Vojvođanski IKT klaster o razvoju i popularizaciji tehologija

Novi Sad, 30. Decembar 2010. PR Objave: Saopštenje -

VojvoÄanski IKT klaster o razvoju i popularizaciji tehologija

Najava povećanja PDV na računare sa 8 na 18% naišla je na mnoge reakcije u stručnoj i široj javnosti, u najvećem broju slučajeva su ta reagovanja bila negativna – uključujući i ona od strane nekih od članova Vlade Srbije.

Kao organizacija kojoj je osnovni cilj napredak i razvoj sektora informacionih i
komunikacionih tehnologija
(IKT), Vojvođanski IKT klaster posmatra najavu povecanja poreza na dodatu vrednost za računare kao ishitren potez Vlade Srbije. IKT zauzimaju izrazito istaknuto mesto u svim strategijama i razvojnim dokumentima, za šta postoje i dobri razlozi.

Kroz implementaciju snage računara u poslovanju se postiže veća konkurentnost i efikasnost preduzeća, a pristupačnost računara stanovništvu, naročito mladima, je od kljucne važnosti za formiranje budućih kadrova koji će biti ne samo funkcionalno pismeni nego će kroz ovladavanje i upotrebu računara i Interneta biti u toku sa najnovijim dostignućima u oblastima kojima ce se baviti.

Zbog tih i mnogih drugih razloga, moramo se baviti popularizacijom IKT na svim nivoima. Projekat digitalizacije osnovnih škola u Srbiji je odličan primer kako valja otpočeti takav zamašan posao, ali je to samo jedan od prvih koraka na ovom dugorocnom, ali neodložnom poslu.

Vlada Srbije treba da povlači pametnije poteze od povećanja PDV-a, poteze koji ce doneti korist na dugi rok, makar se ugledala na Rumuniju u kojoj svi porezi i doprinosi na plate programera, na primer, iznose 0%. To je jedan od načina da se, sa jedne strane omogući preduzećima iz sektora veći manevarski prostor i razvoj, a sa druge da se popularizuju profesije u ovoj branši kao perspektivna radna mesta od kojih se može dobro živeti.

Danas je u Srbiji teško naći nezaposlenog IT stručnjaka i naš obrazovni
sistem mora da odgovori na potrebe tržišta. Prema studiji koju je sproveo International Data Corporation (IDC) u roku od pet godina ce za 90% radnih mesta u Evropi ce IT veštine i znanja biti neophodne, pri čemu se predviđa manjak IT strucnjaka u istom periodu, i to čak do 400.000 radnih mesta.

Predlog za povecanje PDV-a na računare ne može usko da se posmatra iskljucivo iz stručne perspektive poreskih analiticara, niti snižavanje istog kao mehanizam socijalne zaštite ugroženih građana. Ovo poslednje, u datom kontekstu je potpuna besmislica. U stvari, ovakav predlog je prst u oko svima koji se zalažu za napredak modernih tehnologija u Srbiji ne zato što bi takvo povecanje drastično negativno uticalo na prodaju racunara, nego zato što se time šalje pogrešan signal iz Vlade Srbije.

Isto tako, smanjenje (umesto povećanja) PDV-a ne bi drastično povećalo prodaju - ali bi to definitivno potvrdilo opredeljenje naše države da iskoristi informacione i komunikacione tehnologije za ono za šta su i stvorene - ubrzani napredak ekonomije. Ne samo zato što je pomoćcu računara moguće obaviti posao brže i efikasnije, nego zato što tako moguce raditi i ono što je bez rašunara bilo nezamislivo.PODACI O FIRMI

Naziv: POSITIVE
Adresa: Danila Kiša 5
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: office@positive.rs
Web: www.positive.rs
Tel: +381 21 472 03 88

Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed