Sedmoro srpskih strelaca nišani kristalne globuse u finalu Svetskog kupa u Minhenu

Beograd, 20. Oktobar 2010. PR Objave: Najava -

Sedmoro srpskih strelaca nišani kristalne globuse u finalu Svetskog kupa u Minhenu

Nikada u istoriji srpsko streljaštvo nije imalo više učesnika u finalu Svetskog kupa, nego ove godine u Minhenu. Kristalne globuse Međunarodne federacije sportskog streljaštava (ISSF) nišaniće od 24. do 29. oktobra na olimpijskom strelištu u glavnom gradu Bavarske sedmoro srpskih takmičara, a vodiće ih selektor Zoran Stojiljković.

Nikada u istoriji srpsko streljaštvo nije imalo više učesnika u finalu Svetskog kupa, nego ove godine u Minhenu. Kristalne globuse Međunarodne federacije sportskog streljaštava (ISSF) nišaniće od 24. do 29. oktobra na olimpijskom strelištu u glavnom gradu Bavarske sedmoro srpskih takmičara, a vodiće ih selektor Zoran Stojiljković. Ekspedicija kreće na put 23. oktobra avionom iz Beograda.

U gađanju pištoljem, Srbiju će predstavljati Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj), Jasna Šekarić (MK pištolj), kao i Damir Mikec i Andrija Zlatić (obojica vazdušni pištolj). Puškom će gađati Nemanja Mirosavljev (MK puška trostav 3 puta 40 metaka), Andrea Arsović (vazdušna puška) i Lidija Mihajlović (MK puška 3 puta 20 metaka).

- Šteta što zbog velike besparice koja je pritisla streljački sport, nismo mogli da organizujemo planirane pripreme, pa su strelci trenirali u klubovima. Obavili su po dvadesetak treninga, tako da skoro i da nisu imali pauzu posle veoma naporne sezone – kaže selektor Zoran Stojiljković. – Učešđe u finalu Svetskog kupa je uvek velika inspiracija, dolaze zaista najbolji svetski strelci i nadam se da će naši reprezentativci, biti na visini zadatka.

U svakoj disciplini gađaće kvalifikacije 12 takmičara ili takmičarki – osam najboljih iz četiri ovogodišnja svetska kupa na osnovu bodova zarađenih za plasman i rezultat na svakom od njih, branilac titule iz Vuksija u Kini 2009. u toj disciplini i osvajači medalja sa Šampionata sveta u Minhenu. Osam najuspešnijih iz kvalifikacija gađaće u finalu za kristalne globuse...

Zorana Arunović, svetska šampionka vazdušnim pištoljem i vicešampionka MK pištoljem iz Minhena učestvovaće sa oba oružja u finalu svetskog kupa. Trenuto je broj jedan na svetskoj rang listi vazdušnim i druga MK pištoljem. Jasna Šekarić gađaće MK pištoljem i peta je na rang listi ovim oružjem. Najopasnije rivalke će im MK pištoljem biti Kira Klimova (Rusija) šampionka sveta iz Minhena, Nino Salukvadze (Gruzija) pobednica finala u Vuksiju 2009, Lenka Maruškova (Češka) bronzana sa SP, Marija Grozdeva (Bugarska) pobednica dva svetska kupa ove godine (Peking i Beograd)... Jasna Šekarić je plasman u finale izborila pobedom na Svetskom kupu u Sidneju.

U gađanju vazdušnim pištoljem prvakinja sveta Zorana Arunović će se takmičiti sa braniocem titule u finalu Svetskog kupa Jun Hu (Koreja), Lalitom Jauleuskajom (Australija) i Viktorijom Čajkom (Belorusija) vlasnicama svetskog srebra i bronze iz Minhena, kao i sa četiri takmičarke koje su ove godine pobedile na svetskim kupovima – u Pekingu: Venjun Guo (Kina), u Beogradu: Selin Gobervil (Francuska), u Fort Beningu: Zaureš Bajbušova (Kazahstan) i u Sidneju: Minjin Park (Koreja)...

Svetski vicešampion vazdušnim pištoljem Andrija Zlatić i pobednik Svetskog kupa u Fort Beningu ovim oružjem Damir Mikec su visoko rangirani na svetskim listama pred finale - Mikec je drugi, Zlatić treći ovim oružjem! Za kristalne globuse boriće se, između ostalih, sa Japancem Tomijaki Masudom, šampionom sveta iz Mihena, bronzanim sa SP On Jong Jinom (Koreja) koji brani titulu iz Vuksija i pobedio je i na Svetskom kupu u Sidneju, osvajačem zlatne medalje na Svetskom kupu u Beogradu Maurom Badaračijem (Italija) i pobednikom iz Pekinga Darilom Zarenskim (SAD)...

Lidija Mihajlović (38. na rang listi u ovoj disciplini) brani titulu iz Vuksija 2009. MK puškom 3 puta 20 metaka. Velike rivalke će joj biti vlasnice svetskih medalja Barbara Lehner (Nemačka), Sonja Fajlšifter (Nemačka) i Anik Maržue (Švajcarska). Gađaće i Kineskinja Liuksi Vu (pobednica Svetskih kupova u Pekingu i Sidneju), Olga Dovgun (Kazahstan) - prva u Beogradu i Džejme Bajerl (SAD) - prva u Fort Beningu...

Andrea Arsović, šampionka Evrope vazdušnom puškom iz Merakera ove godine, plasirala se u finale ovim oružjem osvajanjem bronze na Svetskom kupu u Fort Beningu u SAD. U Minhen dolazi kao šesta na svetskoj rang listi. Za ulazak u plej of boriće se sa Siling Ji (Kina, branilac titule iz Vuksija, šampionka sveta iz Minhena i pobednica Svetskog kupa u Fort Beningu) a na vatrenoj liniji biće i vicešampionka sveta Kineskinja Liuksi Vu koja je pobedila i na Svetskom kupu u Pekingu, bronzana sa SP Italijanka Elania Nardeli, kao i dve pobednice ovogodišnjih svetskih kupova - u Beogradu Sonja Fajlšifter( Nemačka) i u Sidneju Katarina Emons (Češka).

Nemanja Mirosavljev je ušao u finale Svetskog kupa osvajanjem bronze na SP u Minhenu MK puškom trostav 3 puta 40 metaka i trenutno je peti na svetskoj listi. Za protivnike će imati, između ostalih, svetskog prvaka Petra Šidija (Mađarska) i vicešampiona Jinseo Hina (Koreja), branioca titule Amerikanca Metju Emonsa (ima i tri pobede u svetskim kupovima ove godine - u Beogradu, Fort Beningu i Sidneju) i Julijana Justusa (Nemačka) koji je pobedio na Svetskom kupu u Pekingu...

Prošle godine, Lidija Mihajlović je postala peti strelac iz Srbije koji je osvojio kristalni globus ISSF za pobedu u finalu Svetskog kupa. Pre nje su pobeđivali Jasna Šekarić (šest puta), Goran Maksimović (tri puta) i po jednom Nemanja Mirosavljev i Stevan Pletikosić. Tako je u Srbiji trenutno čak 12 kristalnih globusa!

Najtrofejnija je Jasna Šekarić koja ima šest kristalnih globusa (dva MK pištoljem - 1988. i 1990. oba puta u Minhenu) i četiri vazdušnim pištoljem (1988. u Minhenu, 1996. u Nefelsu, 1997. u Luganu i 2005. u Minhenu). Jedna je od retkih takmičarki koja je u jednom finalu Svetskog kupa pobedila sa oba oružja (prvo finale Svetskog kupa 1988. u Minhenu). Jasna Šekarić je u finalu osvojila i tri srebra i jednu bronzu!

Goran Maksimović ima tri kristalna globusa i jedan je od malobrojnih strelaca u svetu koji je pobedio u finalu Svetskog kupa sa sva tri oružja! MK puškom trostav trijumfovao je1991. u Minhenu, vazdušnom puškom 1990. u Minhenu i MK puškom 60 metaka ležeći 1988. u Minhenu! Ima drugo mesto MK puškom 3 puta 40 metaka u Minhenu 1988.

Po jedan kristalni glubus imaju Lidija Mihajlović (MK puška 3 puta 20 metaka u Vuksiju 2009.), Nemanja Mirosavljev (MK puška 3 puta 40 metaka u Minhenu 1995.) i Stevan Pletikosić (MK puška 60 metaka ležeći u Minhenu 1991.). PODACI O FIRMI

Naziv: Streljački savez Srbije
Adresa: Službeni Put Zavoda 5
Grad: Beograd 11030
e-mail: office@serbianshooting.rs
Web: www.serbianshooting.rs
Tel: +381 11 3058-571

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Tri pojedinačne titule Pančevcima na Prvenstvu Vojvodine MK oružjem

Od četiri, strelci Pančeva, osvojili su tri pojedinačne titule na Prvenstvu Vojvodine za za kadetski... Više...

Konferencija za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu (gađanje glinenih... Više...

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri sa rezultatom 1.766 krugova boljim od državnog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed