Održana tribina Uključenost, a ne samo prisutnost

Beograd, 05. Oktobar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Održana tribina UkljuÄenost, a ne samo prisutnost

U utorak u amfiteatru OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu održana je tribina "Uključenost, a ne samo prisutnost" koju su u okviru međunarodne Dečije nedelje organizovala udruženja građana "Prijatelji dece Zemuna", "Evo ruka" i RODITELj u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju.

U utorak u amfiteatru OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu održana je tribina "Uključenost, a ne samo prisutnost" koju su u okviru međunarodne Dečije nedelje organizovala udruženja građana "Prijatelji dece Zemuna", "Evo ruka" i RODITELj u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju.

Na tribini su pored predstavnika pomenutih udruženja učestvovali i predstavnici osnovnih i specijalnih škola, kao i mame dece sa invaliditetom. Facilitator tribine bila je Vesna Zlatarović iz Centra za interaktivnu pedagogiju, koja je prisutnima predstavila osnovna značenja i razlike između inkluzije i integracije dece sa smetnjama u razvoju u okviru sistema osnovnog obrazovanja kao i razliku između medicinskog i socijalnog aspekta invaliditeta odnosno pogleda na inkluzivni sistem.

Cilj tribine bio je da skrene pažnju na to da sama prisutnost dece sa smetnjama u razvoju i mladih sa invaliditetom u redovnim školskim ustanovama nije dovoljna i ne podrazumeva i uključenost koja je neophodna na svim nivoima.

Tribina je pokrenula mnoga pitanja koja se dotiču trenutnog stanja u školama, kao i problema i nesklada između zakonskih rešenja i trenutnih mogućnosti da se na njih odgovori.

Prema rečima prisutnih, većina pokušaja roditelja da upišu svoje dete sa nekim od stepena invalidnosti u redovno odeljenje, bili su samo integracija deteta u školski sistem, bez njegove prave uključenosti u sve aktivnosti unutar odeljenja. Veliki broj prepreka koje postoje u sistemu obrazovanja, od nedovoljnog broja profesionalaca do fizičkih barijera, onemogućavaju da se proces inkluzije sprovede u potpunosti i na pravi način.

Vidljiv pomak od integracije ka inkluziji možemo pronaći tek u primerima dobre prakse kojih za sada ima samo nekoliko. Sa druge strane, takva situacija nam predstavlja značajan izazov i ostavlja prostor da otvorena pitanja i probleme pretvorimo u mogućnosti i rešenja i to aktivnim učešćem cele zajednice uz apsolutnu podršku institucija sistema naročito na lokalnom nivou.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svaka tri minuta od raka jajnika umre po jedna žena - Redovan pregled najbolja prevencija

Prepoznavanje simptoma i redovan godišnji pregled najbolja su prevencija od dobijanja raka jajnika... Više...

Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve... Više...

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed