Učestvujte u umetničkom otkrivanju Beograda! Počeo Art Weekend Belgrade 2024

Beograd, 07. Juni 2024. PR Objave: Saopštenje -

UÄestvujte u umetniÄkom otkrivanju Beograda!  PoÄeo Art Weekend Belgrade 2024

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) otvoren je sinoć izložbom „Questions of Belonging/Pitanja pripadnosti" i spektakularnim performansom GRADsky agent show #3, koji je oduševio prisutne muzičko-plesnim i vizuelnim izražajem u KC Gradu i Španskoj kući.

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) otvoren je sinoć izložbom Questions of Belonging/Pitanja pripadnosti" i spektakularnim performansom GRADsky agent show #3, koji je oduševio prisutne muzičko-plesnim i vizuelnim izražajem u KC Gradu i Španskoj kući. Ova manifestacija, koja traje do 16. juna 2024. godine, organizovana je od strane Kulturnog Fronta i KC Grada sa ciljem da podrži i promoviše domaću kreativnu scenu, kao i da omogući umetnicima iz Srbije da se povežu i sarađuju sa internacionalnim umetnicima i kustosima.

Prisutnima su se na otvaranju obratili inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović i Dr. Christoph Veldhues, direktor instituta i odeljenja za kulturne programe Goethe-Institut Beograd.

Ovogodišnja centralna izložba nosi naziv „Pitanja pripadnosti/Questions of Belonging", a temu je inspirisala Merle Radtke, renomirana direktorka Kunsthalle Munster i gošća kustoskinja ovogodišnjeg AWB-a, reflektujući na pitanje pripadnosti u savremenom društvu. Na četiri lokacije u užem centru Beograda umetnici će promišljati i odgovarati na ovu danas naročito aktuelnu temu.

Pored glavne izložbe, posetioci će moći da učestvuju u avanturističkom treasure hunt-u, otkrivajući „umetničko blago" na različitim lokacijama širom grada. Inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović, najavila je bogat program, koji se realizuje u saradnji sa muzejima, galerijama i nezavisnim kulturnim centrima. Kompletan program možete pogledati na sledećem linku: AWB Program 2024

AWB 2024 će u okviru izložbe "Pitanja pripadnosti" predstaviti više od 30 umetnika na četiri interesantne lokacije. Gradska galerija Kc Grad-a, deo fabrike Staklopan u ulici Strahinjića Bana, bivši restoran Peking u ulici Vuka Karadžića, podzemni prolaz kod palate Albanija su mesta na kojima će posetioci od 6. do 16. juna moći da uživaju u radovima savremenih umetnika iz Srbije, Austrije, Kine, Velike Britanije, Rusije, Bosne i Hercegovine. AWB program čine premijere multimedijalnih performansa, kao i sesije razgovora sa domaćim i internacionalnim gostima kustosima, umetničkim direktorima, umetnicima i kritičarima, koje će se voditi na raznim lokacijama tokom trajanja AWB-a. Takođe, AWB okuplja i mapira veći broj učesnika kao što su muzeji, galerije, nezavisni kulturni centri i umetnički prostori koji zajedno doprinose bogatom programu manifestacije, jer će ponuditi i svoje planirane programe.

AWB 2024 su podržali EUNIC Srbija - Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji, Goethe-Institut, Ambasada Portugala, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Finske, Hungarikum centar, Češki Dom, SBB, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Earth Pr.

Gošća kustoskinja AWB 2024 je Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster od 2018. godine gde kreira i realizuje izložbe i javne programe. Odgovorna je i za veliku gradsku kolekciju umetnosti u javnom prostoru koja sadrži radove Klaesa Oldenburga, Rebeke Horn, Donalda Džada, Silke Vagner kao i mnogih drugih značajnih umetnika. Pre nego što je došla na mesto direktorke Kunsthalle Munster, radila je kao kustoskinja za Hamburger Kunsthalle i Kunstmuseum Stuttgart ali i kao kustoskinja i selektorka umetničkih filmova. Od 2015. do 2017. bila je naučna saradnica na postdiplomskom programu Estetika virtuelnog na Univerzitetu lepih umetnosti u Hamburgu. 2018. bila je saradnica u Vili Kamogava Gete instituta u Japanu. Redovno objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti i kulturi.PODACI O FIRMI

Naziv: Eminent Communications
Adresa: Serdar Janka Vukotića 2
Grad: Beograd 11090
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs
Web: www.eminentkomunikacije.rs
Tel: +381 (0) 63 7704 876
Kontakt osoba:
Ime: Emina Ferizović
Funkcija: CEO
Tel: +381 (0) 63 7704 876
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs

Više...

Ključne reči

art weekend belgrade, awb, 2024

POVEZANI SADRŽAJI

Otkrivanje Beograda kroz savremenu umetnost! Art Weekend Belgrade 2024

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) održava se od 6. do 16. juna 2024. godine. Organizovan... Više...

Otkrivanje Beograda kroz savremenu umetnost! Art Weekend Belgrade 2024

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) održava se od 6. do 16. juna 2024. godine. Organizovan... Više...

Otkrivanje Beograda kroz savremenu umetnost! Art Weekend Belgrade 2024

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) održava se od 6. do 16. juna 2024. godine. Organizovan... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed