Izložba Milice Živadinović: "Vreme Tetraktisa"

Beograd, 07. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Izložba Milice ŽivadinoviÄ: "Vreme Tetraktisa"

Otvaranje izložbe Milice Živadinović: "Vreme Tetraktisa" biće u utorak, 08. septembra u galeriji Doma omladine u 19 časova. Izložba traje do 13. septembra 2009. Projekat "Kosmička Harmonija", čiji je deo izložba "Vreme Tetraktisa", inspirisan je fenomenom svemira i idejom o postojanju odnosa između ljudskog oka i planetarnog sistema. Pogleda uperenog u svemir i kovitlac zvezdanih gradova, stvaralačka mreža Milice Živadinović proteže se u neistraženi prostor ljudskog oka u kome se reflektuje univ

Kao što je naš galaktički komšiluk donekle poznat  zahvaljujući snimcima teleskopa Habl, tako i naše oko krije spektar božanstvenih kombinacija nijansi. I kao što se svemir menja, raste i skuplja se, menja oblike i boje, tako i ljudsko oko dobija životne godove, nova prostranstva i sjaj.

"Vreme Tetraktisa" je instalacija u kojoj se veza između kosmičkih pejzaža i filozofskog pojma nalazi u misli grčkih filozofa po kojoj se "misterija univerzuma može dokučiti samo uz pomoć brojeva i oblika", te je instalacija planetarnog sistema organizovana prema pitagorejskoj simbolici brojeva zasnovanoj na specifičnoj figuri – Tetraktisu. Ova dekada je najsvetiji broj - simbol kosmičke kreacije, ali i osnova muzičke harmonije, sveta i Kosmosa. U njemu se stiču svi postojeći i napredni principi božanskog.
Izložba slavi Međunarodnu Godinu Astronomije (MGA 2009), ali i samu naučnu disciplinu, njen doprinos društvu i kulturi, a u okviru proslave četristogodisnjice od prvog astronomskog posmatranja Galilea Galileja uz pomoć teleskopa 1609. godine.

Projekat "Kosmička Harmonija" je realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Posle Francuske, izložba će biti predstavljena u Srbiji, u Galeriji "Macola" u Drvengradu na Mokroj Gori, zatim u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i u Domu omladine Beograda uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a u koordinaciji sa Laboratorijom za primenu računara u nauci Instituta za fiziku u Zemunu.

Milica Živadinović je rodjena 1975. Godine u Beogradu, živi i radi u Parizu od 1999. godine.  Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Versaju 2001. godine, kao stipendista Francuske Vlade. Magistrirala 2005. godine, trenutno  Doktorant  na pariskom univerzitetu. Stipendista UNESCO-a za 2007. godinu.  Autor je mnogih samostalnih izložbi u Parizu i Beogradu, učesnik na brojnim kolektivnim izlozbama od 1999. godine.

Izložba traje do 13. septembra 2009.PODACI O FIRMI

Naziv: Dom omladine Beograda
Adresa: Makedonska 22/IV
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@domomladine.org
Web: www.domomladine.org
Tel: 011/3248-202

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Izložba povodom obeležavanja "Nacionalnog dana bez duvana"

Povodom obeležavanja 31. januara, "Nacionalnog dana bez duvana", Institut za javno zdravlje Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed