i na trenutnu cenu gasa i činjenicu da je sve više potrošača u Vojvodini koji odjavljuju svoje gasne priključke." - kaže Saša Galik, stručnjak za infrastrukturu u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.
 
Južnim tokom, za čiju izgradnju se u Srbiji izjasnilo 73 odsto građana, prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist i zbog naplate tranzitnih taksi. Pomenuta gasifikacija istočne Srbije ipak će morati da bude deo nekih drugih projekata, a ne "Južnog toka". Žitelji istočne Srbije koji su u svojim gradovima priključeni na vrelovodnu mrežu, mogu za sada biti zadovoljni i kvalitetom i cenom grejanja, jer bi u svakom slučaju grejanje na gas bilo skuplje.

Autor: Radio televizija Bor

http://www.rtvbor.rs/drustvo/11468-nema-prikljucenja-na-juzni-tok.htmlPODACI O FIRMI

Naziv: Radio televizija Bor
Adresa: Moše Pijade 19
Grad: Bor
e-mail: rtvbor@rtvbor.rs
Web: www.rtvbor.rs
Tel: +381 (30) 424587
Kontakt osoba:
Ime: Dejan Đorđević
Funkcija: novinar urednik sajta
Tel:
e-mail:

Više...

Ključne reči

bor, gasovod, juzni tok

POVEZANI SADRŽAJI

Akcija "Cif čisti Srbiju" stigla i na istok Srbije - Očišćen spomenik palim ratnicima u Boru

Stručni tim za čišćenje spomenika očistio je spomenik ratnicima Bora palim u ratovima od 1912.... Više...

Južni tok za nova radna mesta i balkansku saradnju

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok doneće Srbiji nova radna mesta, novu energetsku strategiju... Više...

Kerber u Boru

U četvrtak, 18. februara u 21.00 časova Cafe Club CULT u saradnji sa Centrom za kulturu u Boru... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed