Otvara se nova Roditeljska kuća u Beogradu

Beograd, 24. Oktobar 2011. PR Objave: Obaveštenje -

Otvara se nova Roditeljska kuÄa u Beogradu

Opština Savski venac donela odluku da dva zaveštana stana, Mijodraga Stanojevića, stavi u funkciju Roditeljske kuće, za smeštaj dece koja se leče od raka na beogradskim hemato-onkološkim klinikama, a dolaze iz unutrašnjosti Srbije, u pratnji roditelja, do završetka rekonstrukcije zgrade Doktorova kula! Odluka stupa na snagu odmah!

Opština Savski venac donela odluku da dva zaveštana stana, Mijodraga Stanojevića, stavi u funkciju Roditeljske kuće, za smeštaj dece koja se leče od raka na beogradskim hemato-onkološkim klinikama, a dolaze iz unutrašnjosti Srbije, u pratnji roditelja, do završetka rekonstrukcije zgrade Doktorova kula! Odluka stupa na snagu odmah!

Hitno nam je potreban nameštaj i električni aparati za opremanje ova dva stana ukupne veličine 230m2, gde će moći da se smesti 6 porodica u jednom trenutku! Molimo donatore da se jave!

Naš nedavno preminuli sugrađanin, Mijodrag Stanojević, testamentom je zaveštao svoja dva stana, ukupne stambene površine 230m2, sa garažom od 18m2, u Čolak Antinoj 16, na Senjaku, Opštini Savski venac, sa naznakom da imovina bude iskorišćena u dobrotvorne svrhe.

Tim povodom, odluka Opštine Savski venac je da novčana sredstva, dobijena prodajom navedene imovine, investira u rekonstrukciju zgrade Doktorova kula, koja će adaptacijom biti pretvorena u Roditeljsku kuću, za privremeni smeštaj dece obolele od raka, koja dolaze iz unutrašnjosti na lečenje na beogradske hemato-onkološke klinike, u pratnji svojih roditelja.

"Sagledavši potrebu za ovakvom vrstom smeštaja, koji se zove Roditeljska kuća, za smeštaj dece obolele od raka i njihovih bližnjih, Opština Savski venac je svesno ušla u ovaj projekat od nacionalnog značaja, zajedno sa NURDOR-om, sa namerom da pomognemo, ustupanjem zgrade Doktorova kula na korišćenje za ovu namenu, verujući da ćemo tako podstaći i animirati i druge državne institucije da nam se priključe i daju svoj doprinos da zajedno realizujemo ovaj projekat u što kraćem vremenskom roku, na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana. Nažalost, kako sada stvari stoje, mi smo i dalje sami u svemu ovome, iako će se u roditeljskoj kući Doktorova kula smeštati deca iz cele Srbije. Apelujem na sve privrednike, državne institucije i ljude dobre volje da nam se pridruže i pomognu u realizaciji ovog projekta. Bolest ne bira. Na tu činjenicu i značaj ovog projekta za celu Srbiju sam i juče podsetio moje kolege, predsednike opština i gradonačelnike gradova Srbije, na prezentaciji koju je NALED organizovao, u saradnji sa Ministartvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na temu kako se spremiti za strane investicije i fondove", ističe Tomislav Đorđević, predsednik Opštine Savski venac.

"Cilj je da deca hemioterapiju primaju preko dnevnih bolnica i da što manje vremena provode u bolnicama. Otuda potreba za Roditeljskim kućama, koje predstavljaju  u ovom slučaju kuće nade za decu obolelu od raka i njihove roditelje. Namenjene su smeštaju roditelja i dece koja se leče od raka van mesta stanovanja. Na beogradske hemato-onkološke klinike  na lečenje dolazi 70% dece iz unutrašnjosti Srbije. Lečenje od raka može potrajati više godina. Troškovi života tih porodica se, u tom slučaju, tokom lečenja deteta skoro dupliraju, a 80% njih su materijalno ugrožene. Mnoge majke vrlo često ostaju bez posla ili su prinuđene da daju otkaz, da bi bile uz svoju decu tokom lečenja, zbog ograničenog bolovanja na 4 meseca. Neretko, roditelji spavaju po parkovima oko bolnica u kolima, u najboljem slučaju kod rođaka ili iznajme stan," poručuju iz NURDOR-a.

Ukupna površina zgrade Doktorova kula, sa podrumom, je 868m2.
Kada bude rekonstruisana, u njoj će biti 10 soba za smeštaj dece i roditelja, ukupno 200m2, 1 kancelarija 36m2, zajedničke prostorije za odmor, igru i rad dece 213.15m2, kuhinja i trpezarija 60.55m2 i ostaje 120m2 za pomoćne prostorije, perionicu i ostavu.

Zbirna rekapitulacija svih radova
R.br.     Opis radova                                               Ukupno dinara
1.     Građevinski i zanatski radovi                          61.814.717,20
2.     Instalacije vodovoda i kanalizacije                    3.387.760,00
3.     Unutrašnje elektroenergetske instalacije            4.486.028,00
4.     Signalni i telekomunikacioni sistemi                   2.843.293,20
4a.    Konsult.usluge i nadzor, Sign. i telekom. sistemi    285.600,00
5.     Termotehničke instalacije                               7.297.600,00

         Ukupno svih radova:                                   80.114.998,40


Zajedničkim naporima NURDOR-a i Opštine Savski venac do sada je putem donacija prikupljeno ukupno 13.679.984,77RSD, a potrebno je još 66.435.013,63RSD, prema predračunu koji je napravila Opština Savski venac.

Važni podaci:
•    Svakoga dana jedno dete oboli od raka u Srbiji!
•    Svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji!
•    Oko 500 dece se leči od raka tokom godine u Srbiji!
•    Njih 60% ima sreću da se izleči!
•    Deca se leče u 5 centara u Srbiji, 3 klinike u Beogradu, Novi Sad i Niš!
•    Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.PODACI O FIRMI

Naziv: Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR
Adresa: Nemanjina 4, kancelarija 223
Grad: Beograd 11000
Web: www.nurdor.org.rs

Više...

Ključne reči

nurdor, roditeljska kuca

POVEZANI SADRŽAJI

BIS Humanitarni bazar za pomoć NURDOR-u

Danas je Britanska Internacionalna škola organizovala tradicionalni humanitarni bazar u dva prelepa... Više...

Zaposleni Sberbank Srbija na Beogradskom maratonu trčali za NURDOR

Više od 170 zaposlenih Sberbank Srbija je ovog vikenda sa svojim porodicama učestvovalo u Trci... Više...

Piraeus banka uručila donaciju NURDOR-u

Piraeus banka uručila je donaciju za izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu humanitarnoj... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed