Kampanja Bijela vrpca - Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama

Srbija, 26. Novembar 2009. PR Objave: Najava -

Kampanja Bijela vrpca - Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama

Globalna kampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama je ove godine podržana u svim institucijama Republike Srpske, od republičkog do lokalnog nivoa vlasti. Kampanja "Bijela vrpca" – "Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama" se provodi pod sloganom "MUŠKO NE NASILjU NAD ŽENAMA" u cilju podizanja svijesti muškaraca o rodno zasnovanom nasilju i njihovog uključivanja u sprečavanje nasilja nad ženama i kao saveznika i aktivnih zagovarača u borbi protiv nasilja nad ženama.

Programom aktivnosti za ovu kampanju koji je usvojen na 149. sjednici Vlade Republike Srpske 12.11.2009. godine, na inicijativu Gender centra Vlade Republike Srpske,  predviđeno je da u periodu od 25.11-10.12. 2009. godine, muškarci članovi Vlade Republike Srpske, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici lokalnog nivoa vlasti, nose bedževe/bijele vrpce, kao nosioci političke volje, koja i u slučaju borbe protiv nasilja nad ženama treba da bude javno iskazana i potvrđena djelovanjem ovih institucija.

Kampanja "Bijela vrpca" namijenjena je isključivo muškarcima i predstavlja najveći javni pokazatelj da su muškarci spremni da okončaju nasilje nad ženama. Nošenjem bijele vrpce, muškarci se obavezuju da nikada ne počine, opravdaju ili prećute nasilje nad ženama i djevojčicama. Nošenje bijele vrpce je poruka da i muškarci žele da žive u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama.
Aktivnosti tokom obilježavanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i kampanje "Bijela vrpca" provode se u Republici Srpskoj, na nivou institucija Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, lokalnih organa vlasti, nevladinih organizacija, medija. Kreirani su promotivni materijali za potrebe kampanje "Bijela vrpca" – "Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama" (plakat, radio džingl, TV telop, letak, bedž, 10 000 bijelih vrpca) koji su distribuirani širom Republike Srpske. Ovom kampanjom se pridružujemo svjetskom pokretu za okončanje nasilja nad ženama.

Statistički podaci o broju žrtava nasilja u porodici evidentiranih pozivom na SOS liniju 1264, koji se u Republici Srpskoj vode od 2005. godine, pokazuju da su 98% žrtava nasilja u porodici žene i djevojčice.

Republika Srpska je unaprijedila pravni okvir za borbu protiv nasilja u porodici usvajanjem Zakona o zaštiti od nasilja u porodici iz 2005. godine, usvajanjem i provođenjem Akcionog plana za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj i kampanje "Porodica bez nasilja" u 2007 i 2008. godini, a Vlada Republike Srpske je svojim zaključkom proglasila 2008. i 2009. – "Godinama borbe protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj." 

Nosioci unaprijeđenja prevencije i zaštite od nasilja u porodici u Vladi Republike Srpske su Gender centar Republike Srpske i resorna ministarstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo pravde RS, Ministasrvo porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvo finansija RS i Ministarsvo prosvjete i kulture RS. Multisektroriskim pristupom pomenutih nosilaca aktivnosti u borbi protiv nasilja u porodici izrađen je "Priručnik za postupanje subjekata zaštite žrtava nasilja u porodici" kojim će se unaprijediti rad i efikasna zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici.

Na inicijativu Gender centra Republike Srpske, Odbor jednakih mogućnosti Narodne skupštine Republike Srpske uvrstio je u program rada Narodne skupštine usvajanje Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj 2009-2013. Vlada Republike Srpske je usvojila u nacrtu ovu strategiju i uputila je u proceduru usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čime je zagarantovan strateški pristup borbi protiv nasilja u porodici, multisektorska saradnja i savezništvo muškaraca i žena u stvaranju društva bez nasilja i kršenja ljudskih prava u Republici Srpskoj.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je juče povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zatražio od muškaraca da se uključe u globalnu kampanju za zaustavljanje nasilja nad ženama. On je rekao da je neprihvatljivo da oko 70% žena u svijetu doživi neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja, a da su većina počinilaca "njihovi muževi, partneri ili neko koga poznaju".

On je apelovao na mlade i starije muškarce iz cijelog sveta da se priključe mreži i obećaju da će raditi na zaustavljanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Generalni sekretar UN-a je rekao da muškarci imaju "ključnu ulogu" obzirom da čine veći dio problema i predstavljaju ključ za njegovo rješenje, naglasivši da će se nasilje nastaviti ukoliko muškarci ne promjene stav i ponašanje. Kampanja generalnog sekretara UN, pod nazivom "Ujedinjeni za ukidanje nasilja nad ženama", podstiče aktivnosti širom sistema UN-a. Generalni sekretar UN-a poziva sve zemlje da do 2015. godine uspostave čvrste zakone, multisektorske akcione planove, preventivne mjere, prikupljanje podataka i sistematske aktivnosti koje će se baviti pitanjem seksualnog nasilja u konfliktnim situacijama.PODACI O FIRMI

Naziv: Gender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske
Adresa: Vuka Karadžića 4
Grad: Banja Luka 78 000
e-mail: protokol@gc.vladars.net
Tel: 051/247-427
Kontakt osoba:
Ime: Dijana Tepšić
Funkcija: Službenica za odnose s javnošću
Tel: 051/247-589
e-mail: d.tepsic@gc.vladars.net

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Mapiranje nasilja u Srbiji preko interneta - "Supergrađanin"

Interaktivna on-line platforma www.supergradjanin.com od danas pruža mogućnost građanima da brzo... Više...

Zvezdara bez nasilja

U organizaciji Udruženja građana "PANNONIA INTERKULTURA" Beograd i Kancelarije za besplatnu pravnu... Više...

Tribina Nasilje i/ili tolerancija

U Kulturnom centru Kikinda uz podršku Kancelarije za mlade i Kulturnog centra, u ponedeljak, 14.... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed