Intervju sa selektorom šampiona sveta Ponjavićem

Beograd, 06. Januar 2010. PR Objave: Intervju -

Intervju sa selektorom Å¡ampiona sveta PonjaviÄem

Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, šampiona sveta iz Detenhajma 2009. Miloš Ponjavić, profesor fizičkog vaspitanja iz Gornjeg Milanovca, nedakadašnji uspešni atletičar Crvene zvezde, ogorčen je odnosom države prema kuglaškom sportu i, posebno, prema svetskim prvacima i rekorderima!

Selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, šampiona sveta iz Detenhajma 2009. Miloš Ponjavić, profesor fizičkog vaspitanja iz Gornjeg Milanovca, nedakadašnji uspešni atletičar Crvene zvezde, ogorčen je odnosom države prema kuglaškom sportu i, posebno, prema svetskim prvacima i rekorderima!

- Najviše mi smeta što izgleda političarima naš znoj smrdi, a znoj ostalih srpskih sportista – miriše. Jedino tako mogu da objasnim činjinicu da nas, osim potpredsednika vlade Ivica Dačića, kome još jednom zahvaljujem na prijemu, niko drugi nije primio posle zlatne medalje sa svetskim rekordom na Šampionatu sveta u maju, a osim od generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije dr Daneta Korice i Kraljevskog doma Karađorđevića, nismo primili ni jednu čestitku, niti od predsednika države, niti od premijera, a što je najružnije ni od Ministarstva za omladinu i sport!? Kuglašice Hrvatske, koje su u Detenhajmu osvojile srebro, nekoliko dana posle Šampionata sveta, primio je predsednik Mesić. Nemam ništa protiv drugih sportova, radujem se, kao sportista i stručnjak svakom uspehu srpskog sporta, ali me pogađa kada predsednik i ministarka čestitaju pobedu na običnom teniskom turniru, ili za osvajanje evropske bronze u veslanju i drugim sportovima, a svetski prvaci kao da ne postoje.

Ponjavić ističe da samo on i igrači znaju šta je ova generacija žrtvovala i koliko je truda uloženo u zlatnu medalju i svetski rekord iz Detenhajma:

- Igrači su se odrekli svega, sve podredili šampionatu sveta, a ja sam bio i trener, maser i lekar, otac i psiholog i rezultat je možda i najveći uspeh našeg sporta u 2009. jer smo dva puta pobedili Nemačku, koja sto godina nije izgubila zvaničnu utakmicu na svojim stazama! Doživeo sam i da mene "špijunira" član stručnog štaba Nemačke, da prati šta i kako radimo, a do pre nekoliko godina, ja sam "krao" od drugih trenera. Selektor Nemačke Karl Hajnc Šmit je smenjen jer je osvojio "samo" srebro na Šampionatu sveta. Naš Vilmoš Zavarko je sa dva seniorska svetska rekorda 700 i, potom, 728 čunjeva, prvih u istoriji kuglaškog sporta od 700 i više  čunjeva, bio prva zvezda šampionata i ono što je Bolt u atletici to je danas Vili u kuglanju i pored ovih uspeha, na kraju smo doživeli da nas se sopstvena država odrekne i bagatališe naš uspeh – ogorčen je Ponjavić.- Odmah da kažem da nije sve u nagradama i novcu, znamo da nismo olimpijski sport i da ne možemo da konkurišemo za nacionalna priznanja i nagrade, ali mnogo nas boli što je izostala ona osnovna, ljudska pažnja, čestitka i prijem na državnom nivou kakav zaslužuje zlatna medalja na šampionatu sveta.

Miloš Ponjavić je prošao u kuglaškoj struci sve – bio je selektor seniorke i juniorske reprezentacije, koordinator rada svih trenera reprezentacije i selektora, predsednik "struke". Jedini je trener u kuglanju koji je profesionalac (u Metalcu iz Gornjeg Milanovca) od 1986. i predaje na visokoškolskim ustanovama i u Hrvatskoj i u BiH, a u Srbiji je osmislio i vodio veoma cenjene trenerske seminare za licence.

- Otvoreno kažem, i naša kuglaška organizacija, posebno onaj stručni deo, zbog poslednjih poteza u izboru novih selektora, nije zaslužila ovu zlatnu medalju. Pojedini "stručnjaci" i članovi rukovodstva su se drznuli i da kažu da je "svako mogao da vodi ovu reprezentaciju na SP" jer, pobogu, imali smo sve same asove koji su morali samo da izađu na stazu i pokupe medalje. To su zlonamerne primedbe koje samo oslikavaju trenutno stanje u našoj organizaciji, jer stručnjaci kojima sam ja, sa još nekoliko uglednih trenera, predavao i izdavao licence, su sklonjeni i dovedeni ljudi, uz neke časne izuzetke a oni će se prepoznati, koji nemaju niti autoritet, niti znanja da budu u stručnoj komisiji ili da vode, kao selektori, reprezentacije. Nemam ništa protiv vozača i portira, ovo su časna zanimanja poštenih i dobrih ljudi, ali nisu oni za trenere i selektore, sa našim sportom skoro i da nemaju nikakve veze. Došli smo u situaciju da na našem uspehu, postignutim sa mnogo rada i truda i uz ogromna odricanja, uživaju ljudi koji su počeli i ostali u kuglanju kroz radničko sportske igre. Neke dobre kuglaške radnike i velike prijatelje našeg sporta brine i ljuti ovakva politika dela rukovodstva, posebno u sektoru stručnog radi, ne odobravaju je, pa me ne bi iznenadilo da se povuku. Nisam sujetan, ne smatram i da sam najbolji i najpametntiji, ali, ako se nastavi erozija stručnog rada i rukovođenja, teško da ćemo sačuvati ovu poziciju u svetskom kuglanju pošto smo dozvolili da nas vode "sindikalci" –upozorio je na kraju Miloš Ponjavić.

U vreme kada je ovaj razgovor vođen, na sajtu Kuglaškog svaza Hravtske osvanula je vest da je Vlada Hrvatske nagradila sa ukupno 455.000 kuna (jedan evro je oko sedam kuna) stručni štab i kuglašice za svetsko srebro u Detenhajmu. Svaka igračica je dobila oko 5.000 evra, ostalo su podelili članovi rukovodstva...

Bogata riznica trofeja 

Miloš Ponjavić je vodio seniorsku reprezentaciju na SP 2000. u Poznanju kada je osvojena, posle dugo vremena, nova ekipna svetska medalja i to bronzana. Ponovo je preuzeo seniore 2006. na Šampionatu sveta u Skoplju gde je Arpad Antal osvojio zlato u kombinaciji, a sa Danielom Tepšom bronzu u paru.

Na Šampionatu sveta za seniore u Banjaluci 2008. Srbija je bila, pod vođstvom Ponjavića, najbolja nacija sa šest medalja: zlato miks para Vilmoš Zavarko – Zorica Barać, srebra Nevenke Joković u sprintu, Vilmoša Zavarka u sprintu i u kombinaciji, kao i Livie Santo – pojedinačno i bronza Jovana Ćalića u sprintu.

U Detenhajmu na SP Srbija je sa Milošem Ponjavićem postala ekipni šampion sveta sa svetskim rekordom, a Vilmoš Zavarko je tri puta obarao junirski i dva puta seniorski svetski rekord.

Selektor juniora Ponjavić je bio na šampionatima sveta 1995. u Hunedoari, 1997. u Trevoizu, 1999. u Opavi, 2001. u Kopru, 2003. u Augzburgu, 2005. u Nahodu, 2006. u Bolcanu i 2008. u Zadru i sa skoro svih ovih takmičenja omladinci su se vraćali okićeni trofejima. Iz Zadra se muška juniorska reprezentacija Srbije vratila sa tri zlatne i srebnom medaljom. Trostruki šampion sveta postao je Vilmoš Zavarko: u paru sa Milošem Radojičićem, pojedinačno i za kombinaciju, a reprezentacija je bila druga. Prošle godine na Svetskom kupu u Rijeci, Ponjavić je bio uz Vilmoša Zavarka koji je osvojio juniorsko zlato u kombinaciji a Nevenka Joković i Daniel Tepša bronzane medalje u seniorskoj konkurenciji.PODACI O FIRMI

Naziv: Kuglaški savez Srbije
Adresa: Deligradska 27/III
Grad: Beograd 11000
Web: www.kuglanje.cilj.org
Tel: + 381 11 2645780

Više...

Ključne reči

kuglanje, selektor, sampion sveta

POVEZANI SADRŽAJI

Podeljene titule srpskom podmlatku u kuglanju

Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos) u konkurenciji juniora, Miloš Vojnović (Senta Visa prom)... Više...

Goran Čaluković i Ivana Ivanović pobednici u Kraljevu

Goran Čaluković, prvotimac superligaša Metalca iz Gornjeg Milanovca i Ivana Ivanović, kuglašica... Više...

Robert Ernješi i Dijana Brahna najbolji posle prvog dela pojedinačnih juniorskih Šampionata Srbije

Junior Sente Visa prom Robert Ernješi i juniorka zrenjaninskog Kristala Dijana Brahna zabeležili... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed