Fabrika Znanja ponovo među prijateljima u Podgorici

Beograd, 26. Septembar 2012. PR Objave: Saopštenje -

Fabrika Znanja ponovo meÄu prijateljima u Podgorici

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, 25. septembra je svečano otvorena edukativna IT manifestacije "Fabrika znanja", koja se po drugi put održava u ovom gradu u okviru "Otvorenih dana nauke" u Crnoj Gori. Manifestacija Fabrika znanja nastala je 2009. godine kao pionirski projekat kompanije ComTrade, a u protekle četiri godine razvila se u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju na polju informacionih tehnologija.

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, 25. septembra je svečano otvorena edukativna IT manifestacije "Fabrika znanja", koja se po drugi put održava u ovom gradu u okviru "Otvorenih dana nauke" u Crnoj Gori. Manifestacija Fabrika znanja nastala je 2009. godine kao pionirski projekat kompanije ComTrade, a u protekle četiri godine razvila se u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju na polju informacionih tehnologija.

Ovogodišnju "Fabriku znanja" zvanično je otvorio Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović. "Crna Gora je prepoznala značajne mogućnosti Informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i uticaj ovog sektora na dinamiku razvoja savremene privrede, zbog čega posebnu pažnju u svojim strategijama i politikama posvećujemo upravo ovoj oblasti u svim segmentima. Vlada Crne Gore je donela strategiju razvoja informacionog društva od 2012. do 2016. sa sloganom "Crna Gora digitalno društvo". Siguran sam da ćemo u mnogim parametrima tada moći da prepoznamo Crnu Goru kao digitalnu zemlju odnosno kao digitalno društvo. Time smo i formalno i suštinski identifikovali ovaj segment društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore kao jedan od naših strateških prioriteta", zaključio je Lazović.

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović izjavila je da je Fabrika znanja u okviru manifestacije koja promoviše značaj nauke u društvu i koja treba da nauku približi svim generacijama, a to je druga po redu manifestacija "Otvoreni dani nauke". "Informacione tehnologije menjaju način na koji živimo, radimo, učimo. U ovom vremenu u kojem mladi zahtevaju odgovore na mnoga pitanja, upravo jedan vrlo značajan deo pitanja novih generacija upravo otkrivaju informacione tehnogije. One možda i jesu naš put da izgradimo bajku budućnosti, uplovimo u novi svet koji kreiramo, napravimo nove vizije za nove domete, "za daleke vidljivosti", rekla je ministarka Vlahović.

Predsednik kompanije ComTrade Veselin Jevrosimović rekao je da upravo u regionalnoj saradnji na polju tehnologije leži naša najveća šansa za ekonomski oporavak, ali da bi to postala realnost neophodno je da proizvedemo generaciju koja je bogata znanjem. "Zemlje regiona suočavaju se sa brojnim izazovima koje možemo pobediti samo ukoliko znamo više, razmišljamo brže, unosimo inovacije u svakodnevni rad. Stoga će Fabrika znanja uvek biti posvećena osposobljavanju mladih da se uključe u ekonomiju znanja i njihovoj pripremi za preuzimanje ključnih uloga u društvu", kaže Jevrosimović. "Današnja situacija u svetu zahteva izuzetnost u svakom pogledu, jer je konkurencija u eri elektronskih komunikacija veća nego ikada. Zato će ComTrade i u budućnosti nastaviti da ulaže u manifestacije kao što je Fabrika znanja, a od vas očekujemo da uradite svoj deo posla i pripremite se da preuzmete kormilo kada na vas dođe red", zaključio je Jevrosimović.

Menadžerka Univerziteta Donja Gorica Sandra Tinaj istakla je da mlada generacija ne sme ostati informatičli nepismena, jer su upravo mlade generacije te koje trebaju  ravnopravno da se uključe u međunarodno tržište i svetske privredne i društvene tokove i cilj ovakvih događaja je upravo to. "Vođeni prošlogodišnjim iskustvom sigurna sam da će Fabrika znanja i ove godine za rezultat imati povećanje informatičke pismenost mladih i što je još bitnije buđenje njihovog interesovanja, motivacije i radoznalosti za novim znanjima i tehnologijama". Ona je dodala ne želeći da zvuči neskromno, da se na Univerzitetu Donja Gorica trude da svakodnevno budu fabrika znanja uz želju i trud da stvaraju i prenose znanje među mladim ljudima.

Na svečanom otvaranju su pored đaka i studenata bile prisutne zvanice iz najvišeg državnog vrha, ličnosti iz poslovnog i kulturnog života zemlje.

Tokom Fabrike znanja u Podgorici, najvećeg edukativnog IT skupa u regionu koja se održava 25. i 26. septembra, aktivnosti su raznovrsne kako po temama koje obrađuju, tako i po svom formatu. Očekuje se organizovan dolazak preko 2500 đaka osnovnih i srednjih škola, kao i studenata sa teritorije Crne Gore, koji imaju priliku da tokom dva dana manifestacije pohađaju predavanja i radionice na kojima mogu naučiti neke od osnovnih principa informatičke industrije pod nadzorom iskusnih profesionalaca. Prezentacije proizvoda i softverskih rešenja uglednih svetskih proizvođača su još jedan tip programa koji nailazi na veliko interesovanje posetilaca i stoga predstavlja nezamenljiv deo Fabrike Znanja. Organizovan je niz dodatnih sadržaja (kvizovi i nagradne igre) povezanih sa informacionim tehnologijama i njihovom primenom u svakodnevnom životu, što događaju daje zabavnu notu, a najtalentovaniji takmičari mogu da računaju i na vredne nagrade.

Fabrika znanja se završava velikim besplatnim koncertom grupe Bajaga i instruktori na platou ispred Univerziteta Donja Gorica, u sredu 26. septembra od 21h, kao zahvalnost gradu Podgorici na gostoprimstvu.

Detaljnu agendu Fabrike Znanja i više informacija o planiranim aktivnostima možete pogledati na zvaničnoj web stranici manifestacije www.fabrikaznanja.com.PODACI O FIRMI

Naziv: ComTrade
Adresa: Savski Nasip 7
Grad: Beograd 11000
e-mail: info.rs@comtrade.rs
Web: www.comtrade.com/rs
Tel: +381 11 201 56 00
Kontakt osoba:
Ime: Tatjana Ferendino
Funkcija: Public Relations Manager
Tel:
e-mail: Tatjana.Ferendino@comtradegroup.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Decu već od osnovne škole učiti o saobraćajnim propisima

Roditelji u čitavoj Evropi jedinstveni su u mišljenju da bi već u prvom razredu osnovne škole... Više...

Kompanija ComTrade potpisala ugovor o stipendiranju priprema Emira Bekrića za OI u Riju

U prostorijama Kompanije ComTrade-a danas je potpisan sponzorski ugovor sa Atletskim savezom Srbije... Više...

Emirov apel za pomoć maloj Lani Nikolić

Na upravo završenoj Press konferenciju povodom potpisivanja sponzorskog ugovora sa Kompanijom ComTrade... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed