Bez inovativne tehnologije nema privrednog i društvenog napretka

Beograd, 21. Juni 2012. PR Objave: Najava -

Bez inovativne tehnologije nema privrednog i društvenog napretka

Svetska ekonomska kriza je pokazala da samo zemlje koje imaju industriju i visoke tehnologije mogu mnogo lakše da amortizuju probleme i da naprave pomake u svom pozicioniranju u svetskoj ekonomiji, istakao je Toplica Spasojević, predsednik ITM Grupe na današnjoj konferenciji

Vrhunski privrednici, profesori Univerziteta u Beogradu i naučni radnici, učesnici Prve donatorske konferencije Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, složni su u stavu da bez inovativne tehnologije nema industrijskog, privrednog i društvenog napretka u celosti.

Važno je napomenuti da se kod nas izdvaja samo 0,9% BDP-a za visoko obrazovanje i 0,3% za naučna istraživanja, za razliku od razvijenih zemalja EU u kojima se izdvaja čak do 4%, kao, recimo, u Švedskoj.

U toku dvogodišnjeg postojanja centra, čije su osnivanje pomogli Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Evropski zavod za patente i Univerzitet u Oksfordu, jedan od značajnijih projekata koji su pokrenuti je svakako projekat "Od ideje do licence", u okviru koga su razmatrani najbolje rangirani projekti, koje je predložilo Ministarstvo prosvete i nauke.

"Imali smo u startu 12 projekata koje smo izdvojili na osnovu njihove podobnosti za komercijalizaciju. Pored dve postojeće, u pripremi su četiri nove patentne prijave, nakon čega se traže investitori za dalju materijalizaciju projekata, odnosno, patenata. U toku je osnivanje pet spin-out kompanija, koje će konkurisati za grant Fonda za inovacionu delatnost", predstavio je rezultate rada Centra za transfer tehnologije, direktor dr Nedeljko Milosavljević.

Jedan od prvih privrednika koji je podržao rad Centra za transfer tehnologije beogradskog Univeziteta, Toplica Spasojević, je naglasio da bi osnovni zadatak u narednom periodu trebalo da bude promovisanje nauke i tehnologije u društvu, kako kod studenata, Vladinih institucija, tako i kod privrednih subjekata. Univerzitet i privreda treba da lobiraju preko medija i udruženja za bitno drugačiji status inovacija i transfera tehnologije.

"Inovativni pristup treba da dovede do toga da Vlada donese mere i uredbe u cilju očuvanja industrijskog nasleđa i stvaranja uslova za ulazak privrede u 21. vek. Po mom mišljenju, trebalo bi da se otvori Ministarstvo za industriju, koje bi koordinisalo sve te aktivnosti. Trenutno stanje transfera tehnologije, sem Fiata, ne obećava da Srbija i njena privreda mogu u budućnosti da obezbede sebi priključak prema industrijski razvijenim zemljama", kaže Spasojević.

Gost skupa je bio Kris Mudi, direktor ISIS Instituta Centra za transfer tehnologije sa Univerziteta u Oksfordu. Prenoseći svoje iskustvo u radu Centra posebno je istakao značaj postojanja fonda zasnovanog na donacijama koje pomažu razvoju naučnih istraživanja, a time i njihovog doprinosa društvenoj zajednici. "Oksford Univerzitet poseduje i upravlja sa dva fonda za finansiranje projekata koji se komercijalizuju iz univerzitetskih istraživanja.

Mudi je rekao da je prvi fond u Centru za transfer tehnologije na Univerzitetu u Oksfordu osnovan sa ciljem da popuni prazninu u finansiranju univerzitetskih istraživačkih poduhvata do tačke gde se njihova komercijalna korisnost može pokazati dovoljnom za privlačenje privatnih investicija ili licenciranja partnera. Oko 4 miliona funti vrednost je "evergrin" fonda koji dolazi redovno iz Oksfordskog univerziteta, britanske Vlade, Velkam Trusta i fonda Getsbi. Ukupno 5,7 miliona funti je uloženo u 102 projekta do sada, u rasponu veličine od 2.500 do 250.000 funti po grantu. To je rezultiralo otvaranjem 31 spin-aut kompanije, koje su privukle 80 miliona funti dodatnih ulaganja.

Drugi fond na Oksfordu je Oksford Pronalazaštvo Fond. Ovaj fond je filanstropskog tipa i njegova trenutna veličina je 1.3 miliona funti. ''Mi smo nagrađeni 300.000 funti u donacijama u poslednjih 12 meseci", kaže Kris Mudi.

Organizator skupa je Centar za transfer tehnologije, osnovan pre dve godine pri Univerzitetu u Beogradu radi identifikacije, zaštite i komercijalizacije rezultata naučno-istraživačkog rada i zaštite intelektualne svojine Univerziteta.PODACI O FIRMI

Naziv: CORE Relations
Grad: Beograd 11000

Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed