Evropska iskustva kao model za revitalizaciju "Kneževog arsenala"

Beograd, 25. Oktobar 2021. PR Objave: Saopštenje -

Evropska iskustva kao model za revitalizaciju "Kneževog arsenala"

Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za međunarodnu saradnju Boris Kovačević posetio je Finsku. Cilj posete bio je sagledavanje iskustava u procesu urbane obnove starih industrijskih objekata, što Kragujevac tek očekuje, a u Finskoj je uspešno realizovan, kao i otvaranje novih mogućnosti za saradnju.

Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za međunarodnu saradnju Boris Kovačević posetio je Finsku. Cilj posete bio je sagledavanje iskustava u procesu urbane obnove starih industrijskih objekata, što Kragujevac tek očekuje, a u Finskoj je uspešno realizovan, kao i otvaranje novih mogućnosti za saradnju.

Tokom te međunarodne posete, razmenjena su iskustva i predstavljeni interesi i planovi grada Kragujevca, pre svega, u oblasti obnove i regeneracije Vojno-tehničkog zavoda „Knežev arsenal", a model revitalizacije starih industrijskih kompleksa u finskim gradovima može biti dobar primer za to.  

„Prilikom realizacije vrlo kompleksnog projekta obnove „Kneževog arsenala" od izuzetnog značaja su iskustva razvijenih država i gradova, koji su već okončali proces revitalizacije starih industrijskih kompleksa. Obišli smo grad Tampere, koji ima puno sličnosti sa našim Kragujevcem i sagledali njihova iskustva u procesu obnove industrijskog nasleđa. U tom gradu smo obišli revitalizovani kompleks Tampela, u okviru kojeg se nalaze industrijski objekti sagrađeni početkom i sredinom 19. veka, koji neodoljivo podseća na naš Vojno-tehnički zavod. Takođe, obišli smo i rekonstruisanu staru proizvodnu halu firme Valmet transformisanu u moderan i reprezentativan poslovni prostor iste kompanije. U Helsinkiju smo posetili staru fabriku kablova Kaapellitehdas, revitalizovani objekat od preko 50.000 kvadrata koju sada ispunjavaju sadržaji različite prirode i namene. Finski gradovi Helsinki i Tampere mogu da posluže kao odličan primer za stavljanje u funkciju  „Kneževog arsenala" i o tome smo razgovarali  sa stručnjacima koji su radili na realizaciji ovih projekata", naglasio je Boris Kovačević

Tampere, treći grad po veličini u Finskoj i Kragujevac imaju dosta toga zajedničkog. Pored toga što je univerzitetski centar i broji oko 220.000 stanovnika, Tampere je poznat i kao mesto gde je stvarana industrija. Nakon što je vremenom prestala potreba za takvom proizvodnjom tekstila, ceo industrijski kompleks Tampela je, zadržavajući isti stil i izgled spolja, dobio potpuno nove namene i sadržaje. Sada se u starim, ali revitalizovanim industrijskim objektima nalaze muzeji, pozorišta, kao i poslovni prostori, novinske agencije, restorani, galerije.

Domaćin Borisu Kovačeviću bio je Bratislav Tošković, naš čuveni arhitekta, koji već 30 godina radi u Finskoj, i autor je velikog broja objekata, među njima i već pomenuti Valmet, a želja mu je da ta iskustva iz Finske prenese i implementira u Srbiji. „Tokom razgovora razmatrali smo mogućnosti kako da Kragujevac privuče finske investicije i implementira evropske standarde, kada su u pitanju revitalizacija industrijskog nasleđa i primena inovacija u funkcionisanju pametnog grada i rešavanju ekoloških problema", istakao je Bratislav Tošković.

Kovačević je izrazio zahvalnost svom domaćinu gospodinu Bratislavu Toškoviću, kao i Putte Huima, arhitekti i Antti Rannisto, service dizajneru u firmi Solita, što su izdvojili vreme da podele svoja iskustva u obnovi stare fabrike kablova Kapelli u Helsinkiju i čak pripremili prezentaciju specijalno za ovu priliku. Pored Kovačevića, delegaciju Kragujevca u Finskoj činila je i prof. dr Jelena Atanasijević, kao predstavnik Univerziteta u Kragujevcu, koji takođe aktivno učestvuje u procesu obnove VTZ-a.

Podršku za ideju revitalizacije "Kneževog arsenala" dao je ambasador Srbije u Finskoj Saša Obradović, koji je za delegaciju iz Kragujevca priredio večeru.PODACI O FIRMI

Naziv: Eminent Communications
Adresa: Serdar Janka Vukotića 2
Grad: Beograd 11090
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs
Web: www.eminentkomunikacije.rs
Tel: +381 (0) 63 7704 876
Kontakt osoba:
Ime: Emina Ferizović
Funkcija: CEO
Tel: +381 (0) 63 7704 876
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Prednosti finskog obrazovnog sistema

Dužim odmorima do kvalitetnije nastave U Finskoj deca imaju školski odmor od 15 minuta, na svakih... Više...

Akcija "Cif čisti Srbiju" započela čišćenjem spomenika u Kragujevcu - Zablistao spomenik Vuku Karadžiću

U okviru velike akcije čišćenja kulturno istorijskih spomenika u gradovima širom Srbije, očišćen... Više...

Saopštenje za javnost povodom teksta Zamrlo tržište nekretnina u Kragujevcu

Povodom teksta "Zamrlo tržište nekretnina u Kragujevcu" objavljenog u listu "Politika" 21. juna... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed