H - Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta

Beograd, 04. Decembar 2020. PR Objave: Saopštenje -

H - Bridges tim studenata ElektrotehniÄkog fakulteta

H-Bridges je tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji tokom 12 meseci radi na inovativnom projektu koji se bavi energetskom efikasnošću. Iz godine u godinu se uspešno takmiči na najprestižnijem svetskom takmičenju International Future Energy Challenge(IFEC).

H-Bridges je tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji tokom 12 meseci radi na inovativnom projektu koji se bavi energetskom efikasnošću. Iz godine u godinu se uspešno takmiči na najprestižnijem svetskom takmičenju International Future Energy Challenge(IFEC). Na početku svakog novog ciklusa se timu priključuju mlade kolege koje žele da izađu iz okvira tradicionalnog obrazovanja i do tada stečeno znanje primene na projektu, dok tim napuštaju studenti sa tehničkim iskustvom koje u velikoj meri olakšava početak karijere u industriji. Sa ponosom ističemo da po prvi put u istoriji našeg tima imamo preko 50 aktivnih članova.

Iz kog razloga se okupljamo?

Učestvujemo na najvećem svetskom takmičenju u inovacijama vezanim za energetsku efikasnost International Future Energy Challenge(IFEC) koje sprovodi najveća međunarodna organizacija inženjera iz oblasti elektrotehnike - Institute of Electrical and Electronics Engineers(IEEE).

Svake godine studentima najboljih univerziteta širom sveta zadaje se jedinstvena multidisciplinarna tema takmičenja na kojoj se zatim radi tokom 12 meseci. Takmičenje obuhvata tri faze: u prvoj fazi šaljemo predlog rešenja, nakon čega se pozivaju najbolji timovi da učestvuju u polufinalu, kako bi na kraju nekoliko najuspešnijih, par meseci kasnije, odmerili svoje snage u finalu. Polufinalni i finalni deo takmičenja se održava u zemljama širom sveta pa članovi tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo.

Za ovo takmičenje je specifično da studenti samostalno realizuju prototip od samog početka, kao i da sami rade na svim aspektima projekta - razvijanju idejnog rešenja, fizičkog uređaja ali i pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad i sredstava za učestvovanje na takmičenju. Organizatori takmičenja se svaki put trude da tema takmičenja bude u korak sa savremenim trendovima u tehnici i da prati razvoj elektronike i energetike tako da se članovi tima susreću sa najmodernijim dostignućima u oblastima koje izučavaju tokom studiranja.

Na koji način opstajemo?

Naš tim godinama ostvaruje veoma zapažene rezultate uprkos jakoj konkurenciji širom sveta poznatih univerziteta koji čak raspolažu sa više sredstava. Među najozbiljnijim rivalima iz SAD-a, Evrope i Azije, H-Bridges ispred Univerziteta u Beogradu ove godine će po šesti put učestvovati na IFEC takmičenju. Tim za 2021. godinu je formiran i uveliko radi na aktuelnom projektu - razvoju trostepenog sistema za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu (solarnih panela).

Najponosniji smo na prva mesta koja smo ostvarili 2005. i 2019. godine. Željno iščekujemo rezultat koji će ostvariti projekat iz 2020. godine jer se trenutno nalazimo u uskom krugu od četiri najbolja univerziteta sveta!

Pobednički tim 2019. godine bavio se razvijanjem pogona za električni bicikl, kao i android aplikacije za komunikaciju bicikliste sa njim. U finalnom delu takmičenja u američkoj državi Viskonsin, gde je učestvovalo 10 od prijavljenih 37 timova, rešenje H-Bridges tima je jedino prošlo svih 15 tehničkih

testova iz prvog pokušaja bez ijednog kaznenog poena i uspeo da dostigne efikasnost pri maksimalnom opterećenju od čak 98,7%. Glavna prednost koja je i donela pobedu jeste veliki propusni opseg pri digitalnoj kontroli vuče na obodu točka.
Tema prošlogodišnjeg projekta bila je dizajn i projektovanje sistema za napajanje nanosatelita sa dva ulaza i tri izlaza, maksimalne ulazne snage 60W kao i softverska implementacija MPPT algoritma i kontrolisanog punjenja i pražnjenja integrisane baterije. Više informacija o prethodnim uspesima kao i o projektima možete pronaći na našem sajtu.

Izazovi na koje odgovaramo kroz aktuelni zadatak?

Glavni zadatak tekućeg takmičenja je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu.Mi ćemo, kao i uvek, pokušati da napravimo uređaj koji će ispuniti sve tehničke zahteve, ostvariti najveću energetsku efikasnost i pouzdanosti rada pri svim eksploatacionim uslovima. Idući u korak sa trendom dizajniranja uređaja energetske elektronike, naš primarni cilj će biti postizanje što veće gustine snage pretvarača, odnosno njegova kompaktnost.

Glavni zahtevi takmičenja su:

  • inovativnost
  • efikasnost
  • kompaktnost
  • priuštivost
  • rad sa jediničnim faktorom snage u svim režimima rada
  • kontrola aktivne i reaktivne snage u tački priključenja na mrežu
  • postizanje galvanske izolacije zarad bezbednosti uređaja

Kako smo organizovani?

Predvođeni mentorom tima Aleksandrom Milićem, asistentom na Katedri za energetske pogone i pretvarače Elektrotehničkog fakulteta, za svaki novi projekat okuplja naše članove i uvek je tu za sve nedoumice i pitanja, stvaramo tim koji donosi značajne rezultate iz sveta.

Članovi se grupišu u podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice i tim za odnose sa javnošću i kompanijama. Spajamo studente sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta, koji u Laboratoriji za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima na Elektrotehničkom fakultetu imaju slobodu da razmenjivanjem ideja i znanja zajedno rade kao pravi tim. Tokom projekta studenti osim što razvijaju hardverska i softverska rešenja stiču i dragocene organizacione i preduzetničke veštine.

Ko nas podržava?

Elektrotehnički fakultet u Beogradu jedna je od najcenjenijih visokoškolskih obrazovnih ustanova u Srbiji i regionu. Mnogobrojna dostignuća studenata i posvećenost i stručnost profesora na ovom fakultetu doveli su do značajnih međunarodnih priznanja kojima se naš Fakultet i danas ponosi. Kroz brojne saradnje sa domaćim i međunarodnim inženjerskim i studentskim društvima Elektrotehnički fakultet svojim studentima daje mogućnost da savladaju sve istraživačke i komercijalne izazove.

Pored fakulteta mnoge firme u Srbiji i u svetu prepoznaju značaj ovog takmičenja i zadatka kojim se bavimo pa nam pomažu u vidu sponzorstva i donacija kako u materijalu i opremi tako i novčanim sredstvima koja omogućavaju da naš tim otputuje na polufinale i finale takmičenja.PODACI O FIRMI

Naziv: H - Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta
Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 73
Grad: Beograd 11000
e-mail: h-bridges@student.etf.bg.ac.rs
Web: https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/
Tel: +381 11 321 8368
Kontakt osoba:
Ime: Lazar Jugović
Funkcija:
Tel: +381 61 6223416
e-mail:

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike

Tim H-Bridges sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu osvojio je nagradu "The Best... Više...

H-Bridges tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u finalu najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike

H-Bridges tim studenata, plasirao se u finalnu rundu International Future Energy Challenge(IFEC)... Više...

Studenti Elektrotehničkog fakulteta na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike u Americi

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges tradicionalno učestvuje... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed