Promocija evropskih vrednosti i implementacije novih kulturnih formi u Srbiji

Zrenjanin, 15. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -

Promocija evropskih vrednosti i implementacije novih kulturnih formi u Srbiji

Na inicijativu Kulturnog fronta iz Beograda, Millenniuma iz Kragujevca i Kulturnog centra Zrenajnina, u Srbiji započinje trogodišnji program kulturne razmene koji ima za cilj da stvori model promocije evropskih vrednosti i implementira novu evropsku kulturnu formu u Srbiji.

Predstavnici ove tri organizacije boravili su u Amsterdamu, gde su sa holandskim partenrom, neprofitnom organizacijom Felix Meritis, dogovorili detalje realizacije zajedničkog projekta koji će biti finasisran iz tzv. velikog MATRA programa Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije.

Projekat "The City" ("Grad") ima za cilj da stvori novi kulturni model rada predstavljen u tzv. evropskim centrima za kulturu i debatu. Prvi takav centar će početkom septembra biti formiran u Beogradu, da bi do kraja programa, sličan model trebalo da nastane i u Kragujevcu i Zrenjaninu. Evropski centar za kulturu i debatu će imati za cilj promovisanje socijalne transformacije i evropskog sistema vrednosti (različitost, multikulturalnost, pravda, jednakost...), a formalno će organizovati redovne javne debate sa kredibilnim gostima iz zemlje i sveta, koje će pored posetilaca iz Beograda, imati prilike da čuju i Kragujevčani i Zrenjaninci.

Osim toga, centar ima zadatak i da bude generator ideja i inicijativa iz sfera umetnosti i socijalnog angažmana, da organizuje i promoviše kako događaje, tako i intersektorsku saradnju i dijalog. Uz formiranje Evropskog centra, projekat će imati i redovne godišnje festivale - REFRAKT (svakog maja) i Festival evropskog filma (oktobar - novembar), gde će se istovremeno u nekoliko gradova Srbije posetiocima predstavljati nova dostignuća iz sveta umetnosti. Veoma značajnu ulogu u projketu, koja se odnosi na podršku mladim liderima, imaće i "Letnja akademija" na kojoj će svake godine, selektovanih dvadesetak mladih ljudi iz regiona ex-Jugoslavije, imati priliku da slušaju ekskluzivne predavače iz sveta i zemlje, koji će im prenositi nova znanja i iskustva iz sfere politike, medija, kulture i ekonomije.

Pored direkne podrške procesu evropskih integracija Srbije, ovaj projekat će imati za cilj i da po principima decentralizacije (autonomija u radu; razmena ljudi, programa i ideja; tematske akcije...) umreži zainteresovane institucije i organizacije kulture i civilnog sektora iz zemlje, regiona i EU.PODACI O FIRMI

Naziv: Kulturni centar Zrenjanina
Adresa: Narodne omladine 1
Grad: Zrenjanin 23000
Web: www.kczr.org
Tel: 023 566 712

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Deezer 'Shows' u više od 51 zemlje širom sveta

Fanovi širom Evrope i Južne Amerike sada mogu pristupiti lokalnim i globalnim podkastima pomoću... Više...

Ambasadorka Australije rado viđen gost LUNE i Požarevca

Kad je posvećenost poslu i stvaralaštvu zajednička vrednost, onda ne samo da nema prepreka - već... Više...

Otvoren Međunarodni festival kulture "Rusko Cveće"

Jubilarni X Međunarodni festival kulture "Rusko Cveće" u organizaciji Ministarstva kulture Ruske... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed