Nepoverenje u institucije sistema ometa aktivno uključivanje građana u borbu protiv korupcije

Beograd, 13. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Nepoverenje u institucije sistema ometa aktivno ukljuÄivanje graÄana u borbu protiv korupcije

U utorak, 13. decembra 2011. godine održana je konferencija za novinare na temu "Građani u borbi protiv korupcije u zdravstvu" koju su organizovali Udruženje RODITELJ i GI "Majka hrabrost". Govornici na konferenciji bili su Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

U utorak, 13. decembra 2011. godine održana je konferencija za novinare na temu "Građani u borbi protiv korupcije u zdravstvu" koju su organizovali Udruženje RODITELJ i GI "Majka hrabrost". Govornici na konferenciji bili su Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija. U ime realizatora konferencije projekat "Za zdravlje! Zajednički protiv korupcije" predstavila je koordinatorka savetovališta protiv korupcije, Bojana Selaković.

Poseban akcenat stavljen je na problem korupcije u okviru službi zdravstvenog sistema zaduženih za reproduktivno zdravlje žena. "Ova kampanja je pokazala veoma nizak nivo informisanosti građana o funkciji obaveznih doprinosa za zdravstveno osiguranje i pravima pacijenata, neprepoznavanje skrivenih oblika korupcije u službama za reproduktivno zdravlje i etiketiranje cele lekarske profesije kao korumpirane. Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepoverenja u institucije sistema i straha da će će onima koji prijavljuju, pojedine usluge biti uskraćene ili pružene nedovoljno kvalitetno. Takođe, pokazalo se da pacijenti neretko i  sami iniciraju koruptivno ponašanje koje je izazvano strahom i nesigurnošću da im u suprotnom neće biti obezbeđen adekvatan tretman", izjavila je Bojana Selaković.

Zorana Marković je istakla da se postojeći mehanizmi za zaštitu pacijenata nisu pokazali kao najsrećnije rešenje u prevenciji i borbi protiv korupcije i da se moraju se menjati. "Preventivne aktivnosti među kojima se posebno ističe edukacija su od izuzetnog značaja i predstavljaju oblik promocije javnih standarda. Iako je Agencija za borbu protiv korupije osnovana kao dugoročni instrument u sistemskoj prevenciji korupcije, u nju se moraju uključiti svi", dodala je Marković.

Nemanja Nenadić je rekao da država mora jasno da definiše standarde usluga u svim delovima zdravstvene zaštite, kako bi se smanjila mogućnost diskrecionog odlučivanja lekara, a time i mogućnost za koruptivno ponašanje. "Pacijenti moraju imati mogućnost da prijave čak i sumnju u bilo kakvu neregularnost ili povredu svojih prava, a postojeći mehanizmi, među kojima se naročito ističe instuticija zaštitnika pacijentovih prava očigledno nisu dovoljno efikasni", istakao je Nenadić.

Konferencija je održana kao jedna od aktivnosti  projekta: "Za zdravlje! Zajednički protiv korupcije" koji se realizuje u okviru programa "Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama". Program sprovodi UNDP Srbija uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške. Osnovni ciljevi kampanje su podizanje svesti građana o štetnom uticaju svih oblika korupcije na kvalitet zdravstvenih usluga (ne samo otvorenih oblika korupcije i iznude), kao i pružanje podrške i saveta građanima koji su direktni korisnici zdravstvenih usluga u prepoznavanju koruptivnog ponašanja.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve... Više...

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Otvaranje Centra za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi "Kralj Petar I"

U sredu 24. aprila 2013. godine u 15:00 časova otvoriće se još jedna lokacija Centra za podršku... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed