Novo priznanje Tatjani Ilić

Beograd, 24. Avgust 2009. PR Objave: Saopštenje -

Novo priznanje Tatjani IliÄ

Likovna umetnica Tatjana Ilić, čiji se radovi i umetničke generalije od skoro nalaze u Direktorijumu svetske savremene umetnosti, ovih dana je, na predlog Akademskog prezidijuma "Jan-Gebser" iz Lajpciga, uvrštena i u novi prirucnik savremene umetnost za 21. vek, koji se odnosi na srednje-nemački umetnički prostor i kako se zvanično navodi, na eminentne i za savremenu epohu bitne umetnike.

Tim činom je još jednom ukazan i potvrđen kredibilitet i važnost umetničkog rada Tatjane Ilić van granica Srbije, koji je kako je još 2004. godine naveo u jednom tekstu istoričar umetnosti Ješa Denegri, "u našoj sredini nedovoljno poznat, pa samim tim i ne dovoljno vrednovan".

I sama umetnica se slaže sa tom konstatcijom, dodajući da jasno i zašto je svoju umetničku poziciju proglasila "pozicijom aktivne umetničke margine", radom "Proglas aktivne umetničke margine".

"To kafkijansko stanje je istovremeno delimično iniciralo druge moje radove - "Turbina za suze", "Orah", "Paradoksi jednog životnog osiguranja", "Rad sa delom fasade bombardovane civilne kuće", "Vreme ruže", "Arija za Davida", "Bravur arija", "Crash", "Performans sa suncokretima", "Trag visokoletača", "Let", "Vogel", "Pticu nosim zbog umetničkog rada", "Slobod-Libert-Freihei", "Gluvonemima", "Dobarmodar", kao i nastanak i rad nekadašnje neformalne umetničke asocijacije Faust - Manifest", navela je Tatjana Ilić.

Tatjana Ilić najavila je i nastavak projekta "Frekvencije", koji je započet u februaru 2007. godine.

Nakon završenog segmenta objavljenih razgovora i zajedničke izložbe sa Ilijom Šoškićem, a zatim sa Haraldom Hofmanom, slede frekvencije sa Rašom Todosijevićem i potom sa Zoranom Popovićem.

"Taj projekat je prvi put jasno otvorio dugo začepljene teme, u vidu razgovora dva umetnika, ali i određene naše iskustvene frekvencije koje se daju uvideti u pojedinim radovima. Taj projekat, dalje, upravo dokazuje neka slična paralelna iskustva određenih umetnika, osvetljava kontinuitet opstrukcije koju naročito ova sredina, Srbija, njen kulturni i za razne potrebe funkcionalni establišmant, odnosno funkcionalna elita, zapanjujuće dugo i uporno voli da neguje. Jedan vek unazad. To stanje može da iscrpljuje umetnika, ali ne i umetnost. Mislim, da iz tako jako komplikovane, vruće klime, koja rađa potrebu umetnosti da se duboko uroni u smisao, da bi se u suštini, na široj ravni uvideo besmisao mehanizama jedne opstrukcije, tu gde se sudaraju delikt i konsekvence, nastaju radovi koji u sebi, osim primarne vremensko - prostorne refleksije, nakon određenog vremena, potpuno potom prevazilaze i brišu prostor i vreme", navela je Tatjana Ilić.

Prema njenim rečima, ti radovi nastaju na granicama mogućeg.

"Tu su nastale i "Frekvencije". Izlišno je govoriti u ovom smislu o različitim generacijama umetnika i različitim vremenima, a naknadno se ispostavi i različitim prostorima. Frekvencije umetnosti su u svesti neograničene. Sizif je naš savremenik, kao i Don Kihot, kao i Zenit...", dodala je Tatjana Ilić.

Ona je nedavno uvrštena i u 34. Internacionalni direktorijum umetnosti, koji izdaje referentni nemački izdavač Zaur Ferlag (Saur Verlag), a predstavlja priručnik namenjen svim bibliotekama i institucijama kulture u svetu.

Tatjana Ilić je drugi put uvrštena i u Leksikon - priručnik za savremenu umetnost, koji se odnosi na germansko govorno područje, a takođe ga izdaje Zaur Ferlag.

Diplomirala 1995. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Velizara Krstića, Tatjana Ilić je od 1994. do 2000. pohađala Akademiju umetnosti u Diseldorfu, u klasi Janisa Kunelisa.

Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1995 godine, a Internacionalnog umetničkog gremiuma (IKG) od 2003.

Idejni je inicijator i jedan od osnivača umetničke asocijacije Faust - Manifest, osnovane 2004. u Beogradu, kao i umetničkog projekta "Frekvencije".

Deo radova Tatjane Ilić predstavljen je i u Galeriji umetnika SEEcult.org

Fotografija: Detalj sa naslovne strane kataloga o radu "Pticu nosim zbog umetničkog rada".PODACI O FIRMI

Naziv: SEEcult
Grad: Beograd
Web: www.seecult.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak... Više...

DESIGN SHIFT vol.2. - Romantika u Ustanovi kulture Palilula

Galerija ALT u sardnji sa Ustanovom kulture Palilula,13. i 14. 02. 2013, od 15 – 21h organizuje... Više...

Srbija dobila Okean kreativnosti

Lansirana je platforma za promociju umetnosti, razmenu i saradnju. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed