Predstavljanje Uredbe o finansiranju udruzenja iz budzeta RS

Beograd, 27. Januar 2012. PR Objave: Najava -

Predstavljanje Uredbe o finansiranju udruzenja iz budzeta RS

Predstavljanje Uredbe o finansiranju udruzenja iz budzeta RS održaće se 31. januara 2012. godine u Velikoj sali Medija centra (Beograd, Terazije 3, I sprat) od 11:00h

Srbija će nakon više od godinu dana primene Zakona o udruženja uskoro dobiti Uredbu o finansiranju udruženja iz budžeta RS. Ovaj zakon obavezuje državu da rad udruženja finansira iz sredstava za realizovanje programa od javnog interesa, koji se odnose na oblasti socijalne zaštite, ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, nauke, kulture itd.

Kriterijumi, uslovi i načini dodele tih sredstava iz budžeta RS ali i njihova kontrola namene i korišćenja po prvi put će biti na jedinstven način regulisana Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu uputilo je 24. januara 2012. godine, Predlog uredbe Vladi Republike Srbije i njeno se usvajanje očekuje u narednih nekoliko dana.

Tim povodom Građanske inicijative organizuju u utorak, 31. januara 2012. godine u Velikoj sali Medija centra predstavljanje Uredbe o kojoj će govoriti:

- Ivana Ćirković, Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Vlada Republike Srbije
- Jasmina Benmansur, Pomoćnica Ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu
- dr Dragan Golubović, Viši pravni savetnik Evropskog centra za neprofitno pravo (ECNL), Budimpešta
- Dubravka Velat, Građanske inicijative

Predstavnici/e Građanskih inicijativa i Evropskog centra za neprofitno pravo će analizirati finalni predlog Uredbe u odnosu na dobre uporedne prakse, a posebno u odnosu na predloge iz dokumenta koji su Građanske inicijative pripremile u februaru 2011. godine i nakon konsultacija sa ostalim organizacijama civilnog društva, dostavile nadležnom Ministarstvu.

Uredba uvodi transparentnost i javnost u postupak dodele sredstava za finansiranje ovih programa, propisivanjem obaveza nadležnog organa i samih udruženja. Njome se uređuje način objave konkursa, liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, odluka o izboru programa itd. Pored zakonske obaveze da najmanje jedanput godišnje učine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja sredstava, udruženja će u skladu sa ovom uredbom imati i obavezu da nadležnom organu kvartalno dostavljaju izveštaj o realizaciji programa, ali i nakon realizacije programa.

Ovaj događaj su podržale Američka agencija za međunarodni razvoj/Institut za održive zajednice (USAID/ISC) u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva".PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Nova regionalna platforma za mlade

6 organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, osniva regionalnu platformu za mlade. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed