Srpski trio nišani kristalne globuse

Beograd, 12. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -

Srpski trio nišani kristalne globuse

Troje srpskih strelaca Lidija Mihalović (Niš), Stevan Pletikosić ("Čika Mata", Kragujevac) i Damir Mikec (Policajac), sa selektorom Zoranom Stojiljkovićem učestvovaće od 24. do 29. oktobra u finalu Svetskog kupa čiji je domaćin kineski grad Vuksi. Pobedniku u svakoj disciplini će pripasti kristalni globus Međunarodne federacije streljačkoh sportova (ISSF).

Mihajlovićeva će gađati MK puškom 3 puta 20 metaka, Pletikosić MK puškom 3 puta 40 metaka, dok će se Damir Mikec nadmetati MK pištoljem na 50 metara!

- Organizovali smo i uspešne pripreme u Novom Sadu – kaže selektor Zoran Stojiljković. – Iskoristili smo lepo vreme, koje nam je išlo na ruku, da treniramo MK oružjem, pošto su se naši takmičari plasirali samo u disciplinama za malokalibarsku pušku i pištolj.

Nastavljena je i dobra praksa da se pred velika takmičenja proveri oružje i municija, kako je to urađeno uoči OI u Pekingu prošle godine:
- Stevan Pletikosić i Nemanja Mirosavljev u toku ove sedmice odneće u Birmingem u fabruku municije Teneks, sa kojom gađaju skoro svi vrhunski svetski strelci, deset "cevi" na kontrolu i tamo će pokušati da za svako oružje pronađu odgovarjuću seriju municije, koja daje najmanju "grupu" u meti. Ovakvi testovi su veoma korisni jer oslobađaju stelca pritiska da je imao loš pogodak zbog loše municije – objasnio je Stojiljković.

Za Stevana Pletikosića je vezan i mali kuriozitet: klub mu je kupio nedavno MK pušku Anšic proizvedenu 1965. i veoma malo korišćenu, za koju njegov trener Saša Pauković kaže da je cev od švedskog čelika iz čuvene serije 44 -23 i da može da izdrži i 100.000 metaka! Poneće je u Birmingem na testiranje municije...

Lidija Mihajlović se u finale Svetskog kupa plasirala osvajanjem srebrne medalje na Svetskom kupu u Milanu ove godine MK puškom 3 puta 20 metaka. Ovo joj je drugi put u karijeri da gađa u finalu. Prvi put 2007. u Bangkoku osvojila je srebro. Sa EŠ ima srebro vazdušnom puškom 1994. iz Strazbura, a sa Svetskih kupova jednu zlatnu i pet srebrnih medalja.

Stevan Pletikosić je do prilike da gađa u finalu Svetskog kupa došao osvajanjem bronze na Svetskom kupu u Pekingu ove godine. Šest puta je do sada gađao za kristalne globuse. Jedan je osvojio 1991. u Minhenu kada je MK puškom 60 metaka ležeći postigao apsolutni svetski rekord od 600 krugova i pošto je tada bio junior računao mu se i kao omladinski svetski rekord. Ima srebro u finalu Svetskog kupa iz Bangkoka 2007. MK puškom 3 puta 40 metaka.  Sa Olimpijskih igara ima bronzu iz Barselone 1992, dva svetska srebra osvojio je u Milanu 1994. i Zagrebu 2006.  i ima dva evropska zlata i tri evropske bronze. Sa Svetskih kupova ima dva zlata, četiri srebra i jednu bronzu.
Damiru Mikecu je ovo prvo učešće u finalu i plasirao se osvjanjem srebrne medalje MK pištoljem na Svetskom kupu u Minhenu, koji mu je i bio prvi trofej u karijeri na  mitinzima za Svetski kup.

U finalu Svetskog kupa (ovo je 21. turnir) do sada je učestvovalo 999 strelaca i prvi koga prozovu na vatrenu liniju u Vuksiju biće – jubilarni 1.000. U finale Svetskog kupa ide po osam strelaca u svakoj disciplini (ima ih 15) koji su na četiri Svetska kupa u godini osvojili najviše poena (daju se i za plasman i za rezultat), a automatski pravo učešća imaju prošlogodišnji pobednici i u olimpijskoj godini osvajači medalja sa OI. Najviše učešća ima Nemac Ralf Šuman (MK pištolj brza paljba) čak 19, propustio je samo prvi 1988. Od srpskih strelaca najviše učešća ima Jasna Šekarić 14, od 1988. do 2008. Osvojila je šest kristalnih globusa, ima tri druga mesta i jednom je bila treća. Ukupno je 23 puta gađala za kristalne globuse (u nekim finalama Svetskog kupa gađala je sa oba oružja, MK i vazdušni pištolj) i uvek se plasirala u plej of! Bila je i četiri puta četvrta, dva puta peta, tri puta šesta i četiri puta osma.PODACI O FIRMI

Naziv: Streljački savez Srbije
Adresa: Službeni Put Zavoda 5
Grad: Beograd 11030
e-mail: office@serbianshooting.rs
Web: www.serbianshooting.rs
Tel: +381 11 3058-571

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Tri pojedinačne titule Pančevcima na Prvenstvu Vojvodine MK oružjem

Od četiri, strelci Pančeva, osvojili su tri pojedinačne titule na Prvenstvu Vojvodine za za kadetski... Više...

Konferencija za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu (gađanje glinenih... Više...

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri sa rezultatom 1.766 krugova boljim od državnog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed