Lokalna partnerstva - šansa za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji

Beograd, 25. Juni 2012. PR Objave: Saopštenje -

Lokalna partnerstva - Å¡ansa za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji

Lokalne vlasti, NVO i preduzetnici po prvi put u Srbiji sarađuju kroz model lokalnih partnerstava koja su tokom juna 2012. osnovana u Priboju, Užicu, Leskovcu i Babušnici. Ovakva inicijativa i povezivanje tri različita sektora se po prvi put dešava kod nas. Privatni, javni i civilni sektor na različite načine sarađuju širom Srbije ali tek formiranjem lokalnih partnerstava, oni postaju deo jedinstvene platforme koja će zajedničkim snagama raditi za svoju zajednicu.

Lokalne vlasti, NVO i preduzetnici po prvi put u Srbiji sarađuju kroz model lokalnih partnerstava koja su tokom juna 2012. osnovana u Priboju, Užicu, Leskovcu i Babušnici. Ovakva inicijativa i povezivanje tri različita sektora se po prvi put dešava kod nas. Privatni, javni i civilni sektor na različite načine sarađuju širom Srbije ali tek formiranjem lokalnih partnerstava, oni postaju deo jedinstvene platforme koja će zajedničkim snagama raditi za svoju zajednicu.

Lokalna partnerstva koja su osnovana i inicijativa za takvo povezivanje u Pirotu, predstavljeni su na konferenciji koja je 20. juna održana u Beogradu.
"Primenu evropskog modela lokalnih partnerstava pokrenuli smo kroz projekat "Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva" i njegovi rezultati su pokazali da je ovakvo povezivanje privatnog, javnog i civilnog sektora zaista pionirski poduhvat u Srbiji.", rekla je Dubravka Velat, izvršna direktorka Građanskih inicijativa otvarajući konferenciju.

Prednost ovog modela je što je zasnovan na povezivanju različitih sektora od kojih svaki ima posebna znanja, resurse i načine pristupanja određenom problemu i zato on daje tako dobre rezultate u Sloveniji i ostatku EU. To dokazuje i činjenica da: "Zapadna Evropa svoje probleme već 40 godina rešava kroz model lokalnih partnerstava.", kako je istakla Tina Divjak iz slovenačkog Centra za istraživanje saradnju i razvoj NVO, jedne od partnerstkih organizacija na ovom projektu.

Osim sa CNVOS-om, ovaj projekat je sprovođen i sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS) a njen predsednik Milan Knežević je ovom prilikom ukazao na značaj demokratizacije društvenih i privrednih uticaja koji treba da idu ka vrhu piramide vlasti, naglašavajući da politika svake zemlje mora da počiva na sadržajima koji delegiraju građani i privreda. Ocenjujući da su zakoni u Srbiji neretko "biznis planovi određenih oligarha" koji neposredan utiču na distribuciju kapitala, Knežević je dodao da je neophodno da čelnici lokalnih samouprava budu u neposrednom kontaktu sa građanima kako bi problemi bili rešavani na najbolji mogući način.

Snežana Đorđević, profesorka na Fakultetu političkih nauka predstavila je "Studiju o izvodljivosti stvaranja lokalnih partnerstava u Srbiji" i osvrnula se na stanje u lokalnim samoupravama u Srbiji. "Sve se odluke donose u centralama", rekla je Đorđević i istakla da se mora raditi na jačem uključivanju građana i građanki u procese donošenja odluka u lokalnim samoupravama ali i njihovom osamostaljivanju u odnosu na veće sredine i gradove. "Lokalna partnerstva im u tome mogu pomoći ali je veliki broj izazova a visok nivo korupcije u svim elementima srpskog društva je jedan od najvećih.", dodala je Đorđević.

"Potrebni su nam kreativni i novi načini za podsticanje ekonomije.", rekla je Olivera Jović iz APPS predstavljajući lokalno partnerstvo koje je osnovano u Leskovcu. Lokalne vlasti, NVO i preduzetnici Leskovca udružili su se kako bi podstakli razvoj socijalnih preduzeća u ovom kraju. "Cilj nam je da otvorimo radna mesta za marginalizovane grupe koje imaju problema u pronalaženju posla.", dodala je Jović i istakla da će osobe sa invaliditetom, izbegli i raseljeni, žene i ostale teško zapošljive grupe stanovništva na ovaj način imati prilike da se zaposle i doprinesu ekonomskom razvoju ovog kraja.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor predstavio je lokalno partnerstvo koje je u Užicu osnovano sa ciljem otvaranja Centra za zapošljavanje i preduzetništvo mladih. "Mnogo mladih odlazi iz Užica u potrazi za poslom i boljim prilikama i oni čine čak 26% od ukupnog broja nezaposlenih u Užicu.", rekao je Lukić. Lokalno partnerstvo koje je osnovano radiće na povezivanju svih sektora koji se bave zapošljavanjem kako bi mladima obezbedili praksu i sva potrebna iskustva za pronalaženje posla.

Izvršni direktor udruženja "GEA" iz Pirota Aleksandar Videnović, predstavio je prisutnima inicijativu za osnivanje lokalnog partnerstva koja je pokrenuta u Pirotu. "Kod nas ne postoji volja lokalne samouprave da sarađuje i to je jedan od razloga zašto lokalno partnerstvo još nije osnovano.", rekao je on ali je izrazio nadu da će predstavnici lokalnih vlasti imati sluha za inicijativu koja je pokrenuta jer ona daje velike šanse za povezivanje ali i rešavanje problema divljih deponija i sređivanja poplavnih kanala što je inicijalna tema za osnivanje lokalnog partnerstva.

Podrška staračkim domaćinstvima u udaljenim planinskim selima u opštini Babušnica tema je oko koje su se udružile lokalne vlasti, NVO i preduzetnici u Babušnici. Karolina Stamenković predstavnica udruženja "Lužničke rukotvorine", predstavila je lokalno partnerstvo i emitovala film u kome je na slikovit način dokumentovan način života ovih porodica. Stamenković je rekla da je ovakvo povezivanje već počelo da daje prve rezultate: "Sakupljanje sredstava za obnovu najugroženijih domaćinstava je već započeto a prvi šporet, krevet, materijal za popravku vodovoda i električnih instalacija su nabavljeni i čekaju transport to prvih primalaca.", dodala je ona.

Milina Ječmenica iz Agronomskog centra u Priboju govorila je o izazovima i problemima sa kojima su se predstavnici civilnog sektora suočavali prilikom formiranja lokalnog partnerstva u Priboju. Lokalne vlasti, NVO i preduzetnici su se usaglasili da je formiranje lokalnog partnerstva odlična šansa za razvoj etno turizma ovog kraja koji ima mnogo potencijala. "Potpisivanjem sporazuma napravljena je odlična platforma kao osnova za oživljavanje i socio - ekonomski razvoj čitavog kraja ali je naravno još mnogo posla pred nama. Od svih nas zavisi da li će ovo partnerstvo ostati slovo na papiru ili dati rezultate koje svi želimo.", rekla je Ječmenica.PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Petrovac na Mlavi - Melem od čistog vazduha

Povećava se broj stranih turista zainteresovanih za etno turizam u Petrovcu na Mlavi. Statistika... Više...

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed