Otvorena Roditeljska kuća na Senjaku

Beograd, 12. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Otvorena Roditeljska kuÄa na Senjaku

U Roditeljskoj kući deci oboleloj od raka biće omogućeno da borave u kućnoj atmosferi, tokom trajanja lečenja i primanja terapije, a roditeljima iz unutrašnjosti da budu uz decu.

Danas je otvorena nova Roditeljska kuća u Beogradu, u kojoj će deca obolela od raka lečenje provoditi u porodičnom okruženju. Objekat je namenjen deci koja na lečenje na beogradske hemato-onkološke klinike, pre svega, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetsku dečju kliniku,  dolaze iz unutrašnjosti, u pratnji roditelja.

Zaostavština preminulog sugrađanina, Miodraga Stanojevića, dva stana, ukupne stambene površine 230 kvadrata, u Čolak Antinoj 16, na Senjaku, odlukom Opštine Savski venac, adaptirana su i stavljena u funkciju Roditeljske kuće. Objekat raspolaže sa 5 komfornih soba, tri kupatila, dve kuhinje i jednom zajedničkom dnevnom sobom.

"Radovi na adaptaciji prostora trajali su mesec dana i u njihovo sređivanju uloženo je oko 1.270.000 dinara. U stanovima su napravljeni pregradni zidovi radi bolje funkcionalnosti, ugrađene stepenice kojima su stanovi povezani, kompletno su okrečeni, opremljeni nameštajem i sređeni za ugodan boravak ovih teško obolelih mališana. Već sutra, u kuću se useljavaju prve dve porodice čija se deca leče od raka. U ovom trenuku, 15 porodica iz unutrašnjosti čeka na smeštaj u roditeljskim kućama", kažu u NURDOR-u.

Pored predstavnika NURDOR-a, otvaranju su prisustvovali Tomislav Đorđević, predsednik Opštine savski venac i najveći donatori, zahvaljujući kojima je kuća tako brzo stavljena u funkciju. To su Porsche SCG, Opština Leskovac, Restoran Šešir moj, Privredna komora Beograd, E-kapija, Rotary klub Metropolitan, CTC-Unit, Roma Company, Krol, NGO "Pokaži malo da ti je stalo" i dnevni list Politika. EFG banka poklonila je NURDOR-u jedno polovno vozilo marke KIA Rio, koje će služiti za prevoz dece.

Gotovo svakoga dana jedno dete oboli od raka u Srbiji, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. Na sreću, procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih 60% ima sreće da se izleči. U Srbiji od raka godišnje se leči oko 500 dece. U Beogradu deca se leče u tri zdravstvene ustanove, Inistitutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici i Inistitutu za onkologiju. Deca bolesna od raka leče se i okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu.  Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.

Na ovom mestu oboleli mališani iz unutrašnjosti i njihovi roditelji imaće privremeni smeštaj sve dok se ne završi obnova Doktorove kule, ruiniranog zdanja u okviru Kliničkog centra Srbije. U ovom kamenom zdanju, kada se završi adaptacija, za koju se još obezbeđuju sredstva, biće otvorena trajna roditeljska kuća, a celokupan nameštaj biće prenet u nju.PODACI O FIRMI

Naziv: Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR
Adresa: Nemanjina 4, kancelarija 223
Grad: Beograd 11000
Web: www.nurdor.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

BIS Humanitarni bazar za pomoć NURDOR-u

Danas je Britanska Internacionalna škola organizovala tradicionalni humanitarni bazar u dva prelepa... Više...

Zaposleni Sberbank Srbija na Beogradskom maratonu trčali za NURDOR

Više od 170 zaposlenih Sberbank Srbija je ovog vikenda sa svojim porodicama učestvovalo u Trci... Više...

Piraeus banka uručila donaciju NURDOR-u

Piraeus banka uručila je donaciju za izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu humanitarnoj... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed