Finansiranje NVO u vreme krize

Beograd, 25. Septembar 2012. PR Objave: Najava -

Finansiranje NVO u vreme krize

Konferencija "Finansiranje NVO u vreme krize" održaće se u petak, 28. septembra 2012. godine, hotel Srbija, (Ustanička 127c, Beograd) od 10:00h. U Srbiji je registrovano više od 18 200 udruženja. Kako sva ova udruženja uspevaju da obezbede sredstva za svoje aktivnosti u vreme ekonomske krize, koja ostavlja posledice i usporava svaku privrednu i društvenu delatnost u Srbiji?

Konferencija "Finansiranje NVO u vreme krize" održaće se u petak, 28. septembra 2012. godine, hotel Srbija, (Ustanička 127c, Beograd) od 10:00h.

U Srbiji je registrovano više od 18 200 udruženja. Kako sva ova udruženja uspevaju da obezbede sredstva za svoje aktivnosti u vreme ekonomske krize, koja ostavlja posledice i usporava svaku privrednu i društvenu delatnost u Srbiji?

Prema istraživanju "Stanje u sektoru organizacija civilnog društva 2011.", (61%) organizacija se samofinansira i na taj način uspeva da pronađe sredstva za svoj rad. (42%) organizacija prima sredstva od lokalne samouprave dok domaće donatorske organizacije i poslovni sektor finansiraju (21%) odnosno (17%) organizacija u Srbiji.

Iako ove brojke naizgled idu u prilog nevladinom sektoru, podaci iz juna 2011. kažu da čak (79%) organizacija nije uspelo da obezbedi sredstva za celu 2012. godinu. O tome kako ekonomska situacija utiče na rad civilnog društva, o saradnji sa državom, poreskom tretmanu, stranim donatorima, privatnim sektorom, transparentnosti rada i ostalim važnim temama, biće reči na konferenciji "Finansijska održivost organizacija civilnog društva u vreme krize".

Etički kodeks organizacija civilnog društva je jedan od mehanizama koji im može pomoći u tome da trajno obezbede sredstva za svoj rad i ciljeve. Potpisivanjem i pristupanjem ovom kodeksu, 110 organizacija se 2011. godine obavezalo na poštovanje vrednosti i principa koje on predlaže. Poštovanje ljudskih prava, odgovoran i transparentan rad i poštovanje principa dobrog upravljanja važno je iz ugla svih donatora u civilnom društvu. Stoga je način na koji organizacije rade i vrednosti za koje se zalažu, jedan od presudnih faktora za njihovu finansijsku održivost u vremenu krize.  

Govornici/e na konferenciji koju organizuju Evropski centar za neprofitno pravo, Građanske inicijative i Balkanski fond za lokalne inicijative su:

•    Dubravka Velat, izvršna direktorka Građanskih inicijativa
•    Milena Banović, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
•    Kori Udovički, ekonomistkinja i članica UO Građanskih inicijativa
•    Dr Dragan Golubović, Evropski centar za neprofitno pravo, Budimpešta
•    Dragan Popović, Centar za praktičnu politiku
•    Mia Vukojević, izvršna direktorka Balkanskog fonda za lokalne inicijative
•    Marko Košutić, Udruženje za pomoć MNRO "Plava ptica", KulaPODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Mladi iz Sandžaka nagrađeni za trud i znanje

Multietnička grupa od 33 mladih ljudi iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara juče je u Domu kulture... Više...

Okupljanje ženskih lidera iz tehnoloških oblasti

Cilj i misija WiTS jeste da otkrije i okupi žene iz svih visoko-tehnoloških grana poslovanja u... Više...

U kakvom okruženju deluju NVO?

Kakvi zakoni nam garantuju slobode i prava? Možemo li pronaći sredstva da rešimo probleme na koje... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed