Nova inicijativa organizacija građanskog društva Građani zaslužuju "Otvorenu vladu"

Beograd, 08. Mart 2012. PR Objave: Saopštenje -

Nova inicijativa organizacija graÄanskog druÅ¡tva GraÄani zaslužuju "Otvorenu vladu"

Grupa organizacija građanskog društva, predvođena Edukacionom centrom iz Leskovca, traži od političkih partija podršku predlogu da rad Vlade Republike Srbije ubuduće bude otvoreniji za sugestije i komentare građana.

Grupa organizacija građanskog društva, predvođena Edukacionom centrom iz Leskovca, traži od političkih partija podršku predlogu da rad Vlade Republike Srbije ubuduće bude otvoreniji za sugestije i komentare građana.

Organizacije predlažu uvođenje elektronskih javnih rasprava na nacrte zakona, kao i  izmenu postojećeg Poslovnika Vlade, ističući da bi upotreba interneta omogućila veći stepen učešća građana u procesu donošenja odluka od javnog značaja.

"Od 176 zakona koji su usvojeni od jula 2010. do jula 2011. godine samo je u 43 slučaja organizovana javna rasprava. Tako je više od dve trećine zakona usvojeno, a da javnost nije imala priliku da se o tim nacrtima informiše niti da o njima nešto kaže", kaže Ivan Grjuić iz Edukacionog centra, inicijator ove ideje koja već zaokuplja pažnju mnogih predstavnika političke i stručne javnosti.

Grujićev blog (http://iscserbia.org/serbian/blog/ivan_grujic/) u kojem iznosi detalje inicijative o otvorenoj Vladi, putem društvenih mreža podržali su Demokratska stranka, Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja, potpredsednica Skupštine Srbije, Uprava za digitalnu agendu, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda i drugi.

Građansko društvo smatra da bi građani trebalo da imaju jasnu sliku o tome kako funkcioniše Vlada Srbije i u tom cilju konkretno predlažu: redovno objavljivanje podataka o trošenju para iz budžeta, redovno objavljivanje informacija od javnog značaja, povezivanje baza podataka koje imaju državni organi kao i komunikacija sa građanima preko društvenih mreža. Usvajanje ovih predloga značilo bi početak procesa zvanog "otvorena Vlada".

"Slede izbori i formiranje nove Vlade, sada je pravo vreme da političkim partijama ukažemo koliko je važno da se založe za to da buduća Vlada Srbije bude otvorenija prema građanima. Sadašnja Vlada nije zatvorena ali postoji niz procedura koje je već mogla da usvoji kako bi podigla transparentnost i javnost rada, a to je u interesu građana", ističe Ivan Grujić.

Inicijativa "Otvorena vlada" skreće posebnu pažnju na prikazivanje načina na koji se troše budžetska sredstva i predlaže da bi, ubuduće, bilo važno da građani na jasan i vizuelno razumljiv način mogu da se informišu i reaguju na javne odluke.PODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

100% glasova za KOMS u Evropskom Omladinskom Forumu

Nakon dužeg procesa pripreme kandidature za članstvo u Evropskom Omladinskom Forumu (YFJ), KOMS... Više...

Boris Tadić: Naša politika je politika rešenja i politika koja daje rezultate

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je najveći problem... Više...

Mesto životne sredine u politici

Bells pokret organizuje Konferenciju "Evropski standardi u oblasti životne sredine", koja će se... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed