Saobraćajne nesreće glavni uzrok smrti omladine - Kako izmeniti crnu statistiku?

Beograd, 23. Februar 2015. PR Objave: Saopštenje -

SaobraÄajne nesreÄe glavni uzrok smrti omladine - Kako izmeniti crnu statistiku?

Uprkos činjenici da su saobraćajne nesreće glavni uzrok smrti omladine u starosnoj grupi 15-24 godina, ogromna većina roditelja (84%) u Evropi ubeđena je da njihova deca uglavnom voze sigurno. Prema podacima OECD, faktor rizika za sudar je kod mladih vozača dva do tri puta veći nego kod vozača sa dužim iskustvom. Po mišljenju roditelja i instruktora vožnje ključni razlozi za nepromišljeno ponašanje tokom vožnje su nedostatak iskustva i nedostatak pažnje kao posledica upotrebe mobilnih uređaja.

Uprkos činjenici da su saobraćajne nesreće glavni uzrok smrti omladine u starosnoj grupi 15-24 godina, ogromna većina roditelja (84%) u Evropi ubeđena je da njihova deca uglavnom voze sigurno.

Prema podacima OECD, faktor rizika za sudar je kod mladih vozača dva do tri puta veći nego kod vozača sa dužim iskustvom.Po mišljenju roditelja i instruktora vožnje ključni razlozi za nepromišljeno ponašanje tokom vožnje su nedostatak iskustva i nedostatak pažnje kao posledica upotrebe mobilnih uređaja. Kod mladih vozača anketiranih 2012. godine od strane kompanije Goodyear pokazalo se da je njihovo ponašanje za volanom veoma rizično; čak 66 odsto anketiranih je priznalo da vozi suviše brzo, a 44 odsto da tokom vožnje telefonira bez korišćenja slušalica.[1]

Goodyear poziva roditelje, mlade vozače, instruktore vožnje i škole na veću saradnju kako bi zajedno pronašli način kako povećati spremnost mladih vozača da sigurnije voze. Margot Herle, saobraćajni psiholog u TPI (Traffic Psychology International), podržava ovu inicijativu sledećim rečima: "Za osposobljavanje dece za sigurnu i odgovornu vožnju su odgovorni roditelji, instruktori vožnje i celokupan društveni sistem u kojem delujemo."

Prema Goodyear-ovim konstatacijama, roditelji mladih vozača bi vrlo rado osvežili svoje vozačke veštine kako bi postali bolji uzor svojoj deci, pri čemu njih 46 odsto podržava obavezne dodatne kurseve vožnje. Pored toga, želeli bi da budu uključeni u većoj meri u stručno osposobljavanje svoje dece za vožnju; čak 53 odsto roditelja želi da redovno dobija izveštaje instruktora o njihovom napretku u vožnji, a 40 odsto bi volelo da napredak prati iz prve ruke i na časovima vožnje bude zajedno sa detetom.[2]

Konstatacije Goodyear-ovog istraživanja obuhvaćene su u novom izdanju Bele knjige "Pre svega sigurna vožnja -  Povećajmo sigurnost mladih vozača na putu". Novo izdanje se bazira na obimnoj anketi kojom je obuhvaćeno 6.805 roditelja mladih vozača iz 19 država Evrope, Srednjeg istoka i Afrike (regija EMEA). Cilj istraživanja je bio da se bolje shvati odnos roditelja prema sigurnosti u saobraćaju.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi sa 90 godina iskustva u gumarskoj industriji. Od 2004. godine stopostotni vlasnik društva je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Danas društvo Goodyear Dunlop Sava Tires ima više od 1.400 zaposlenih. Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za poljoprivredne, industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata proizvedenih pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.si,  www.dunlop.si, www.fulda.si i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 68 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 50 pogona koji se nalaze u 22 države. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com/corporate.

Informacije o Evropskom udruženju škola vožnje (EFA)
EFA zastupa interese 25 udruženja škola vožnje iz 24 evropske države, kao i svih evropskih organa, ustanova i organizacija koje se bave osposobljavanjem za vožnju, školovanjem instruktora, usavršavanjem vozača, dodatnim školovanjem vozača početnika, ekološki prihvatljivom vožnjom i drugim pitanjima u vezi sa sigurnošću u drumskom saobraćaju. Podstiče takođe inicijative za veću sigurnost u saobraćaju.
Glavni ciljevi udruženja su usklađivanje školovanja i proveravanja instruktora i/ili učitelja vožnje i priprema i usklađivanje programa obuke i koncepta osposobljavanja vozača svih kategorija. EFA je stručno udruženje, nepristrasno u pogledu političkih ili verskih pitanja.


[1] Goodyear je u protekle tri godine sproveo tri ispitivanja o sigurnosti u drumskom saobračaju - među mladim vozačima (2012.), instruktorima vožnje (2013.) i roditeljima mladih vozača (2014.). Jedan od ciljeva svih navedenih ispitivanja bio je ukazati na potrebu veće saradnje  između  roditelja, mladih vozača i instruktora vožnje kako bi se deca osposobila za sigurnu i odgovornu vožnju.

[2] U on/line anketi učestvovalo je 6.805 roditelja iz 19 zemalja sveta (EU, Rusija, Turska i Južna Afrika). Istraživanje je za potrebe kompanije Goodyear EMEA radila agencija za istraživanje tržišta Reputation Inc.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Goodyear Blimp - legenda koja se nakon više od 30 godina vraća u evropski moto-sport

Prošlog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed