Kad u kujni vlada red...

Novi Sad, 24. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Kad u kujni vlada red...

Povodom 162 godine postojanja Muzeja Vojvodine priređena je izložba dozidnica "Kad u kujni vlada red..." autorke Ljiljane Trifunović, višeg kustosa, etnologa. Izložba će biti otvorena 26. oktobra 2009. godine u 19 sati. Kroz izložbu "Kad u kujni vlada red..." posetioce će svake srede i svake druge subote u 13 sati voditi autorka Ljiljana Trifunović. Izložba je otvorena od 26. oktobra do 18. decembra 2009. godine.

U okviru ove izložbe će biti održano predavanje o Kolekciji dozidnica Etnološkog odeljenja. Predavanje će održati Ljiljana Trifunović, viši kustos, etnolog, u četvrtak, 10. decembra 2009. godine, u 13 sati.

Pojam dozidnica se u inventarnim knjigama Etnološkog odeljenja prvi put pojavljuje 1974. godine i odnosi se na platno pravougaonog oblika sa izvezenim idiličnim ornamentom. Dozidnice imaju dvojaku funkciju – da zaštite zid od prljanja i da ga ukrase.

Etnološko odeljenje Muzeja Vojvodine poseduje 158 dozidnica, koje su nabavljene u periodu od 1960. do 2009. godine: 78 dozidnica je otkupljeno, a 80 je dobijeno putem poklona. Najstarija dozidnica u Kolekciji je dozidnica pod inv. br. 11910, datirana u 1905. godinu. Kao najmlađe dozidnice pojavljuju se one koje su nabavljene tokom proleća 2009. godine, a nastale su u periodu od 1965. do 1970. godine. Kolekcija Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine je jedna od najbogatijih kolekcija dozidnica u muzejima Srbije.

Bez obzira na današnje pojedinačne pokušaje vraćanja dozidnica u savremene kuhinje, one će i dalje obogaćivati muzejske zbirke i tako čuvati uspomene čitavih generacija. Današnja žena–domaćica takođe teži ka urednoj kuhinji i, ako pak ima želju da dozidnicu postavi u takvu kuhinju, najčešće neće koristiti staru dozidnicu, jer je svesna postojećih oštećenja: starih mrlja, rupa i oparanog veza. Mamina ili bakina dozidnica može da ima i neprikladan natpis, pa je to još jedan razlog za nabavljanje nove. S druge strane, domaćice često žele same da izvezu dozidnicu, baš kao što su to radile njihove bake ili mame. One tada naručuju novi šablon, sa motivom starog štednjaka i posuđa ili pak sa potpuno savremenim ornamentom i prilagođenim tekstom, održavajući tako dozidnice "u životu". Danas, na početku 21. veka, na dozidnice gledamo sa simpatijama i vrlo rado se prisećamo starih, nama poznatih motiva, koji će nas vratiti u detinjstvo ili mladost i podsetiti na atmosferu mamine ili bakine kujne.PODACI O FIRMI

Naziv: Muzej Vojvodine
Adresa: Dunavska 35
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: muzejvojvodine@nscable.net
Web: www.muzejvojvodine.org.rs
Tel: +381 21 525-059

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Zavirite u svet čarobnih haljina modnog brenda SAROSSOW

I uvek taj pozitivan prvi utisak kada se vidi nova kolekcija - lepota! Stvaranje nove kolekcije modnog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed