Srbija odlučno rekla "ne" GMO hrani!

Beograd, 04. Decembar 2013. PR Objave: Saopštenje -

Srbija odluÄno rekla "ne" GMO hrani!

Građanska inicijativa Srbija bez GMO, u saradnji sa više od 20 ekoloških udruženja koje se se zalažu za desetogodišnji moratorijum na gajenje, promet i transport GMO i hrane koja ih sadrži, organizovala je mirni protest "Zajedno za Srbiju bez GMO", u sredu, 04. decembra, na platou ispred zgrade Predsednika Republike Srbije.

Građanska inicijativa Srbija bez GMO, u saradnji sa više od 20 ekoloških udruženja koje se se zalažu za desetogodišnji moratorijum na gajenje, promet i transport GMO i hrane koja ih sadrži, organizovala je mirni protest "Zajedno za Srbiju bez GMO", u sredu, 04. decembra, na platou ispred zgrade Predsednika Republike Srbije.

"Zdrava Srbija" je okupila veliki broj predstavnika srpskih gradova i opština, koje su se proglasile područjima bez GMO i protive se usvajanju zakona koji bi legalizovao promet GMO u našoj zemlji.

Više od 80% građana iz preko 90 opština i gradova Srbije čije su skupštine usvojile Deklaraciju protiv GMO poslalo je Predsedniku Republike, Vladi i narodnim poslanicima jasnu poruku: "Ne želimo GMO na našoj teritoriji! Ne želimo ekspanziju bolesti, siromaštvo, degradaciju. Želimo ekonomski i poljoprivredni procvat, a ne zavisnost; želimo zdravu i pametnu Srbiju!"

Postoje osnovani naučni dokazi da GMO hrana direktni izaziva bolesti poput: tumora, steriliteta, oštećenja na mozgu i unutrašnjim organima. Vodeći svetski medicinski časopis JAMA upozorava na moguće rizike GMO lekova.

Kada je poljoprivreda u Argentini počela da prelazi na GM useve, procenat stanovništva ispod granice siromaštva bio je 15%. Nakon što je biotehnološka tranzicija poljoprivrede završena, procenat građana ispod linije siromaštva se povećao se na 47%.

"Setimo se samo bolesti ludih krava, pesticida, aditiva, veštačkih boja, aroma ili hormona rasta, za koje su nam nesavesni naučnici i marketinški propagatori multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 40 godina isključeno iz procesa korišćenja! Čak, znatno više u EU, nego kod nas. Pri tom, sve vreme činimo ustupke koji urušavaju domaću poljoprivredu, a još smo daleko od punopravnog članstva u Evropskoj uniji." izjavio je prof. Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Protest su javno podržale i mnoge poznate ličnosti, poput: Branislava Lečića, Beogradski sindikat, Elene Karaman Karić, Biljane Cincarević, Slobode Mićalović Ćetković, Jelene Tomašević, Vanje Bulića, Vesne da Vinča, Bate Karadžića, Kaline Kovačević, eminentni profesori sa univerziteta u Srbiji, kao i preko 2 hiljade hrabrih i odlučnih građana.PODACI O FIRMI

Naziv: PR komunikacije Hill&Knowlton
Adresa: Ušće bb
Grad: Beograd-Novi Beograd 11073
e-mail: office@prhillandknowlton.com
Web: www.prhillandknowlton.com
Tel: + 381 (0)11 71 55 139
Kontakt osoba:
Ime: Emina Ferizović
Funkcija: Account Director
Tel:
e-mail: eferizovic@prhillandknowlton.com

Više...

Ključne reči

protest, gmo, moratorijum, zdrava srbija

POVEZANI SADRŽAJI

DA za Srbiju bez GMO! DA za zdravu Srbiju!

"DA" za Srbiju bez GMO bio je najvažniji zaključak na međunarodnoj konferenciji o primeni GMO... Više...

Srbija bez GMO - za lepšu i zdraviju budućnost

Kontroverzna i stalno aktuelna tema o GMO tehnologiji i štetnom uticaju na planetu i zdravlje čoveka... Više...

Zeleni skup protiv nuklearne energije

Pod motom "Ja kažem NE nuklearnoj energiji!", protest će početi u sredu, 10. novembra 2010. godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed