BASF i Philips prvi razvijaju korišćenje OLED osvetljenja kao providnog krova automobila

Beograd, 25. Januar 2012. PR Objave: Najava -

BASF i Philips prvi razvijaju koriÅ¡Äenje OLED osvetljenja kao providnog krova automobila

Ludvigsafen i Ajndhoven – BASF i Philips napravili su prodor u razvoju OLED tehnologije (organske svetleće diode), što je omogućilo njenu primenu u izradi krovova automobila. Kada su isključene, OLED svetiljke su providne, što daje efekat staklenog krova, a kada su uključene osvetljavaju samo unutrašnjost vozila.

Ludvigsafen i Ajndhoven – BASF i Philips napravili su prodor u razvoju OLED tehnologije (organske svetleće diode), što je omogućilo njenu primenu u izradi krovova automobila. Kada su isključene, OLED svetiljke su providne, što daje efekat staklenog krova, a kada su uključene osvetljavaju samo unutrašnjost vozila. Ovaj koncept OLED osvetljenja za krovove automobila rezultat je dugogodišnje saradnje između kompanija BASF i Philips u istraživanju i razvoju OLED modula.

OLED tehnologija pruža prednost visoke energetske efikasnosti, uz kreativnu fleksibilnost i nove opcije za dizajnere. OLED izvori svetlosti su samo 1,8 milimetara tanki i mogu biti providni, a OLED svetiljke daju difuzno osvetljenje čitavom svojom površinom, što ih čini izvorom svetlosti koje proizvodi blaže senke u odnosu na one koji tačkasto usmereni. 

Osim što nudi potpuno nove mogućnosti u dizajnu, providno OLED osvetljenje takođe omogućava nove pristupe u auto inženjeringu. Njegova sendvič struktura može se kombinovati sa jednako providnim solarnim ćelijama. "Ova kombinacija omogućava vozaču da tokom dana uživa u jedinstvenom osećaju otvorenog prostora dok se električna energija akumulira. Tokom noći visoko efikasno OLED osvetljenje ispunjava enterijer prijatnom toplom svetlošću", rekao je dr Feliks Gert, šef odeljenja Organskih svetlećih dioda i Organskih fotonaponskih ćelija u kompaniji "BASF Future Business GmbH".

Dr Ditrih Bertram, generalni direktor OLED osvetljenja u kompaniji Philips, dodao je: "Ovaj projekat pruža impresivne dokaze novih mogućnosti OLED osvetljenja i oslikava potencijal Lumiblade OLED tehnologije kompanije Philips u stvaranju inovativnog osvetljenja koje unapređuje živote ljudi". 

Kompanije BASF i Philips blisko sarađuju jos od 2006. godine u okviru OLED 2015 inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje. Kompanija BASF razvija organsko-hemijske materijale, kao što su boje koje se koriste u razvoju i proizvodnji OLED osvetljenja u kompaniji Philips. Zajednički rad ova dva partnera rezultirao je primenom inovativne providne OLED tehnologije u krovovima automobila.

OLED 2015 inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje

Zajednički projekat "TOPAS 2012" pokrenut je u januaru 2010. godine, čime je obeležena druga faza OLED 2015 inicijative nemačkog ministarstva. "TOPAS" je skraćenica od "thousand lumen organic phosphorescent devices for applications in lighting systems", odnosno "organski fosforescentni uređaji od hiljadu lumena za primenu u sistemima osvetljenja". Na ovom projektu, partneri u konzorcijumu (koji uključuju firme BASF i Philips) usredsrediće se na razvijanje inovativnih materijala i komponentih arhitektura, kao i na nove proizvodne mašine za rasvetna rešenja sa visoko efikasnim organskim svetlećim diodama.


O kompaniji "BASF Future Business GmbH"

BASF Future Business GmbH, koji je 100% u vlasnistvu BASF SE, osnovan je u aprilu 2001. godine. Cilj kompanije je da otvori nove poslovne mogućnosti sa natprosečnim rastom van tekućih aktivnosti kompanije BASF. Kompanija se fokusira na hemijski baziranim novim materijalima, tehnologijama i sistemskim rešenjima. BASF Future Business GmbH koristi istraživanja BASF-ovih odeljenja istraživanja i razvoja i sarađuje sa start-up kompanijama, partnerima u industriji, univerzitetima i potencijalnim kupcima. Buduće aktivnosti uključuju sticanje direktnih udela, pokretanje zajedničkih ulaganja i plasiranje rizičnog kapitala preko firme-kcerke BASF Venture Capital GmbH. Ostale informacije o BASF Future Business možete naći na internet stranici www.basf-fb.de.

 
O kompaniji "BASF"

BASF je vodeća hemijska kompanija na svetu: The Chemical Company. Proizvodni program obuhvata hemikalije, plastiku, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja, fine hemikalije, naftu i gas. Kombinujemo uspeh u poslovanju, društvenu odgovornost i zaštitu životne sredine. Kroz nauku i inovacije omogućavamo našim kupcima iz skoro svih industrijskih grana da zadovolje trenutne i buduće potrebe društva. Nasi proizvodi i sistemska rešenja doprinose uštedi resursa, obezbeđujući zdrave namirnice i poboljšavajući kvalitet života. Doprinos naše kompanije sumirali smo u korporativnoj strategiji: Mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. BASF je u 2010. godini ostvario promet od oko 63,9 milijarde evra, a na kraju 2010. brojao je približno 109 hiljada zaposlenih. Akcijama kompanije BASF se trguje na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN). Dodatne informacije o kompaniji dostupne su na internet stranici www.basf.com kao i na internet stranici za društvene medije newsroom.basf.com.

 
O kompaniji "Royal Philips Electronics"

Royal Philips Electronics iz Holandije je kompanija sa širokim spektrom delatnosti u oblasti zdravlja, fokusirana na poboljšanje života uz pomoć pravovremenih inovacija. Kao globalni lider u oblasti zdravstvene nege, životnog stila i osvetljenja, Philips integriše tehnologije i dizajn u rešenja prilagođena čoveku, imajući u vidu osnovne potrebe svojih potrošača i zasnivajući svoj brend na krilatici "razum i jednostavnost". Sa centralom u Holandiji, Philips zapošljava više od 120.000 u više od 100 zemalja širom sveta. Sa prodajom od 22,3 milijardi evra u 2010. godini, kompanija je lider na trzistu u sektoru aparata za kardiovaskularnu negu, akutnu negu i kucno lečenje, u sektoru energetski efikasnog osvetljenja i novih sistema za osvetljenje kao, i proizvoda u oblasti životnog stila sa snažnom liderskom pozicijom u oblasti brijača i trimera za muškarce, portabl uređaja namenjenih razonodi i zabavi i uređaja za oralnu higijenu. Novosti iz kompanije Philips nalaze se na internet stranici www.philips.com/newscenter.PODACI O FIRMI

Naziv: Pleon Olaf&McAteer
Adresa: Hilandarska 4
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@pleon-olafmcateer.rs
Web: www.pleon-olafmcateer.rs
Tel: +381 11 3246-038, +381 11 3341-179, +381 11 3340-7

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Srbi pokazali najveće interesovanje za tehnologiju u automobilima

Da nauka i tehnologija menjaju naš život prebrzo smatra čak 91% ispitanika iz Srbije, ali ipak... Više...

Otkup automobila Beograd, Srbija

Otkup automobila vam nudi najveće konkurentne otkupne cene za sve marke polovnih automobila u svim... Više...

OtkupAutomobila.rs - pušten novi sajt za još lakši otkup!

Agencija OtkupAutomobila.rs iz Beograda je upravo pustila novi sajt sa boljim funkcijama za lepši... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed