Dostupna verzija 3.3 lokalizovanog softvera OpenOffice.org

Beograd, 07. Februar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Dostupna verzija 3.3 lokalizovanog softvera OpenOffice.org

OpenOffice.org 3.3 na srpskom donosi nove mogućnosti, bolju kompatibilnost sa Microsoft Office formatima dokumenata, i poboljšanja u tablicama i prezentacijama.

Najnovija verzija 3.3 softvera OpenOffice.org dostupna je za besplatno preuzimanje i u verziji na srpskom jeziku.

OpenOffice.org je slobodni i besplatni kancelarijski softverski paket koji sadrži programe za obradu teksta, tablice, prezentacije, šeme i crteže kao i baze podataka. Možete da ga besplatno preuzmete sa sajta projekta sr.openoffice.org i legalno koristite na računarima u preduzeću ili kod kuće.

Lokalizaciju na srpski jezik realizovao je Matematički fakultet u Beogradu u saradnji sa zajednicom korisnika, pomognut kroz trogodišnji projekat Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. Cilj projekta započetog u decembru 2007. godine bio je da se svim građanima i privredi  ponudi besplatan i legalan osnovni računarski softver na srpskom jeziku i tako ubrza uključenje društva i privrede u savremeno informaciono društvo. Tokom trajanja projekta Matematički fakultet u Beogradu i zajednica korisnika paketa OpenOffice.org objavili su 10 lokalizovanih izdanja, na ćirilici i latinici, koja su preuzeta skoro 200.000 puta. Razvijeni su i unapređeni dodaci za rad na srpskom jeziku poput numerisanja stranica i stavki slovima ćirilice, podrška za ćirilična imena u sertifikatima za elektronski potpis, dodataka za preslovljavanje i ispis broja slovima koje je moguće preuzeti sa sajta projekta i instalirati u lokalizovani ili kancelarijski paket na engleskom jeziku, prema želji korisnika.

Pored rada na lokalizaciji popularisani su iplaćeni programi praksi za studente unutar projekta OpenOffice.org koje sprovode kompanije Google, Oracle i Novell, uz zapaženo učešće studenata iz Srbije 2009. i 2010. godine.

OpenOffice.org 3.3 donosi nove mogućnosti, bolju kompatibilnost sa Microsoft Office formatima dokumenata, poboljšanja u tablicama i prezentacijama. Deset godina od početka razvoja ovaj kancelarijski paket prešao je put od „slobodne alternative“ do izbora za preko stotinu miliona korisnika koji cene slobodu, pouzdanost i proširivost paketa OpenOffice.org uključujući i podršku za vodeći međunarodno standardizovani format, otvoreni dokument-format (ISO 26300).

Matematički fakultet u Beogradu će i u narednom periodu nastaviti da podržava projekat lokalizacije paketa na srpski jezik obezbeđujući infrastrukturu za saradnju učesnika i distribuciju instalacionih verzija. Saznajte kako možete da se pridružite zajednici i doprineti lokalizaciji na sajtu projekta ili preko stranice na Facebook-u.PODACI O FIRMI

Naziv: Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo
Adresa: Pariska 7
Grad: Beograd 11000
e-mail: kabinet@mtid.gov.rs
Web: www.mtid.gov.rs
Tel: +381 (11) 2020 111

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Symphony - IT gigant koji posluje drugačije je stigao u Srbiju

IT kompanija Symphony, do skoro poznata kao DevLogic, juče je nakon 10 godina uspešnog poslovanja... Više...

IT poslodavac iz snova stiže u Srbiju

Ove nedelje, srpsko tržište će postati bogatije za još jednu IT kompaniju svetskog glasa - DevLogic.... Više...

Zvanično predstavljena globalna mreža žena u IKT-u

Globalna mreža pod nazivom Women in ICT, nastala na inicijativu Ministarstva za telekomunikacije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed