Fakultativna nastava na rumunskom jeziku za osnovce u Boru, Zaječaru i Negotinu

Bor, 06. April 2013. PR Objave: Objava -

Fakultativna nastava na rumunskom jeziku za osnovce u Boru, ZajeÄaru i Negotinu

U okviru dvomesečnog pilot projekta, u gradskim osnovnim školama Borskog i Zaječarskog okruga, u Boru, Zaječaru i Negotinu, fakultativnu nastavu na rumunskom jeziku sa elementima nacionalne kulture, prati 415 osnovaca, uzrasta od prvog do osmog razreda, organizovanih u 17 grupa. - U borskim osnovnim školana danas je održan prvi čas rumunskog jezika. - Osnovci su podeljeni u grupe prema uzrastu, a prvom času pristupili su zainteresovano.

Na području Školske uprave Zaječar, u gradskim osnovnim školama u Boru, Zaječaru i Negotinu, počela je fakultativna nastava na rumunskom jeziku sa elementima nacionalne kulture. Reč je o pilot projektu Ministarstva prosvete u koji će naredna dva meseca, tačnije, do završetka drugog polugodišta ove školske godine, biti uključeno 415 đaka, od prvog do osmog razreda, najviše iz Zaječara 190, u 8 grupa, a iz Bora 158, organizovanih u 6 grupa. Najmanje, 67 osnovaca je iz gradskih škola u Negotinu, sa kojima će u tri grupe, naredna dva meseca, fakultativnu nastavu na rumunskom jeziku pratiti i deca iz škola u Kobišnici i Dušanovcu. Za potrebe dvomesečnog pilot projekta angažovano je 8 predavača, profesora sa licencom.

"Na inicijativu Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, ovaj pilot projekat nadležnih ministarstava predstavlja svojevrsnu pripremu za uvođenje nastave na rumunskom jeziku, kao izbornog predmeta, već od naredne školske godine. Naravno, to će zavisiti, pre svega, od interesovanja učenika, koji će se izjašnjavati o tome, kao i njihovi roditelji, pred početak školske 2013/14. godine" - kaže za program Radio televizije Bor, Dragoslav Marić, načelnik Školske uprave Zaječar.

Zbog dvosmenskog rada u školama, časovi za 415 osnovaca uključenih u projekat Ministarstva prosvete, prilagođeni su predavanjima, koja se odvijaju po već utvrđenom planu i programu za ovu školsku godinu.

Podeljeni u grupe prema uzrastu, boski osnovci prisustvovali su prvom dvočasu rumunskog jezika. Mališani su već na prvom času pokazali veliko interesovanje, ali i solidno poznavanje jezika. Licencirani profesori koji će predavati rumunski, zadovoljni su prvim časom i interesovanjem učenika.

"Prvi čas smo iskoristili da se upoznamo i to na rumunskom jeziku. Prošli smo abecedu i malo razgovarali. Meni ovo nije strano jer i inače predajem rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture u dvojezičnoj školi, svojoj matičnoj u Vojvodini. Deca su veoma zainteresovana i jako mi je drago zbog toga. Kada smo spremali imaterijal za čas, nismo znali u kojoj meri deca znaju jezik, ali sada vidim da se dobro snalaze, a neki znaju i veoma dobro što me raduje. Zadovoljna sam kako je protekao prvi čas, a i po njihovim reakcijama vidim da su zainteresovani za dalji rad. S obzirom na to da je ovo pilot projekat, moramo da sažmemo gradivo i da radimo ono najbitnije, ono što će deci koristiti" – rekla je Jelena Kožokar, profesor rumunskog jezika.

Ekipa Televizije Bor posetila je čas trećeg razreda, gde su đaci pažljivo pratili nastavu i aktivno učestvovali. Osim interesovanja, pokazali su i znanje rumunskog jezika, pa i ne čudi činjenica da sa nestrpljenjem čekaju naredni čas.

"Prvi čas mi se zaista svideo i stalno ću dolaziti. Stvarno je bilo odlično. Pošto znam vlaški jezik ovo je malo lakše za mene" – rekao je Miloš Zajkesković, učenik trećeg razreda.

"Bilo je dobro na prvom času, svidelo mi se. Dolaziću i dalje i paziću na času, nije mi teško da učim jezik" – dodao je Nikola Stankulovski, učenik trećeg razreda.

Fakultativna nastava na rumunskom jeziku odvijaće se isključivo po standardima Projekta resornog ministarstva, do kraja ove školske godine.

Autor: Jovanka Stanojević/Marija Ćosić

http://rtvbor.rs/drustvo/8940-fakultativna-nastava-na-rumunskom-jeziku-za-osnovce-u-boru-zajecaru-i-negotinu.htmlPODACI O FIRMI

Naziv: Radio televizija Bor
Adresa: Moše Pijade 19
Grad: Bor
e-mail: rtvbor@rtvbor.rs
Web: www.rtvbor.rs
Tel: +381 (30) 424587
Kontakt osoba:
Ime: Dejan Đorđević
Funkcija: novinar urednik sajta
Tel:
e-mail:

Više...

Ključne reči

nastava na rumunskom, rtv bor

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed