Lizing - kvalitetna podrška privredi

Beograd, 31. Maj 2013. PR Objave: Saopštenje -

Lizing - kvalitetna podrška privredi

Održana poslovna konferencija o potencijalima lizinga

Lizing tržište u Srbiji trebalo bi da očuva fleksibilnost, brzinu i jednostavnost pri odobravanju finansiranja i da dobije značajniju regulatornu podršku, zaključeno je na današnjoj poslovnoj konferenciji, koju su organizovale Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) i Privredna komora Srbije (PKS).

Otvarajući konferenciju, potpredsednik PKS Slobodan Samardžić istakao je da u uslovima nedostatka sopstvenog kapitala i povoljnih kredita, lizing omogućava malim i srednjim preduzećima da na brži i jeftiniji način nabave neophodnu opremu i modernizuju svoje poslovanje, što omogućava kapilarni razvoj privrede Republike Srbije.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija i privrede Vlade Republike Srbije Zlatko Milikić pozvao je okupljene predstavnike lizing kompanija da poboljšaju atmosferu u lizing industriji tako što će Ministarstvu dostaviti mere i predloge i na taj način doprineti unapređenju lizing tržišta.

Kornelija Novaković, v.d. direktora Odeljenja Narodne banke Srbije (NBS) za nadzor nad poslovanjem davalaca finansijskog lizinga, izjavila je da NBS ima ulogu saradnika finansijskih institucija i da je u obavljanju nadzora suština kontrola i ukazivanje na propuste, kako bi lizing kompanije poslovale još uspešnije.

Najavljujući stručni deo konferencije, generalni sekretar ALCS Teodora Milenković istakla je da javnost nije u dovoljnoj meri upoznata sa lizing industrijom i da ovaj skup treba da posluži boljem razumevanju lizinga i načinima na koji lizing može da pomogne privredi.

Prema rečima predsednika ALCS Vladimira Pajovića, lizing industrija odlično razume probleme i izazove sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća jer su i same lizing kompanije organizovane po istom principu. Navodeći mere koje lizing kuće treba da sprovedu kako bi se iskoristio kapacitet, Pajović je rekao da treba da se odupru internom i eksternom pritisku da budu regulisane kao banke. A konkretno, lizing naknade treba da budu oslobođene PDV-a, da se nabavka putem lizinga uključi u poreski kredit, da lizing kuće imaju pravo da zaključuju kasko i imovinsko osiguranje, kao i da učestvuju u programima Vlade koji subvencionišu kredite.

Veliko interesovanje izazvalo je izlaganje Daniela Giesa, eksperta za lizing Evropske banke za obnovu i razvoj,  koji je, upoređujući iskustva u regionu, istakao da lizing kompanije u Srbiji imaju znanje, ali da mora da se promeni pristup ovom obliku finansiranja, jer se nalazi u nekonkurentnom položaju u odnosu na bankarski sektor.

Učesnici konferencije imali su priliku da od menadžmenta lizing kompanija čuju primere dobre prakse u finansiranju malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i flit menadžmenta.

Osim finanasiranja vozila, lizing industrija predstavlja značajnu finansijsku podršku investicijama u opremu, mehanizaciju, transportna i putnička vozila, a u narednom periodu u većoj meri i investicijama u nepokretnosti. Lizing industrija je spremna da snažno podrži segmente, kao što je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, čija se ekspanzija očekuje u narednim godinama.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

Ključne reči

lizing, lizing kompanije

POVEZANI SADRŽAJI

Sajamski rezultati VB Leasinga: Finansirano 83 automobila

Ovogodišnji sajam automobila BG CAR SHOW 2014 VB Leasing je završio sa 83 nova zaključena ugovora... Više...

VB Leasing potvrdio lidersku poziciju

Iako u lizing industriji ne cvetaju ruže već duže vremena, ekonomska kriza je još jednom pokazala... Više...

Lizing kao podrška malim i srednjim preduzećima

Poslovna konferencija o potencijalima lizinga Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed