Pravilno izlaganje suncu nije rizik za zdravlje

Beograd, 29. Juni 2010. PR Objave: Saopštenje -

Pravilno izlaganje suncu nije rizik za zdravlje

Javno-zdravstvena inicijativa "Wellness Program Srbija" je organizovala Stručni skup "Sunce kao faktor rizika zdravlja". Cilj Strucnog skupa je bio da se podigne nivo svesti stanovništva i javnosti o pravilnom izlaganju Suncu, čime bi se uticalo na veću primenu metoda dermatološke zaštite i prevenciju bolesti kože.

Javno-zdravstvena inicijativa "Wellness Program Srbija" je organizovala Stručni skup "Sunce kao faktor rizika zdravlja". Cilj Strucnog skupa je bio da se podigne nivo svesti stanovništva i javnosti o pravilnom izlaganju Suncu, čime bi se uticalo na veću primenu metoda dermatološke zaštite i prevenciju bolesti kože.

Kozmetika Multiaktiv aktivno učestvuje u realizaciji Stručnog skupa. "Rado smo se priključili organizaciji Skupa, jer već dugo radimo na edukaciji potrošača o zaštiti kože od štetnih UV zraka. Potrebno je ljude upozoriti na obavezno korišćenje zaštitnih proizvoda koji su lako primenjivi, dobrog kvaliteta i nisu rizični po zdravlje. Upravo su ovo kriterijumi kojih se držimo kada razvijamo Multiactiv proizvode za negu i zaštitu kože od štetnog dejstva UV zraka. U našem asortimanu proizvoda za sunčanje se nalaze mleka, losioni, ulje, kreme i sl. čija je osnovna odlika da sadrže sirovine renomiranih proizvođača, kombinacije UVA i UVB filtera, kao i ulja koja u sebi sadrže prirodne UV filtere." kaže direktor Multiactiv kozmetike Damjan Korda.

Prema podacima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u svetu svake godine od karcinoma kože oboli 2-3 miliona ljudi, dok je u Srbiji broj novoobolelih od menaloma i nemelanomskih tumora kože oko 4400. Smrtnost od ovih oboljenja se u Srbiji od 1970. uvećala 2 puta kod žena i 3 puta kod muškaraca, tako da sada od ovih oboljenja godišnje umre oko 400 ljudi. Stručnjaci sa Instituta ističu i da je najveći rizik od ovih oboljenja u Australiji, SAD i severozapadnoj Evropi. U Australiji čak 2 od 3 stanovnika oboli od raka kože.

Mr Gordana Hasimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, je naznačila da je od velikog značaja za Srbiju Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda, koji je donesen sa ciljem obezbeđivanja visokog nivoa zastite zdravlja i bezbednosti potrošača koji upotrebljavaju proizvode, kao i Zakon o zaštiti potrošača, kojim će biti ispunjene obaveze Srbije da primeni evropske standarde u toj oblasti.

Tokom skupa prisutnima su se obratili dr Milan Manojlović, direktor Doma zdravlja Niš, koji je ujedno i najveći Dom zdravlja u Srbiji i predsednik Udruženja menadžera primarne zdravstvene zaštite, koji je govorio o iskustvima DZ Niš u ovoj oblasti i o projektu Kuća lepote, dr Snežana Đorić, opšta bolnica Bel Medic, sa temom "UV zraci – negativan uticaj na zdravlje i lepotu koze",  dr Ivana Petrović, opšta bolnica Bel Medic koja je govorila o zaštiti kao najboljem načinu prevencije starenja i oštećenja kože, Mr sci med dr Ana Jovičević, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, sa temom "Sunce i  tumori kože", dipl. ing. Marijana Spasenić i dipl. ing. Jelena Lazarević, iz kozmetike Multiactiv su govorile na temu "Nega i zaštita kože od štetnog dejstva UV zraka", kao i Nataša Davidov, iz časopisa Cosmopolitan koja je predstavila akciju časopisa Safe Sun. 

Svi govornici su se složili da je preventivna zaštita neophodna, kao i da moderni trendovi i navike umnogome utiču na ponašanje stanovništva. Učesnici su se složili da bi i država trebalo da se uključi u kontrolu nekih tretmana koji mogu da izazovu i negativne posledice, među kojima je svakako i korišćenje solarijuma.         

"Wellness Program Srbija" predstavlja javno-zdravstvenu inicijativu koja ima za cilj da u okviru jačanja kulture zdravlja podigne nivo svesti stanovništva i edukuje javnost o značaju zdravog načina života i prevencije. Koncept ovog programa je da kroz niz susreta, istraživanja, panel diskusija, stručnih skupova, obuka, sakupljanja korisnih informacija, treninga, razmene svetskih iskustava i drugih aktivnosti utiče na snaženje kulture zdravog života kod svih nosilaca interesa.PODACI O FIRMI

Naziv: Bovan Consulting
Adresa: Žorža Klemansoa 13
Grad: Beograd 11000
e-mail: consulting@bovan.eu
Web: www.bovan.eu
Tel: + 381 11 3036 133
Kontakt osoba:
Ime: Maja Barać Stojanović
Funkcija:
Tel: + 381 11 3036 134
e-mail: maja.barac@bovan.eu

Više...

Ključne reči

Zdravlje, sunce, wellnwss program

POVEZANI SADRŽAJI

Za fantastično stanje vašeg organizma - Slana pećina Fantastico

Zakoračite u svet zdrave soli Dva osnovna preduslova za svakodnevno funkcionisanje su dobro zdravlje... Više...

Zašto mobilni uređaji mogu biti opasni po zdravlje dece

Mobilni uređaji mogu biti opasni po zdravlje dece Deca i mladi mobilne uređaje koriste četiri... Više...

Zašto je dobro za vaše zdravlje da se ljutite poput deteta?

Odrasli koji svoje emocije često sputavaju, skrivaju i ne izražavaju mogu da ugroze svoje psiho-fizičko... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed