Od jeseni nova nastava iz intelektualne svojine na svim fakultetima u Vojvodini

Novi Sad, 17. Maj 2012. PR Objave: Saopštenje -

Od jeseni nova nastava iz intelektualne svojine na svim fakultetima u Vojvodini

Nastava iz intelektualne svojine biće uvedena na svim fakultetima kao izborni predmet. "U Srbiji ima malo patenata u odnosu na broj dobrih ideja. Na Skopusovoj listi Univerziteta smo među prvih 400 na svetu jer smo objavili 2.500 radova. Međutim, na osnovu tih radova realizovano je samo 18 patenata, dok se u Americi i Kini gotovo od svakog rada dobije i patent", izjavila je na skupu Branka Totić, direktorka zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije

Povodom uvođenja nove nastave iz intelektualne svojine na svim državnim fakultetima u Vojvodini, kao i celoj Srbiji, danas je u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan skup na temu "Obrazovanje iz intelektualne svojine na univerzitetima u Srbiji". Skup u Novom Sadu predstavlja deo četvorodnevnog karavanskog nacionalnog skupa koji je trajao od 14. do 17. maja, u četiri grada u Srbiji (Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu).

Seminar je održan u okviru nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", u vrednosti od 2.2 miliona EUR, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

"Kada govorimo danas o razvoju društva zasnovanog na znanju, svakako je neizostavna tema i sve važnija oblast kod nas razvoj institucije intelektualne svojine i njena zaštita. Postoje jasni pokazatelji da je upravo zaštita prava intelektualne svojine od suštinske važnosti za ekonomski i društveni razvoj, jer se značajan izvor nove vrednosti u razvijenim društvima krije upravo u neopipljivim dobrima – znanju i intelektualnoj svojini", rekao je povodom skupa rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković.

Skup su organizovali Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije u saradnji sa Evropskom patnentnom akademijom, koja je deo Evropskog Zavoda za patente (EPO) koji se bavi edukacijom. Cilj skupa je da se utiče na podizanje nivoa svesti pripadnika akademske zajednice u celoj zemlji o značaju patenata za razvoj privrede i celokupnog našeg društva.
Skup je, pre svega, bio namenjen profesorima, dekanima i stručnim saradnicima svih fakulteta, ali će predstavljeno najviše koristiti onima koji izučavaju prirodne nauke, inženjerstvo, pravo, medicinu ili biznis administraciju.PODACI O FIRMI

Naziv: CORE Relations
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Srbija znatno unapredila svoj sistem zaštite intelektualne svojine i značajno povećala potencijal za članstvo u EU

Danas je u hotelu Hajat održan svečani skup povodom završetka sprovođenja EU projekta "Podrška... Više...

Srbija znatno unapredila svoj sistem zaštite intelektualne svojine i značajno povećala potencijal za članstvo u EU

Danas je u hotelu Hajat održan svečani skup povodom završetka sprovođenja EU projekta "Podrška... Više...

Tokom protekle dve godine više od 5000 ljudi prošlo obuku iz oblasti intelektualne svojine

Povodom završetka nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed