Na evropskim putevima važe različiti propisi za upotrebu teretnih zimskih pneumatika

Kranj, Slovenija, 25. Novembar 2015. PR Objave: Saopštenje -

Na evropskim putevima važe razliÄiti propisi za upotrebu teretnih zimskih pneumatika

U različitim državama širom Evrope ne važe isti propisi koji se odnose na korišćenje zimskih pneumatika za privredna vozila. Nepoštovanje ovih propisa u teretnom i putničkom saobraćaju može da dovede do plaćanja kazni ili čak zabrane dalje vožnje. Prema informacijama kompanije Goodyear, propisi koji se odnose na zimske pneumatike za privredna vozila postoje u 28 evropskih država.

U različitim državama širom Evrope ne važe isti propisi koji se odnose na korišćenje zimskih pneumatika za privredna vozila. Nepoštovanje ovih propisa u teretnom i putničkom saobraćaju može da dovede do plaćanja kazni ili čak zabrane dalje vožnje.

Prema informacijama kompanije Goodyear, propisi koji se odnose na zimske pneumatike za privredna vozila postoje u 28 evropskih država. Pojedine države zahtevaju upotrebu zimskih pneumatika samo u određenim vremenskim uslovima, druge u tačno određenom periodu bez obzira na uslove, a u nekim evropskim zemljama važe samo lokalni propisi.

Kako bi uspeli da ispoštuju sve važeće propise, preporučuje se da prevoznici unapred provere koja pravila važe u državama u kojima obavljaju transport. Osim toga, propisi u pojedinim državama se razlikuju i prema samoj definiciji zimskog pneumatika za privredna vozila. U tome se nacionalne odredbe najčešće oslanjaju na oznaku M+S (blato i sneg, odnosno "mud and snow"), pri čemu često određuju i dodatne zahteve poput minimalne dubine profila u zimskom periodu. Srbija i susedne države Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i BIH se u svojoj zakonskoj regulativi pozivaju samo na oznaku M+S. Neke druge evropske države, kao što su Norveška, Švedska, Turska i Rusija, usvojile su ili izmenile svoje zakone, tako da sada performanse zimskih pneumatika za privredna vozila potvrđuje oznaka 3PMSF, pri čemu još uvek prihvataju i sve pneumatike sa oznakom M+S. Pojedine evropske države, među njima Belgija, Danska, Finska, Mađarska, Irska, Velika Britanija i Poljska, uopšte nemaju posebne propise za teretne zimske pneumatike.

Šta podrazumevaju oznake zimskih pneumatika?

Oznaka M+S znači da pneumatik ima bolje prianjanje na snegu od standardnog pneumatika, ali sama oznaka nije uslovljena standardizovanim testovima. Osim ove oznake, postoji i dodatni simbol za teretne zimske pneumatike - snežna pahuljica na alpskom vrhu (3PMSF). Pomenuti simbol može po zakonu da se upotrebljava samo ukoliko pneumatik ispunjava bar minimalne zahteve za performanse na snegu. Osim toga, pneumatici sa simbolom 3PMSF moraju uspešno da prođu i rigorozni ISO[1] test. Pneumatici sa oznakom 3PMSF su zvanično definisani kao "zimski pneumatici za teške uslove po snegu". Imajući u vidu propise u vezi sa performansama na snegu, pneumatici sa simbolom 3PMSF predstavljaju adekvatniji izbor za teške zimske uslove od pneumatika koji nose samo oznaku M+S. Uprkos tome, novi simbol ne isključuje upotrebu oznake M+S, niti je u evropskim državama zamenjuje u zakonskoj regulativi koja se odnosi na zimske pneumatike za teretna vozila. Tako su obe oznake važeće, a detaljnije zahteve u pogledu zimskih pneumatika određuju pojedinačni nacionalni propisi.

Namenski teretni pneumatici za zimske uslove

Zimski pneumatici koji nose oznake M+S i 3PMSF nesumnjivo poseduju bolje performanse od standardnih pneumatika. Na tržištu se takođe nude i namenski zimski pneumatici čija je odlika da nose obe oznake i razvijeni su izričito za teške zimske uslove. Goodyear je ove godine predstavio sasvim novu generaciju namenskih zimskih teretnih pneumatika ULTRA GRIP MAX koji obezbeđuju znatno bolje prianjanje na snegu[2] i omogućavaju pouzdanu mobilnost voznih parkova u zimskim uslovima.


[1] U ovom testu se na putu pokrivenom čvrsto sabijenim snegom upoređuje prianjanje referentnog pneumatika sa testiranim. Da bi uspešno prošao na testu, testirani pneumatik mora biti najmanje za 25% bolji od referentnog.

[2] U poređenju sa drugim Goodyearovim pneumaticima za privredna vozila koja nose oznaku M+S ili čak 3PMSF.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine stopostotni vlasnik preduzeća je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Društvo Goodyear Dunlop Sava Tires, koje je ove godine drugi put uzastopce dobilo certifikat "Top Employer", ima oko 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 67 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 50 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Kape i šalovi za zimu u e-prodavnici MilitaryShop.rs

Dopunite svoju kolekciju kapa i šalova za zimu po povoljnim cenama na MilitaryShop.rs platformi... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed