Održan okrugli sto Finansiranje projekata energetske efikasnosti u Zrenjaninu

Zrenjanin, 16. Juni 2010. PR Objave: Saopštenje -

Održan okrugli sto Finansiranje projekata energetske efikasnosti u Zrenjaninu

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i gradom Zrenjaninom kao domaćinom organizovao je Okrugli sto "Finansiranje projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama".

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i gradom Zrenjaninom kao domaćinom organizovao je Okrugli sto "Finansiranje projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama". Cilj skupa je bio da se putem Okruglog stola učesnici upoznaju sa pozitivnim iskustvima gradova i opština u Srbiji, uključujući i Grad Zrenjanin. Kompanije Philips Electronic, IBC – Intelligent Building Control, Viessmann i JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin aktivno su učestvovale u realizaciji Okruglog stola.

Na skupu je istaknuto da je finansiranje projekata energetske efikasnosti sve dostupnije iako je procenat donacija u ovoj oblasti maksimalno smanjen. Obzirom da su ovi projekti samoisplativi, veliki broj međunarodnih razvojnih institucija kao i komercijalnih banaka je spreman da ih finansira. Na okruglom stolu su predstavljena i svetska iskustva pri čemu je dr Zigfrid Brenke iz GTZ-a govorio o nekoliko potencijalnih modela za finansiranje. Neki od njih su potpuno inovativni za naša iskustva, kao sto je "intrakting" – svojevrsna nova forma samostalnog finansiranja u okviru lokalne zajednice. Okrugli sto je dao stimulans razvoju privatno-javnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti pokazavši da su investicije u ove projekte profitabilne za privatne investitore, a korisne za lokalne samouprave i celu zajednicu, dok se model ugovora za ova partnerstva potpuno uklapa u naša zakonska rešenja.

"Jedan od osnovnih preduslova za poboljšanje energetske efikasnosti u Srbiji je uvođenje energetskog menadžmenta - gazdovanja energijom u opštinama i gradovima. To doprinosi uštedi troškova i poboljšanju stanja životne sredine u njima", istakao je mr Bojan Kovačić, zamenik direktora u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije, koji je bio i moderator Okruglog stola.

Organizacioni odbor Okruglog stola čine: mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, Imre Fazekas, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i Jovanka Arsić Karisić, CENTRAL EUROPEAN DEVELOPMENT FORUM – CEDEF.

Integralne izjave predstavnika partnera Okruglog stola: Finansiranje projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama, 15.06. Zrenjanin

Mr Bojan Kovačić, zamenik direktora u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije:
"Stav Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije jeste da je jedan od osnovnih preduslova za poboljšanje energetske efikasnosti u Srbiji uvođenje energetskog menadžmenta - gazdovanja energijom u opštinama i gradovima u Srbiji. To bi kao rezultat imalo, ne samo uštedu troškova, već i poboljšanje stanja životne sredine u njima. Predstojeći skup u Zrenjaninu biće prilika za odgovorne ljude iz naših opština i gradova da se upoznaju sa praktičnim efektima projekata energetske efikasnosti, načinima njihovog finansiranja, kao i iskustvima lokalnih samouprava drugih evropskih zemalja u ovoj oblasti".

Aleksandar Vasović, Key Account Manager kompanije Philips Electronic za centralni Balkan zadužen za profesionalna rešenja u osvetljenju:
"Pozitivni efekti energetski efikasnog osvetljenja mogu se videti odmah po njihovom uvođenju u sistem javnog osvetljenja u gradovima i opštinama. Iz ušteda ostvarenih ovim sistemom mogu se otplaćivati krediti neophodni za njihovo uvođenje. Ukoliko bi se sistem implementirao u potpunosti, uštede u energiji su između 40 i 50%. Tome treba dodati i drastično smanjenu potrebu za održavanjem sto takođe donosi značajne uštede. Opštine i gradovi pokazuju veliko interesovanje za energetski efikasno javno osvetljenje, ali su upravo sredstva ono što im nedostaje, sto ovaj Okrugli sto čini značajnim za prevazilaženje ovog problema".

Daniela Bugarinovska, generalni menadžer IBC-a Intelligent Building Control:
"IBC-a Intelligent Building Control želi da približi svoje poslovanje prvenstveno lokalnim samoupravama i predstavi sistem za izgradnju takozvanih "pametnih zgrada", koje su naročito značajne za projektovanje javnih ustanova kao sto su škole i bolnice. IBC je partner švajcarske kompanije ABB, lidera u ovoj oblasti poslovanja. Reč je o KNX  sistemu kreiranom u Nemačkoj. KNX sistem predstavalja otvoreni sistem po kome funkcionišu "pametne zgrade", i ukoliko su ove instalacije kombinovane sa adekvatnim materijalima za izgradnju ostvaruje se ušteda energije između 20 i 40%. Kompanije kao što je IBC u saradnji sa bankarskim sektorom, malim i srednjim preduzećima i medijima kao sponom između ovih aktera mogu ostvariti značajan doprinos u poboljšanju situacije u oblasti energetske efikasnosti u Srbiji".

Bojan Grujicki, direktor kompanije Viessmann:
"Informacije o mogućnostima finansiranja projekata za povećanje energetske efikasnosti su izuzetno značajne za sve one koji žele da modernizuju svoja energetska postrojenja i grejne sisteme. Modernizacijom svi ostvarujemo benefit koji omogućavaju nove tehnologije: visokoefikasne grejne sisteme, korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije štetnih gasova - očuvanje životne sredine, veći stepen korisnosti postrojenja- smanjenje troškova za energente".

Bernat Takarić, tehnički direktor u JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin:

"U Zrenjaninskom Vodovodu permanentno vodimo računa o energetskoj efikasnosti vodosnabdevanja. Okrugli sto koji organizujemo je prilika da upoznamo javnost sa do sada postignutim rezultatima. U bliskoj budućnosti očekujemo dalji napredak u ovoj oblasti i zato smatramo da je događaj koji organizujemo od velike važnosti za JKP Vodovod i kanalizaciju. Očekujemo da će nakon ovog skupa značaj ušteda u oblasti energetike dobiti zasluženu pažnju."PODACI O FIRMI

Naziv: Bovan Consulting
Adresa: Žorža Klemansoa 13
Grad: Beograd 11000
e-mail: consulting@bovan.eu
Web: www.bovan.eu
Tel: + 381 11 3036 133
Kontakt osoba:
Ime: Maja Barać Stojanović
Funkcija:
Tel: + 381 11 3036 134
e-mail: maja.barac@bovan.eu

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

H-Bridges tim Elektrotehničkog fakulteta osvojio drugo mesto na IFEC takmičenju

H-Bridges tim je na nedavno završenom takmičenju IFEC 2020. osvojio drugo mesto, odnosno nagradu... Više...

H - Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta

H-Bridges je tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji tokom 12... Više...

ProCredit banka nastavlja da brine o životnoj sredini - Prvi električni automobili u Srbiji

ProCredit banka će za potrebe prevoza koristiti sedam potpuno novih električnih automobila, što... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed