Rana dijagnostika - bolja prognostika

Beograd, 15. Februar 2013. PR Objave: Najava -

Rana dijagnostika - bolja prognostika

Povodom jubilarnog, decenijskog obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, NURDOR je, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pokrenuo akciju "Prepoznajte na vreme", sa sloganom "Rana dijagnostika – bolja prognostika" i tako se priključio svetskoj edukativno-zdravstvenoj kampanji od opšteg društvenog značaja, koju su zajedničkim snagama pokrenuli Međunarodna konfederacija udruženja roditelja dece obolele od raka, čiji je NURDOR član, i Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa.

Povodom jubilarnog, decenijskog obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, NURDOR je, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pokrenuo akciju "Prepoznajte na vreme", sa sloganom "Rana dijagnostika – bolja prognostika" i tako se priključio svetskoj edukativno-zdravstvenoj kampanji od opšteg društvenog značaja, koju su zajedničkim snagama pokrenuli Međunarodna konfederacija udruženja roditelja dece obolele od raka, čiji je NURDOR član, i Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa. Akcija će biti sprovedena u svim centrima lečenja malignih oboljenja kod dece (Beograd, Niš i Novi Sad) i njen osnovni cilj je upoznavanje šire javnosti sa ranim simptomima raka kod dece, radi lakšeg prepoznavanja bolesti u detinjstvu.

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. Zbog važnosti rane dijagnostike, NURDOR će celu godinu posvetiti edukaciji roditelja i truditi se da im skrene pažnju kako da prate i uoče najranije simptome, koji se često mogu protumačiti kao zajednički simptomi različitih bolesti u detinjstvu, a zatim da se pravovremeno obrate lekarima. Kako je za dalji tok lečenja obolelog deteta neophodna bliska saradnja roditelja i lekara, NURDOR je svim pedijatrima u zemlji poslao pismo sa preporukama koje su formirali Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa i Međunarodno udruženje roditelja dece obolele od raka. Edukativni materijal poslat je i svim srednjim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Muzički deo programa, kojim je obeležen Svetski dan dece obolele od raka, otvorio je dečji hor Horislavci, a zatim su svojim nastupom podršku obolelim mališanima pružili i Dejan Cukić i Slobodan Boda Ninković. Svoj doprinos akciji dale su i brojne druge javne ličnosti, snimanjem video poruke za obolelu decu. Todor Mančić, predsednik NURDOR-a, istakao je da u Srbiji gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka i da su briga i podrška neposredne okoline, ali i čitavog društva, uz poboljšanje uslova lečenja i podizanje nivoa svesti javnosti, ključni su za povećanje izlečivosti malignih oboljenja kod dece. Okupljene je pozdravio i predstavnik Ministarstva zdravlja, prim. dr Zoran Kovačević.
Posetioci su tokom čitavog dana imali priliku da individualnim donacijama daju svoj doprinos borbi protiv raka kod dece i prikupljanju sredstava za nabavku svetlosnog mikroskopa za ranu dijagnostiku malignih oboljenja za Odeljenje kliničke patologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Celokupan novčani promet Udruženja u potpunosti je transparentan i svakodnevno možete da ga pratite putem sajta www.nurdor.org, u odeljku Finansijski izveštaj.PODACI O FIRMI

Naziv: Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR
Adresa: Nemanjina 4, kancelarija 223
Grad: Beograd 11000
Web: www.nurdor.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

BIS Humanitarni bazar za pomoć NURDOR-u

Danas je Britanska Internacionalna škola organizovala tradicionalni humanitarni bazar u dva prelepa... Više...

Zaposleni Sberbank Srbija na Beogradskom maratonu trčali za NURDOR

Više od 170 zaposlenih Sberbank Srbija je ovog vikenda sa svojim porodicama učestvovalo u Trci... Više...

Piraeus banka uručila donaciju NURDOR-u

Piraeus banka uručila je donaciju za izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu humanitarnoj... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed