Stručnjaci ističu značaj adekvatne i redovne terapije - Kvalitetan život moguć i sa astmom

Beograd, 29. April 2015. PR Objave: Saopštenje -

StruÄnjaci istiÄu znaÄaj adekvatne i redovne terapije - Kvalitetan život moguÄ i sa astmom

Astma je bolest sa kojom, uz adekvatno ponašanje pacijenta, može kvalitetno da se živi, pa čak i da se postižu vrhunski sportski rezultati, poručili su doktori Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na konferenciji za novinare povodom 5. maja, Svetskog dana astme. Istim povodom, Gradski zavod, uz podršku kompanije AstraZeneca, u nedelju, 3. maja, od 11 do 14 sati na Adi Ciganliji (kod Okruglog kupatila) organizuje akciju "Imam astmu - astma nema mene".

Astma je bolest sa kojom, uz adekvatno ponašanje pacijenta, može kvalitetno da se živi, pa čak i da se postižu vrhunski sportski rezultati, poručili su doktori Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na konferenciji za novinare povodom 5. maja, Svetskog dana astme.

Istim povodom, Gradski zavod, uz podršku kompanije AstraZeneca, u nedelju, 3. maja, od 11 do 14 sati na Adi Ciganliji (kod Okruglog kupatila) organizuje akciju "Imam astmu - astma nema mene". Doktori Zavoda će građane savetovati kako da prepoznaju simptome astme i kako da drže bolest pod kontrolom, a svi zainteresovani će moći da provere plućne funckije uz pomoć mobilnih spirometara - za odrasle i za decu.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljana Timotijević pozvala je građane da se pridruže akciji i navela da je Zavod i kadrovima i opremom osposobljen da u potpunosti zbrine pacijente obolele od astme.

- U Zavodu se sprovodi preventiva, dijagnostika i terapija astme, a u Preventivnom odseku se organizuje Škola astme u koju se uključuju svi oboleli. Pregledi se obavljaju bez uputa i zakazivanja, pa su pacijenti zbrinuti onda kad im je pomoć neophodna - rekla je dr Timotijević.

Prema rečima dr Dejana Žujovića, načelnika Odeljenja za pulmološke intervencije i terapiju, kardiologiju i rehabilitaciju Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, svaki 12. građanin Srbije boluje od astme, a zabrinjava i podatak da smo na trećem mestu u Evropi po broju smrtnosti od astme.

- Ključnu ulogu kod astme ima disciplina. Oboleli bi morali da usvoje uzimanje terapije kao svakodnevnu rutinu, jer na taj način dugoročno mogu da smanje ili izbegnu akutne napade - tvrdi dr Žujović.

Dijagnozu astme kod dece do pet godina nije lako postaviti zbog nedostatka objektivnih dijagnostičkih kriterijuma, različitih načina ispoljavanja i etičkih problema. Kako je navela dr Lidija Sagić, načelnica Odeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu dece i omladine Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, mališani u najvećem broju slučajeva imaju lakši oblik bolesti.

- Cilj nam je da deci sa astmom obezbedimo kvalitetan život, miran san, da ih oslobodimo dnevnih simptoma, da im omogućimo normalnu fizičku aktivnost i da uz minimalnu terapiju postignemo optimalnu kontrolu bolesti i očuvamo plućne funkcije - navela je dr Sagić.

Aleksandar Tripković, direktor poslovne jedinice za respiratorne bolesti kompanije AstraZeneca, najavio je da će ova farmaceutska kuća do kraja godine stručnoj javnosti distribuirati srpski prevod smernica za terapiju astme zasnovanim na najnovijim istraživanjima, koje izdaje Globalna inicijativa za astmu (GINA). On je naglasio da je važno da pacijenti, alI i stručna javnost, budu edukovani o novim vrstama terapije i pravilnom korišćenju lekova kojima se astma drži pod kontrolom.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održana akcija "Priroda u gradu - Kreirajmo male oaze za očuvanje pčelinjih zajednica"

Kompanija Pernod Ricard je deseti put, na globalnom nivou sprovela inicijativu „Dan odgovornosti"... Više...

Leva obala Save bogatija za 60 stabala - AstraZeneca donirala i zasadila drveće na obali reke

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i direktorka farmaceutske kompanije... Više...

Kompanija EKO Serbia u akciji podrške dečjim domovima

Kompanija EKO Serbia tradicionalno i rado učestvuje u humanitarnim akcijama i pružanju pomoći... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed