Susret sa umetnikom Reljom Penezićem

Beograd, 16. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Susret sa umetnikom Reljom PeneziÄem

U prostoru do Galerije FLU, u Knez Mihajlovoj ulici broj 55, u utorak, 20.10. u 17 časova organizovaće se susret sa umetnikom Reljom Penezićem. Tema razgovora sa umetnikom biće "Sineastičnost slike". RELJA PENEZIĆ je video i filmski umetnik, slikar, grafičar i fotograf koji je u svom radu fokusiran na izložbe/instalacije u netipičnim javnim prostorima. Njegov rad je multimedijalna mešavina tehnologije i slikarstva, performansa i videa, umetnosti i zanata.

Penezić izlaže svoje radove širom sveta u galerijama, muzejima, filmskim i media festivalima kao i u raznim drugim javnim prostorima koje je teže kategorizovati. Njegove slike i medija instalacije su deo javnih i privatnih kolekcija u Sjedinjenim državama, Evropi i Japanu.

Penezić je rođen u Beogradu 1950. godine. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 1975. a magistrirao 1977. u klasi profesora Mladena Srbinovića. Pored Srbinovića profesori koji su najviše uticali na njegovo formiranje kao umetnika bili su  Mirjana Mihač i Radomir Reljić. Odmah po završetku studija Penezić se seli u Pariz gde započinje svoju profesionalnu umetničku praksu kao rezident u Cité Internationale des Arts od 1975. do 1980. godine. U zemlju se vraća 1980. zbog služenja vojnog roka i do 1985. ostaje u Beogradu gde aktivno radi na svom slikarstvu.  Godine 1985. odlazi u SAD na poziv Bowling Green University kao gost umetnik (Artist-in-Residence). Vreme zmeđu 1986. i 1991. proveo je u Njujorku, gde se njegova praksa uglavnom sastojala od slikarstva i grafičkog rada. Počeo je da eksperimentiše sa digitalnim medijumom, filmom, videom i fotografijom 1991, kada se preselio u San Francisco. U periodu od 1991. do 2007. koliko je živeo u San Francisku, Penezic se,  pored slikarstva i grafike, podjednako bavio i media umetnostima. Danas Relja Penezić zivi i radi u Los Anđelesu sa suprugom Viktorijom Jordanovom, legendarnom kompozitorkom Nove muzike (New Music), i njihova dva psa, Tumbom i Đangom.

Godine 1996. Zakros InterArts' Chronic Art objavljuje Penezićev CD-ROM Computer Film Sketchbook. Njegova  Audio/Video instalacija, u saradnji sa kompozitorkom Viktorijom Jordanovom, u Los Angeles County Museum, nazvana Panopticon, 2002. godine je objavljena na ArpaViva lejblu kao DVD i distribuirana je od strane Cinema Guild kompanije iz Njujorka. Godine 2004. Penezić je izabran od strane Alaska Arts Council da kreira permanentnu media instalaciju, video pejzaž: The Alaska Cycle. Sledeće, 2005. i 2006.  Alaska Arts Council je narucio od Penezića i dve slike velikog formata: Alaska Time-Lapse i Views of Tundra za permanentnu instalaciju u novom Psihijatriskom Institutu Aljaske. Relja Penezic jedan je od osnivaca ARTaVIVA-e, kompanije/kustoskog projekta posvećenog promociji audio/video umetnosti kao medijuma za permanentne instalacije. Pored internacionalne umetničke karijere Penezić je radio i kao  kreativni direktor "ID8" (Ideate),  branding agencije iz Los Anđelesa, art direktor i dizajner za Jump Ship Studios iz San Franciska, i dizajner/Visual Effects Artist za Fleet Street Pictures iz San Franciska. Relja Penezic je, takođe, bio i Master Printmaker za John Nichols Printmakers iz Njujorka, specijalizovanih za litografiju i sito štampu za limitirane edicije. Kao gost predavač, bio je na Princeton University School of Architecture, Maryland Institute College of Art, Haverford College i Bowling Green State University.PODACI O FIRMI

Naziv: Galerija fakulteta likovnih umetnosti
Adresa: Knez Mihailova 53
Grad: Beograd 11000
e-mail: galerijaflu@flu.bg.ac.rs
Tel: 011/ 2630 635

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Izložba slika Stojana Milanova u galeriji ATRIJUM

U sredu 21.decembra 2011.godine u 19 časova u galeriji Atrijum, biblioteke grada Beograda, Knez... Više...

Otvorena izložba Savremeni tradicionalisti

U prepunoj galeriji Hexalab u subotu uveče Nikola Kusovac je otvorio izlozbu Savremeni tradicionalisti... Više...

Ogledalo ljubavi Olje i Šejke

Izložbom Olja i Šejka Ogledalo ljubavi Fond Olge Olje Ivanjicki otvara Galeriju Olja Ivanjicki... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed