Zeleno svetlo za najsavremeniji voz na svetu

Beograd, 24. Juni 2011. PR Objave: Najava -

Zeleno svetlo za najsavremeniji voz na svetu

Siemens AG i Deutsche Bahn AG potpisali su ugovor o isporuci 220 novih vozova za velike brzine, u vrednosti od šest milijardi evra, sa opcijom od dodatnih 80 vozova.

Predsednik Upravnog odbora i generalni direktor Deutsche Bahn AG, Rudiger Grube i generalni direktor Siemensa AG, Peter Lošer potpisali su ugovor u prisustvu saveznog ministra za transport, gradnju i urbanizam, dr Petera Ramsauera. Nemačke železnice, "DB" će odmah naručiti 130 vozova, a nakon toga je planirana narudžbina dodatnih 90 vozova iz okvirnog ugovora koji važi do 2030. godine. "DB" može da poruči preostalih 80 vozova u svako vreme.
Generalni direktor "DB-a" Grube je primetio: "Sa ICx vozovima polažemo kamen temeljac za prevoz na daleke destinacije i postavljamo nove standarde u odnosu na sigurnost, pouzdanost, ekološku usaglašenost i komfor. Naši potrošači se posebno mogu radovati vožnji u najsavremenijim vozovima na svetu".

"Energetska efikasnost i modularnost ovih vozila nudi ekonomsko poslovanje bez premca, dok će fleksibilna struktura enterijera obezbediti potpuno nov nivo komfora za putnike. Prema tome, ICx postavlja nove standarde prevoza između gradova", rekao je generalni direktor Siemensa AG, Peter Lošer.

O ICx vozovima:
Tehnička osnova za ICx vozove je bazirana na inovativnom konceptu. Međutim, on uključuje i isprobane i dokazane komponente koje se već uspešno koriste u drugim serijama vozova širom sveta. Uprkos tehničkoj standardizaciji samih vozila, ICx nudi visok stepen fleksibilnosti sklapanja do 24 različitih konfiguracija vozova. Vozovi mogu lako da se adaptiraju na obim putnika i nivo potrebnih performansi. Koncept platforme takođe osigurava niže troškove održavanja i servisiranja.

Postojaće dve ICx varijante. Prva je voz od sedam delova, sa tri motorna vagona. On dostiže najveću brzinu od 230 kilometara na sat i ima 499 sedišta. Ovaj voz će se prvenstveno koristiti u sadašnjoj IC mreži. U relativno malom broju deonica u ovoj mreži može da se vozi sa 200 kilometara na sat, što znači da je najveća brzina sasvim dovoljna.

Druga verzija je voz od deset delova, sa pet motornih vagona i 724 sedišta. Voz razvija najveću brzinu od 249 kilometara na sat. Znači, ovi ICx vozovi mogu da zamene flotu ICE 1 i ICE 2 vozova koji se trenutno kreću uobičajenom brzinom od 250 kilometara na sat. Što se tiče tehnologije vožnje, svi ICx vozovi mogu da se kreću brzinom od 249 kilometara na sat. Postojeća flota ICE 3 vozova je dostupna za brzine od preko 250 kilometara na sat. Obe ICx varijante obuhvataju potpuno opremljeni restoran u vozu sa 17 ili 23 sedišta, kao i bistro sa prostorom za stajanje. Vozovi takođe imaju porodični kupe i osam mesta za ostavljanje bicikala koja se koriste isključivo putem rezervacije.

Nova generacija sedišta nudi putnicima više prostora, dok se istovremeno povećava i broj sedišta. Kada se podešava sedište, naslon se više ne zavaljuje unazad, već se kreće u okvirima kontura školjke sedišta. Sva sedišta prve klase u ICx vozovima opremljena su električnim priključcima i, prema potrebi, rotirajućim lampama za čitanje. U drugoj klasi svako duplo sedište ima po jedan električni priključak. Svi vagoni su opremljeni najviše sa po šest plafonskih ekrana i jednim monitorom na svaki ulazni deo za informisanje putnika. Za putnike sa ograničenom pokretnošću, svi vozovi imaju ugrađenu rampu za pomoć pri ukrcavanju i toalet sa pristupom za invalide.

Zahvaljujući bitno unapređenoj aerodinamičnoj formi, ICx voz ima mnogo manji otpor pri vožnji od ICE vozova koji se sada koriste. Kao rezultat lakše težinske konstrukcije bilo je moguće da se težina 200 metara dugog voza smanji za oko 20 tona. Potrošnja energije po putniku je do 30 procenata niža od uporedivih postojećih vozova.

Ključna tačka ugovora bila je specifikacija kriterijuma kvaliteta. Po prvi put u Evropi će pre početka serijske proizvodnje dva ICx voza proći 14-mesečni probni rad, od kojih 12 meseci u službi putnika. To će omogućiti pravovremeno identifikovanje mogućnosti za poboljšanje. Ugovorne strane su se takođe dogovorile o sedmomesečnoj fazi nadgledanja, tokom koje će se podaci o radu vozova povratno slati "Siemensu".

Očekuje se da prvi ICx vozovi počnu da funkcionišu 2016. godine. Upotrebi ICx vozova za prevoz u Nemačkoj biće dat prioritet u odnosu na susedne evropske zemlje.PODACI O FIRMI

Naziv: Imelda DOO
Adresa: Vase Carapica 24/3
Grad: Beograd 11000
e-mail: aleksandra.joksimovic@imelda.rs
Web: www.imelda.rs
Tel: +381 11 2635 605
Kontakt osoba:
Ime: Aleksandra Joksimovic
Funkcija: General Manager
Tel:
e-mail: aleksandra.joksimovic@imelda.rs

Više...

Ključne reči

, siemens, voz, icx vozovi

POVEZANI SADRŽAJI

Humanitarna radionica - Otkloni bagove, jer tvoj mozak voli učenje

U svakom ispitnom roku u proseku studenti barem jednom sebi postave pitanje: kako ja da zapamtim... Više...

Postani član najveće studentske organizacije na svetu!

Najveća međunarodna organizacija vođena od strane mladih, AIESEC, regrutuje nove članove. Mladi... Više...

Pomoć socijalno ugroženim porodicama - EKO put do srca

EKO Serbia, članica Hellenic Petroleum grupe, obezbedila je donaciju u iznosu od 587.000 RSD kao... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed