Top IT veštine za 2014. godinu: Programeri i dalje najtraženiji!

Beograd, 16. Maj 2014. PR Objave: Saopštenje -

Top IT veštine za 2014. godinu: Programeri i dalje najtraženiji!

Programeri su i dalje najtraženije zanimanje u oblasti IT-ja, pokazalo je istraživanje koje je za prvi kvartal godine uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Analizirani su svi oglasi u kategoriji IT-ja, objavljeni na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u prva tri meseca 2014.

Programeri su i dalje najtraženije zanimanje u oblasti IT-ja, pokazalo je istraživanje koje je za prvi kvartal godine uradila  Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Analizirani su svi oglasi u kategoriji IT-ja, objavljeni na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u prva tri meseca 2014.

Više od dve trećine svih objavljenih oglasa za posao u oblasti informacionih tehnologija bili su za programere, pokazala je ova analiza. Od ostalih zanimanja skoro podjednako su bili zastupljeni dizajneri, sistem administratori, SAP specijalisti, IT tehničari, administratori mreža, administratori baza, a najmanje su bili zastupljeni inženjeri za testiranje softvera.  

Kako bi analizirala potražnju za IT veštine u Srbiji, profesorka Svetlana Anđelić pregledala je sve oglase za posao koji su u oblasti IT-ja raspisani od januara do maja 2014. godine.

- Želeli smo da proverimo kakva je situacija na tržištu rada u IT-ju na početku 2014. godine. Saznali smo da su se naše prognoze ostvarile, i da potražnja za programerima nastavlja da raste. Ovo nam je izuzetno značajno za kreiranje nastavnog programa našim studentima - kaže Svetlana Anđelić, pomoćnik direktora za istraživanje na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

Kada se posmatraju posebno IT veštine i programski jezici koji su najcenjeniji na tržištu, na prvom mestu su Java, C# i PHP. U odnosu na prva tri meseca prošle godine, potražnja za Java programerima je dodatno porasla. Ista je situacija i sa C# i C++ programerima.

- Nešto manja potražnja bila je u januaru, ali broj oglasa za posao je porastao naglo u februaru i martu, kada je reč o ovim programskim jezicima. Ovo je uobičajena praksa: što godina više odmiče, to se i broj oglasa za posao u IT-ju povećava - kaže Svetlana Anđelić.

Ona dodaje da će, ako se ovako nastavi, ukupan broj oglasa u IT-ju objavljen u 2014. biti znatno veći nego prošle godine.



PODACI O FIRMI

Naziv: LINK group
Adresa: Cara Dušana 34
Grad: Beograd 11080
e-mail: office@link.co.rs
Web: www.link.co.rs
Tel: 011 4011 240

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Hakaton za srednjoškolce - 9. i 10. decembra 2023. godine

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put zaredom organizuje programersko takmičenje, Hakaton... Više...

Udruženje studenata informatike "FONIS" sa Fakulteta organizacionih nauka organizuje projekat "C2S - Kompanije studentima"

Cilj projekta je prenošenje znanja iz oblasti IT-a i povezivanje studenata sa IT kompanijama. Na... Više...

Hakaton za srednjoškolce

Udruženje studenata informatike FONIS peti put zaredom organizuje programersko takmičenje, Hakaton... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed