Otvaranje izložbe Ivana Šuletića "To be continued…"

Beograd, 09. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Otvaranje izložbe Ivana Å uletiÄa "To be continuedâ¦"

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi "to be continued…", koja se 11. septembra u 19 sati otvara u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Ivan Šuletić predstaviće beogradskoj publici svoje radove nastale u proteklih godinu dana.

Na crtežima i slikama Ivana Šuletića vidljivo je polaženje od predmeta, koji biva apstrahovan (ali i skrajnut) postupkom svođenja na elementarne geometrijske oblike, ne gubeći u tom postupku svoju prepoznatljivost. Kocke, 3-D naočare i peščani satovi vrlo neuobičajeno kombinuju estetiku geometrijske stilizacije i minimalizma sa poetikom pop-arta.

Ivan Šuletić, u duhu modernističkih teorija o slici kao dvodimenzionalnoj plohi, likovno dolazi do rešenja koja se mogu uvrstiti u neki od navedenih pravaca. Pomeranje se, međutim, uočava u polazištu, u idejnoj potki koja nema ništa zajedničko ni sa modernizmom ni sa pop-umetnošću. Nakon što ga je likovno istraživanje dovelo do ideje o slici kao dvodimenzionalnoj površini, on počinje da uvodi treću dimenziju u sliku. Treća dimenzija za njega, međutim, nije prostor (odnosno iluzija prostora) kao što bi bilo normalno očekivati u vizuelnoj umetnosti, već on svojim slikama i onim što je na njima predstavljeno daje sugestiju protoka vremena, što potiče ne toliko iz likovnih eksperimenata koliko iz teorijskih i drugih razmišljanja o svrsi i ulozi slike/crteža.
Iako ova izložba ima onu vrstu samodovoljnosti koja je potrebna da bi se radovi izložili kao zaokružena celina, ona takođe predstavlja svojevrstan uvod u dalja likovna, teorijska i intelektualna istraživanja autora.

Ivan Šuletić rođen je 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Slobodana Roksandića. Pohađa specijalističke studije slikarstva na istom fakultetu kod profesora Čedomira Vasića. Učestvovao je na više grupnih izložbi u Beogradu i Srbiji. Živi i radi u Beogradu.



PODACI O FIRMI

Naziv: Umetnički centar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 71
Grad: Beograd 11000
e-mail: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Web: www.unilib.bg.ac.rs
Tel: (+381.11) 3370-509

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Dela Save Šumanovića i Nadežde Petrović izložena u tržnom centru

U okviru nacionalne kampanje Zaječarskog piva, "Otvorimo zajedno Narodni muzej", proteklog vikenda... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed