Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Beograd, 27. Maj 2013. PR Objave: Najava -

SveÄano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak kulturnih sadržaja. Oko 70% stanovništva ove tri opštine nije školovano ili ima završenu samo osnovnu školu, što mladima dodatno otežava položaj i pronalaženje posla.

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak kulturnih sadržaja. Oko 70% stanovništva ove tri opštine nije školovano ili ima završenu samo osnovnu školu, što mladima dodatno otežava položaj i pronalaženje posla.

Šansu da steknu radna iskustva, nauče kako da pokrenu biznis i organizuju akciju u zajednici, daće im YouthBuild program koji sprovode Građanske inicijative. Multietnička grupa od 40 mladih iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina će u narednih šest meseci imati prilike da učestvuje u ovom programu, stekne nova iskustva i radi na unapređenju zajednice.

Svečano otvaranje i početak rada prve generacije YouthBuild programa biće održano u utorak 28. maja u Novom Pazaru. Svojim pozdravnim govorima, program će otvoriti:

•    Dubravka Velat, izvršna direktorka Građanskih inicijativa
•    Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća Novog Pazara
•    Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica
•    Šemsudin Kučević, predsjednik opštine Tutin (tbc)
•    Vilijam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji
•    Paula Tide, zamenica šefa misije OEBS

Kako je obrazovanje jedna od osnova programa, nakon svečanog otvaranja biće održana i diskusija i javno čitanje Strategije za razvoj obrazovanja. Cilj ove diskusije koja se organizuje u okviru Inicijative za reformu obrazovanja jeste uključivanje đaka, roditelja, studenata, nastavnika i svih zainteresovanih aktera u proces reforme. Svi oni su imali prilike da skrenu pažnju na svoje probleme i učestvuju u diskusijama koje su održane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Pored diskusija, Građanske inicijative su sprovele intervjue sa učenicima i pokrenule veb aplikaciju "Bolja škola bolji faks" (www.popravni.rs) gde svi zainteresovani mogu prijaviti probleme u obrazovanju i skrenuti pažnju na njih. Svi sakupljeni predlozi, sugestije i problemi biće objedinjeni i upućeni Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Građanske inicijative već dve godine sprovode YouthBuild program u Preševu, Bujanovcu i Vranju u okviru kog su mladi Romi, Albanci i Srbi zajedničkim snagama renovirali gradske parkove, uredili stadion i dvorište vrtića i podelili oko 100 paketa humanitarne pomoći stanovnicima kolektivnih centara. Sami su se organizovali i uz pomoć zajednice sagradili 11 rampi za osobe sa invaliditetom na prilazima škola i ostalih institucija u Preševu i Bujanovcu. U ovim mestima su takođe ofarbali ograde dve osnovne škole i Doma kulture i motivisali sugrađane da im se pridruže šaljući poruku da su pozitivne promene moguće kroz zajednički rad i druženje. 

Inicijativu za reformu obrazovanja Građanske inicijative su pokrenule u okviru projekta "Podsticanje reforme obrazovanja kroz građansku participaciju" koji finansira Balkanski fond za demokratiju. Program YouthBuild u Sanžaku Građanske inicijative sprovode u okviru programa "Unapređenje ljudske sigurnosti za ugrožene zajednice u jugozapadnoj Srbiji" koji finansira Fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost, a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Podršku programu je pružila i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Britanska internacionalna škola - Obrazovanje za uspešnu budućnost

Britanska internacionalna škola u Beogradu (BIS), osnovana je pre 22 godine. Do sada su učenici... Više...

British International School posvećeno radi na kompletnom obrazovanju i vaspitanju učenika

Radeći dvadeset jednu godinu prema tradiciji britanskog obrazovanja, British International School... Više...

Prednosti finskog obrazovnog sistema

Dužim odmorima do kvalitetnije nastave U Finskoj deca imaju školski odmor od 15 minuta, na svakih... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed