Istraživanja pokazala: Agresivno ponašanje na putu ima lančani učinak

Kranj, Slovenija, 03. Decembar 2015. PR Objave: Saopštenje -

Istraživanja pokazala: Agresivno ponaÅ¡anje na putu ima lanÄani uÄinak

Najnovije istraživanje LSE i Goodyeara pokazalo je da agresivna vožnja pojedinih vozača utiče na druge, da može izazvati čitav niz opasnih situacija i na kraju dovesti do saobraćajne nesreće. Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju "problematičnih".

Najnovije istraživanje LSE i Goodyeara pokazalo je da agresivna vožnja pojedinih vozača utiče na druge, da može izazvati čitav niz opasnih situacija i na kraju dovesti do saobraćajne nesreće. Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju "problematičnih".

  Istraživanje koje su nedavno sprovele Londonska škola ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Science) i kompanija Goodyear pokazalo je da ponašanje jednog vozača izaziva lančanu reakciju jer i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način. Naime, agresivna ili takmičarska vožnja, razdražuje druge vozače, koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču koji im se nađe na putu. Suprotno tome, tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Od svih vozača koji su učestvovali u istraživanju[1], 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču. S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima. Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti (ovo poslednje je bilo nevažno samo za manje od 10 procenata upitanih). Takođe, pokazalo se da agresija i ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

Svako može zbog ponašanja drugih vozača početi da vozi agresivnije  

Istraživanje je nesumnjivo pokazalo da agresivno ponašanje na putu može da podstakne opasno ponašanje čak i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju problematičnih. Pri tom je otkriven čitav spektar tipova ponašanja koji kod drugih mogu da izazovu otpor - od guranja na prometnim saobraćajnicama i vožnje tik iza drugog vozila, do neadekvatnog nagoveštavanja smera i načina menjanja voznih traka na autoputu. Važno je da vozači budu svesni koliko je snažan uticaj njihovog ponašanja na ponašanje drugih i da svojim ponašanjem mogu da pokrenu ili zaustave lančanu reakciju.

Koja ponašanja smanjuju sigurnost u saobraćaju?

 • guranje na saobraćajnim čvorištima
 • vožnja tik iza drugog vozila
 • neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja
 • nepravilno menjanje voznih traka
 • "davanje lekcija" drugim učesnicima u saobraćaju
 • takmičenje sa drugim vozačima
 • psovanje učesnika u saobraćaju/korišćenje uvredljivih pokreta
 • zastrašivanje

Kojim ponašanjima možemo da prekinemo lančanu reakciju agresivnog ponašanja na putu:

 • omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj
 • zahvalnost za pokazanu uljudnost (kontakt očima, osmeh, gest rukom)
 • izvinjenje ako nekome smetamo  

[1] Istraživanje se sastojalo od fokusne grupe i intervjua sa vozačima u Velikoj Britaniji i Italiji, a izvedena je i internet anketa kojom je obuhvaćeno skoro 9000 vozača iz 15 država (Belgija, Češka Republika, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Poljska, Rumunija, Rusija, Švedska, Turska, Slovenija, Španija, Velika Britanija i Austrija). Ovim istraživanjem su LSE i Goodyear želeli da prouče kako ponašanje za volanom utiče na druge vozače, kakav je odnos vozača prema drugim učesnicima u saobraćaju i koliko to utiče na riskantnu vožnju.

 

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 67.000 ljudi, a proizvodnju ima u 50 fabrika koje se nalaze u 22 države širom sveta. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, nastoji da razvija najbolje proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.

Informacije o LSE
Londonska škola ekonomije i političkih nauka (LSE) je jedan od najvažnijih univerziteta za društvene nauke na svetu. LSE je specijalni univerzitet globalnog dometa sa međunarodnim prilivom podataka. Njegova istraživanja i predmeti nastave obuhvataju širok spektar društvenih nauka, od ekonomskih, političkih i pravnih do sociologije, antropologije, računovodstva i finansija. Škola je osnovana 1895. godine i poznata je po svojoj akademskoj odličnosti. Među dobitnicima Nobelove nagrade 16 laureata je iz redova zaposlenih u ovoj školi ili njenih nekadašnjih studenata. Škola se ponosi kosmopolitskim organizmom sastavljenim od oko 9500 redovnih studenata iz 140 država. LSE ima više od 3000 zaposlenih od kojih je 46 procenata iz država izvan Velike Britanije.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Građani i kompanije sve više doniraju humanitarnu pomoć

U 2021. godini u Srbiji su građani i kompanije donirali 42,5 miliona evra za opšte dobro, prema... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Goodyear Blimp - legenda koja se nakon više od 30 godina vraća u evropski moto-sport

Prošlog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica... Više...

Objavite vest

USLUGE

 • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed