Retrospektiva filmova Marka Cvejića

Beograd, 12. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Retrospektiva filmova Marka CvejiÄa

U okviru retrospektive filmova Marka Cvejića u sredu, 16. septembra, biće prikazan film "Priča o Janu Lenhartu" (2009) - Vladimir Lenhart, mladi avangardni muzičar, nakon putovanja po svetu, vraća se u svoje rodno selo u potrazi za umetničkim korenima svoga dede Jana Lenharta, jednog od najpoznatijih pevača narodne muzike vojvođanskih Slovaka. Projekcije su u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je besplatan.

Na svom čudnom, svojevrsnom "road movie" istraživanju, otkriva pojedinosti i zanimljivosti o Janovom životu, nastupima, popularizaciji slovačke narodne muzike, kroz koje su prožete činjenice o istoriji i tradiciji vojvođanskih Slovaka.
U četvrtak, 17. septembra, na repertoaru su tri filma ovog autora: "Od Terazija do Triglava" (2006) - o devojci koja provodi letnji odmor na Sajeta festivalu u Sloveniji. Vraća se kući u Beograd i suočava se sa problemima životnog okruženja; "Radio Apokaliptiko" (2008) - priča o zanimljivom fenomenu okupljanja velikog broja ljudi, pripadnika jedne zanimljive subkulture čiji su osnovni principi sloboda, dobar provod, haos i blasfemija i njihov odnos sa malom, hrišćanskom, tradicionalnom sredinom u kojoj provode nedelju dana; i "Poema za kišu suza" (2006) - portret Branke, žene koja poseduje nesvakidašnji dar naricanja, jednog zanimljivog običaja koji se očuvao od prehrišćanskog perioda a u mnogim sredinama je još uvek tabu tema. Film otkriva sve tajne koje krije ovaj čudni dar, prikazuje ga kao realnost sadašnjice, priziva duhove predaka da nam otkriju koren ove pojave i ipak ostavlja čudno, snažno osećanje onostranog u koje se ne sme dirati.

Marko Cvejić, rođen 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao na Akademiji umetnosti Novom Sadu, odsek filmska i pozorišna režija. Magistrirao na FDU, Beograd. Predsednik nezavisne filmske produkcije MANDRAGORA FILM. Napravio više od deset kratkih filmova. Sarađuje sa nekoliko nezavisnih produkcija u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Montirao, snimao i asistirao u nekoliko filmova Želimira Žilnika. Kao mentor vodio preko dvadeset filmskih radionica u Sloveniji i Srbiji. Kao profesor predmeta filmski jezik i osnove montaže predavao u filmskoj školi Akademskog filmskog centra, DKSG, Beograd. Poseduje iskustvo rada u svim segmentima filmskog stvaralaštva. Aktivan na polju totalnog teatra. Napravio nekoliko pozorišnih predstava. Projekcija predstavlja odabir filmova iz nekoliko prethodih godina stvaralaštva ovog autora. Najviše zainteresovan za sinkretizam između dokumentarnog i igranog u većini filmova kao dominantan izraz upravo se ovo može primetiti. Neopterećen jezikom, prostorom ili nacionalnim identitetom njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturološke raznolikosti Balkana.PODACI O FIRMI

Naziv: Kulturni centar Zrenjanina
Adresa: Narodne omladine 1
Grad: Zrenjanin 23000
Web: www.kczr.org
Tel: 023 566 712

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održana tradicionalna premijera animiranih filmova đaka British International School, Beograd

Klub animiranog filma Britanske internacionalne škole - Beograd, postoji već sedam godina. Svake... Više...

Film VIR - premijerno u Sava Centru

Domaći film VIR u režiji Bojana Vuka Kosovčevića, premijerno će biti prikazan 11.11.2012. u... Više...

EKO-FEST, tema NUKLEARNA ENERGIJA

Zelena omladina Srbije organizuje EKO-FEST, ekološki festival koji će se ove godine baviti temom... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed