Tradicionalni Osmomartovski turnir za dame u Beogradu

Beograd, 02. Mart 2010. PR Objave: Najava -

Tradicionalni Osmomartovski turnir za dame u Beogradu

Tradicija Osmomartovskog turnira za dame, duga je skoro pola veka. Za to vreme, ovaj turnir, ponos šahovskog Beograda od 1965. godine, imao je uspona i padova, u zavisnosti od situacije u kojoj se i grad Beograd nalazio. Ipak, od pre dve godine, Osmomartovski turnir doživljava drugu mladost, što je trend koji se nastavalja i danas.

Tradicija Osmomartovskog turnira za dame, duga je skoro pola veka. Za to vreme, ovaj turnir, ponos šahovskog Beograda od 1965. godine, imao je uspona i padova, u zavisnosti od situacije u kojoj se i grad Beograd nalazio. Ipak, od pre dve godine, Osmomartovski turnir doživljava drugu mladost, što je trend koji se nastavalja i danas.

Uloge su malo promenjene, u šahovski svet su ušli neki novi ljudi, kojima je poverena organizacija ovog međunarodnog turnira, i prema svemu sudeći, u izboru se nije pogrešilo. Tim povodom, u prostorijama Turističke organizacije Beograda organizovana je konferencija za medije, kojoj su između ostalih prisustvovali nekada najbolja šahistkinja na ovim rostorima Milunka Lazarević, predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu Dragan Ćirić , predsednici ŠS Srbije Aleksandar Milijanović i ŠS Beograda i Ljubomir Riznić, kao i izvršni direktor ŠS Beograda Dragan Kotevski.

– Imali smo dosta problema u organizaciji ovogodišnjeg turnira, pre svega zbog poklapanja termina turnira sa pojedinačnim prvenstvom Evrope u Rijeci – naveo je potpredsednik ŠS Beograda i predsednik Organizacionog odbora Osmomartovskog turnira Dušan Cogoljević. – Bilo je teško pronaći igračice koje bi održale visok rejting ovog turnira, a da nisu prijavljene za EP, ali mislim da smo u tome na kraju i uspeli.

Takođe, ideja je bila da se na jednom mestu okupi i veći deo ženske reprezentacije Srbije, ali je većina prednost dala Rijeci.

– Mogli smo da promenimo termin, ali, zbog tradicije to nismo učinili – nadovezao se Cogoljević. – Ovog puta, pojedine šahistkinje su se odlučile za Evropsko prvenstvo, ali pokušaćemo već u toku ove godine da dogovorimo sve detalje oko narednog Osmomartovskog turnira, kako se ova situacije ne bi ponovila.

Poznato je da su organizatori Osmomartovskog turnira tokom istorije duge pola veka, rado davali šansu mladim šahistkinjima. Od te prakse se ne beži ni danas. Ponovo je pružena šansa mladim igračicama, a aktuelnoj omladinskoj prvakinji države Jovani Erić (18), pridružiće se i najtalentovanija šahistkinja Beograda u ovom trenutku, 16–godišnja Lena Miladinović. Pored njih, tu je i 23–godišnja Grkinja Maria Ana Stefanidi, trećeplasirana na prvenstvu Helena.

– Pre svega, ovaj turnir je i svojevrsna šansa mladim šahistkinjama sa ovih prostora da pokažu talenat. Takođe, od pet predstavnica Srbije na ovom turniru, sve su učesnice pojedinačnog šampionata Srbije, tako da smo i sa te strane ispunili uslove – rekao je izvršni direktor ŠS Beograda Dragan Kotevski.

Sa tehničke strane, najvažnija promena je mesto igranja turnira. Uz već staru bazu, u hotelu Slavija, turnir će se igrati i u ŠS Beograda na Starom Difu, što će ovim renoviranim prostorijama praktično biti vatreno krštenje. U Slaviji, igraće se od srede do petka (od 16 časova), dok će se na Starom Difu igrati ostala kola, takođe u istom terminu...

Turnir se igra pod pokroviteljstvom Skupštine grada, u tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a over godine pomogli su i sponzori – Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, Dunav osiguranje, Visoka poslovna škola za strukovne studije iz Čačka, AD BAS...PODACI O FIRMI

Naziv: Šahovski savez Beograda
Adresa: Deligradska 27/III
Grad: Beograd 11000
Web: www.beochess.rs
Tel: +381 11 3619 286

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Beograde, voli te jedan Ivan: Air jastuci - paradigma za prirodu i umetnost

Umetnik Ivan Divan odlučio je da još jednom pomeri granice poznatog i da novim projektom Air jastuci... Više...

Tradicionalna premijera animiranih filmova đaka Britanske internacionalne škole (BIS) u Beogradu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

Klub animiranog filma BIS postoji već deset godina. Krajem svake školske godine, kulminacija rada... Više...

Učenici Britanske internacionalne škole na Svetskom danu matematike ostvarili zavidne rezultate

Na nedavno održanom online takmičenju iz matematike Svetski dan matematike su učestvovali učenici... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed