Srpski IT menadžeri spremni za računarski oblak

Beograd, 25. Novembar 2009. PR Objave: Obaveštenje -

Srpski IT menadžeri spremni za raÄunarski oblak

Na nedavno održanoj konferenciji Cisco Expo 2009 u čijem fokusu je bio dalji razvoj data centara i virtuelizacija, kolaboracija i objedinjene komunikacije, kao i bezbednost na mreži, sprovedeno je istraživanje među učesnicima o poznavanju prednosti virtuelizacije, upotrebi "računarskog oblaka" i "softvera-kao-usluge" u poslovanju.

Na području informacionih tehnologija promene su velike i učestale, eksplozivan rast dešava se u četiri stuba tehnologije – smeštajnim kapacitetima, protoku, brzini izračunavanja i informacijama. Postavlja se pitanje koje tehnologije će omogućiti kontinuirani napredak, bez obzira na ekonomske okolnosti. Prema analizama kompanije Cisco jedno će biti tehnologije vezane za kolaboraciju, i druga grupa su data centri i obrada podataka, odnosno migracija na cloud computing. To su megatrendovi koji danas postoje, a toga su svesni i domaći IT menadžeri i inženjeri.

Kako pokazuje istraživanje sa Cisco Expo 2009, učesnici kao najveću prednost virtuelizacije ističu povećan nivo korišćenja resursa (65.63%), a zatim pojednostavljeno upravljanje (43.75%), kao i smanjenje operativnih troškova - smanjenje troškova infrastrukture, struje, hlađenja...(43.75%). Gotovo 10% srpskih preduzeća već koristi prednosti virtuelizacije.

Pitanja koja zabrinjavaju domaće IT menadžere i inženjere u vezi sa novim tehnologijama su skalabilnost data centara, odnosno mogućnosti podešavanja u skladu sa zahtevima posla (40.63%), migracija aplikacija i vreme potrebno za uvođenje novih aplikacija (34.38%), a u manjoj meri efikasno korišćenje energije (28.13%).

Trećina ispitanika planira ubuduće korišćenje cloud-based aplikacija i servisa u okviru kompanije, najvećim delom office aplikacija (21.88% od onih koji su potvrdno odgovorili) , poslovnog softvera (18.75%) i e-mail naloga (18.75%). Naprednije usluge kao što su online sastanci i web konferencije koristilo bi 10% IT menadžera i inženjera.

O kompaniji Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža koja transformiše način na koji se ljudi povezuju, komuniciraju i sarađuju. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti nalaze se na adresi http://newsroom.cisco.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Attache
Adresa: Vase Čarapića 15
Grad: Beograd 11000
Web: www.attache-pr.com
Tel: +381 (0) 11 3036 474
Kontakt osoba:
Ime: Vladimir Veličković
Funkcija: Consultant
Tel:
e-mail: vladimir.velickovic@attache-pr.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Udruženje studenata informatike "FONIS" sa Fakulteta organizacionih nauka organizuje projekat "C2S - Kompanije studentima"

Cilj projekta je prenošenje znanja iz oblasti IT-a i povezivanje studenata sa IT kompanijama. Na... Više...

Studenti studentima

Interesuje te svet informacionih tehnologija? Želiš da budeš u toku sa najnovijim trendovima u... Više...

IT kompanija Symphony najavila otvaranje novih razvojnih centara u Srbiji i regionu

Symphony, IT kompanija koja je prošle godine nakon San Franciska i Sarajeva, otvorila svoj razvojni... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed